KUGLANJE OSTALI SPORTOVI

85 GODINA KK ŽELJEZNIČAR: Imaju bogatu i potpuno sređenu klupsku arhivu od osnivanja do danas

Kuglački Klub Željezničar iz Karlovca svečanom sjednicom održanoj u prostorijama Udruženja obrtnika Karlovac obilježio je veliku obljetnicu – 85 neprekidnog godina djelovanja. Klub je osnovan 30. lipnja 1936. godine te je jedan od najstarijih kuglačkih klubova u Hrvatskoj.

„U proljeće 1935. godine na III redovitoj godišnjoj skupštini Jugoslavenskog kuglačkog saveza u Zagrebu spomenuto je da Kuglački podsavez Karlovac, koji je osnovan 17. veljače 1935. godine, okuplja šest klubova: Građanski, Svih Devet, Kugla, Zvono, Dubovac i Čunj … Svi ti klubovi prestali su djelovati do II svjetskog rata“, zapisao je u knjizi povodom 70-te obljetnice KK Željezničar Zdravko Švegar st., kroničar karlovačkog sporta.

Klub se može pohvaliti kako se originalni primjerak Pravila KŠK Željezničar čuvaju u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu a potpisali su ga prvi predsjednik kluba Vladko Vrabčević, potpredsjednik Dragutin Ćuk i tajnik Josip Lisnić, dok je predsjednik prvog Nadzornog odbora bio je Viktor Baudin. Pravila su upućena na odobrenje 2. srpnja 1936. godine a potvrđena su od Banske uprave 20. srpnja iste godine. Prva blagajnička knjiga, koja se i danas čuva u klupskim prostorijama, otvorena je 11. lipnja 1936. a potpisuje je blagajnik Fridrih Sirk. Klupski pečat izrađen 15. listopada 1936. u zagrebačkoj radionici Blaža Turčina (Ilica 36). Prve klupske prostorije nalazile su se u jednom napuštenom željezničkom vagonu na kolodvoru. Prvi kapetan momčadi bio je Nikola Stanišić.

Svečarski govor s podužim osvrtom na povijest kluba održao je predsjednik Željko Vukelić, nekada prometnik i šef stanice u Jaski a danas aktivan umirovljenik koji godinama uspješno vodi klub.

– Za razliku od mnogih sportskih udruga, Kuglački klub Željezničar ima bogatu i potpuno sređenu klupsku arhivu od osnivanja odakle sam crpio mnoge podatke – kazao je Vukelić dodavši:

– U klupskim prostorijama takozvanom ‘našem bunkeru’ koji se nalazi na lijevoj obali Kupe u naselju Drežnik u neposrednoj blizini željezničke ložionice, pruge i brze ceste, pravi je mali muzej gdje su sačuvani brojni pehari i drugi trofeji koji govore o povijesti kluba čiji vrijedni i samozatajni članovi nisu dosezali vrhunske rezultate ali su postizali dobre rezultate. Već osam desetljeća pokazuju veliku ljubav prema kuglačkom sportu i svom klubu i svom gradu Karlovcu. U našem muzeju je izložena i prva zastavica još napravljena 1935. godine i prvi osvojeni pehar iz 1936. godine.

Između ostaloga “Bleki” Vukelić se u svom obraćanju nazočnim članovima i gostima svečane sjednice prisjetio najvažnijih događaja iz povijesti kluba naglasivši kako je 1973. njihova kuglana modernizirana te postaje prva automatska kuglana u Karlovcu.

– Nažalost kad živimo u vremenima da se službene natjecateljske utakmice, odvijaju na četverostaznim kuglanama, proširenje kuglane na četiri staze ostala je naša neostvariva želja premda u klupskoj dokumentaciji postoji cjelokupni projekt iz 1990. godine za izgradnju iste – kazao je Željko Vukelić.

Kao što je običaj u takvim prigodama pohvaljeni i nagrađeni su najuspješniji:

PLAKETOM
Stipan Barać i Stjepan Benković (doajeni kuglanja), Božidar Kušec i Tihomir Bratić (europski prvaci) i Luka Požega (svjetski prvak).

PISMENIM PRIZNANJEM
Ivona Škalamera, Zoran Marković, Karlovačka športska zajednica (KŠZ), Kuglački savez Karlovačke županije, Auto škola-Autoklub Karlovac, Vodovod i kanalizacija i Inkasator.

ZAHVALNICOM
Hrvatski kuglački savez (HKS), Savez športova Karlovačke županije (ZŠKŽ), Marina Capan, Marijeta Čelić, Željko Šančić i Želimir Feitl.

Više o klubu pročitajte na www.kkzeljeznicar.hr

Foto: KK Željezničar