GOST NOVINAR peJURAtivno

ODMOR

Je li došlo vrijeme za odmor? Ako pitate primjerice braću Sinković, njima još nije. Oni su sad taman u fazi isprobavanja vlastite kvalitete u treninzima s braćom Lončarić, čak i u četverac malo uskoče, da ne bude dosadno. Isto, ili slično, je i s atletičarima, plivačima, biciklistima – piše Jura Ozmec, glavni urednik SPTV.

Mnogi ostaju posvećeni treninzima, jer im jednostavno fale nakon 3 mjeseca blokade. Korona je promijenila puno toga u svijetu, pa i sportska natjecanja, datume, obaveze, tako da je sportašima ostalo jedino – trenirati. Neki će se ovoga ljeta i natjecati, to su oni sretniji. Uostalom, ako treba krenuti u sezonu u rujnu, poput rukometaša, nema druge nego već sad početi natapati dresove znojem, logično.

Ili je to nama odjednom došla neka logična ljetna pauza pa odlaskom na svoj godišnji prestajemo pratiti sport? U ovim danima više nemamo pravog odnosa prema onome što jest novo, odnosno kako je zapravo trebalo biti, a sve zbog korone? Preskočili smo proljeće, uletjeli u ljeto, nadoknađujemo termine. Pa da je sve normalno, sjetite se – trebali smo biti usred Olimpijskih igara u Tokiju, slaviti već 3 ili 4 hrvatske medalje, uključivo Sinkoviće s početka teksta, a ne razmišljati o tome kakva će jesen sportu, ali i životu širom svijeta uopće biti. Čak i pomalo iskrivljeno smiješno, zar ne? Dodatna doza humora u svemu tome i potvrda da nismo baš skroz svoji jest svakako i činjenica da je netko na Šubićevcu ugasio rasvjetu čak i prije nego su podijeljeni trofeji najboljima u hrvatskom nogometnom kupu, pa je Rijeka dobila pokal u totalnom mraku. U konačnici i Davor Šuker je potpisao svoj najvažniji ugovor, o TV pravima za 10-ak godina prodaje vidljivosti hrvatskog nogometa svijetu, još u poluvremenu utakmice, kao da mu je netko došapnuo da će odmah nakon posljednjeg sučevog zvižduka pogasiti sva svjetla. Slučajno, dakako. Doduše, priča o pauzi ima i drugi mogući povod, jer se poklopila s odlaskom gotovo svih članova Vlade i Sabora na godišnji, uključujući i novu ministricu sporta, pa ispada da je hrvatski sport ušao u neko stanje hibernacije. Nije. Na sreću nije, iako bi zbog nekih u Saboru, kad ih već spominjem, bilo jako dobro da se ni ne vrate na Markov trg idućih 4 godine, da ih ne gledamo ni ne slušamo.

Radi i Međunarodni olimpijski odbor, punom parom. Čak je i Kolinda Grabar Kitarović dobila svoju novu dužnost, imenovana je u stvarno elitnu komisiju, za provjeru i imenovanje organizatora budućih Igara. Za nekoga potpuno novoga u tom visokom društvu to je i te kakav znak priznanja i povjerenja. Kako su prvi termini novih Igara tek za desetak godina, ima se KGK vremena pripremiti i biti u takvoj komisiji važan kotačić. Nije bez razloga prošloga tjedna svratila u HOO, zanimajući se prvenstveno o Olimpijskoj solidarnosti ali i načinu funkcioniranja nacionalnog odbora prema MOO. Zanima me, a vezano uz tu priču o dodjeli domaćinstava OI u budućnosti, kako će se to točno Katar predstaviti za domaćina 2032.? Naime, sve oko SP u nogometu su odradili na najvišoj razini, stadione opskrbili hlađenjem za cijele tribine, osigurali brojne hotelske kapacitete, pa čak i „kroz prste“ progledali oko organizacije šatora gdje se toči alkohol. Što još mogu dodati ne bi li bili uzorni domaćini i puno zahtjevnijim OI? Uz cijelu tu priču, sjećate se, stalno su bili bombardirani pričama o skandalozno lošim uvjetima za građevinare, nekim pogibijama istih i slično. Čekam, jer zanimljiv će svakako biti i prijedlog perioda kad bi se OI u Dohi trebale održati, ljeti ili zimi?

PRENOSIMO www.sptv.hr peJURAtivno