NOGOMET

POGLED NA BODOVE: Pola HNL-a u Europi?

Dinamo je s ukupnim brojem bodova (43.500) u ovoj i protekle četiri sezone na 31. mjestu UEFA-ine ljestvice klubova, što je pomak od dvije pozicije u odnosu na prošlu sezonu.

Napredovala je i Hrvatska, koja je s bodovima od sezone 2016./17. do sezone 2020./21. bila na 18. mjestu, a sada, u razdoblju od 2017./18. do 2021./22. koja je u tijeku, drži 15. poziciju u Europi s rankingom 24.400. Kad bi tako ostalo, Hrvatska bi u sezoni 2023./24., posljednjoj u aktualnom sustavu, opet imala dva kluba u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

No neće Dinamu biti lako samom obraniti to 15. mjesto, koje bi u Europu odvelo pola klubova iz Prve HNL, pogotovo ako u skupini Europske lige nastavi tempom koji je krenuo. Odmah iza Hrvatske je Cipar s rankingom 24.375, a još ima dva kluba u Europi, pa Češka 24.000 (3 kluba), Turska 23.700 (3 kluba)… Bit će teško, ali već je tradicija da Dinamo tijekom jeseni uglavnom sam brani status HNL-a.

DINAMO NIMALO IMPRESIVAN KAO DOMAĆIN

Dinamo nije na pozitivan način otvorio natjecanje po skupinama u Europskoj ligi. Ostao je bez ičega u nadmetanju protiv West Hama (0-2). No, ove sezone nisu čudni lošiji Dinamovi rezultati na maksimirskom stadionu gdje je, gledamo li kvalifikacije za Ligu prvaka kada je igrao protiv sebi ravnih ili slabijih suparnika, ostvario statistiku od dvije pobjede i dva remija. Pobijedio je islandski Valur (3-2) i ciparsku Omoniju (2-0), dok je remizirao protiv varšavske Legije (1-1) i potom protiv moldavskog Šerifa (0-0).

Na ovu ne odveć impresivnu domaću statistiku nadovezao se poraz od West Hama. U gostima je, ipak, ostvario tri pobjede (Valur, Omonia, Legia), ali i onaj kobni poraz od Šerifa (0-3) koji ga je odvojio ove sezone od Lige prvaka.

Da Europa nije izolirani primjer govori i domaće prvenstvo jer sve utakmice na kojima nije uspio pobijediti dogodile su se na Maksimiru. U pitanju je domaći poraz od Slaven Belupa (0-2), kao i remi protiv Rijeke (3-3). U gostima, u prvenstvu, Dinamo do sada ima dvije pobjede bez primljenog pogotka (6-0). Ukupno ove sezone Dinamo na svom stadionu (prvenstvo i Europa) ima pet pobjeda, tri remija i dva poraza.

Izvor: HINA