NOGOMET

Vatreni dobili novu navijačku skupinu: Podršku im je dao i general Gotovina, Mile Žaja povjerenik za grad Karlovac

U Kninu je na proslavi 25. godišnjice Oluje službeno osnovana nova navijačka skupina hrvatske nogometne reprezentacije. Zove se Klub navijača Mi Hrvati i ima podršku HNS-a, a podržao ju je i general Ante Gotovina.

Predsjednik udruge Mi Hrvati je Stipe Drmić, psihijatar iz Kliničke bolnice Dubrava, a Željko Bulić predsjednik je Izvršnog odbora u kojem je devet članova. Mirko Bebek iz Beča je šef Skupštine. Ključna osoba je Bulić koji je službeni časnik za navijače HNS-a i jedan od ljudi koji su odlučili započeti zasebnu navijačku priču.

– Bila su tri prijedloga imena, osim Mi Hrvati još i Vatreni te Vatrene brigade, što je ime neformalne navijačke skupine iz Njemačke koja nam se pridružila. Kako bismo bili službena udruga HNS-a, morali bismo potpisati ugovor, ali i ovako imamo jaku potporu Saveza – rekao je Bulić u razgovoru za Sportske novosti.

Na skupštini nove navijačke skupine bio je Boris Durlen, izaslanik Davora Šukera i Marijana Kustića. Osnivačkoj skupštini nazočan je bio i Karlovčanin Mile Žaja (na slici desno u bijeloj majici), povjerenik nove navijačke skupine Mi Hrvati za grad Karlovac.

Skupina će djelovati u sklopu Hrvatskog nogometnog veleposlanstva (Croatian Fans Embassy), platforme napravljene po uzoru na Uefin projekt da svaka zemlja ima krovnu organizaciju navijača nogometne reprezentacije.

General Ante Gotovina s novom navijačkom skupinom

Tako trenutno u Hrvatskoj postoje tri, a možda i četiri navijačke organizacije vezane za reprezentaciju. Stari Klub navijača Uvijek vjerni, novija Udruga navijača Uvijek vjerni koja je bila glavna na tribinama u proteklim kvalifikacijama za Euro te Budi ponosan, ali pitanje je postoji li ta udruga još barem na papiru.

– Htjeli smo da Udruga Uvijek vjerni, u kojoj smo bili nešto više od pola godine, promijeni statut, da radi na potpuno drugačiji i transparentan način, ali to se nije dogodilo i povjerenici su odlučili da osnujemo nešto potpuno novo, što nema nikakve veze s Uvijek vjernima, ni jednima niti drugima. HNS je to pozdravio. Nama je prešlo 94 posto povjerenika – istaknuo je Bulić.

– U dogovoru s HNS-om za svaku utakmicu rezervirat ćemo 500 do 2000 ulaznica, koliko točno tek ćemo riješiti, za navijače koji ne moraju biti naši članovi, a bili su na najviše susreta reprezentacije od Svjetskog prvenstva u Brazilu. Tako se radilo i za Euro 2020. i to će ostati. Oni će imati pravo prvenstva kod kupnje. Nakon toga ćemo ponuditi dodatan kontingent za naše članove. Tako pokazujemo širinu – dodao je Bulić.

Udruga ima vijeća za Njemačku, Austriju, Švicarsku i BiH.

– Osnovali smo Časni sud i Visoki časni sud. Tko bude zviždao suparničkoj himni, a kamoli pravio incidente, bit će prijavljen, moguće kazne su od opomene do isključenja iz Kluba. Mi smo navijači koji žele biti veleposlanici svoje zemlje, a ne oni koji rade nerede. Nismo plaćenici HNS-a, od njega ne dobivamo nikakav novac niti ga tražimo. Financirano se od članarina. Jedino u čemu će HNS pomoći je vezano za koreografiju – zaključio je Bulić.

Izvor Večernji list FOTO Davor Javorović/PIXSELL