INTERVJU NOGOMET

Prvi intervju nakon preuzimanja: Može li ćuk biti sokol?

Izvršni odbor NK Karlovac 1919 je na izvanrednoj sjednici smijenio trenera prve momčadi Matiju Štefančića nakon šest poraza u prvih šest kola Treće HNL-Središte (gol-razlika 1:10) te ispadanja u pretkolu nacionalnog kupa zbog 1:2 kod Oriolika. Bilo je to zvono za uzbunu pa je „Matu“ zamijenio iskusni stručnjak Sreten Ćuk iz Zagreba.

Riječ je o prekaljenom treneru i dužnosniku, prominentnom instruktoru koji dobro poznaje stanje u hrvatskom nogometu pa tako i u NK Karlovac 1919, što zasigurno može biti dobro za klub kojemu je cilj ostanak u postojećem razredu.

– Pratio sam igre Karlovčana u 4. HNL kojom je praktički promarširao. Mislim da mu je u ovom sustavu natjecanja, za stepenicu višem, zaista mjesto. Štoviše, u budućnosti bi meta trebala biti Druga HNL. Svjestan sam da stvarnost nije osobita – svakako brine pogled na ljestvicu. No nisam kolebao glede trenerske funkcije. U dogovoru sa Savezom čiji sam zaposlenik odlučeno je da probam pripomoći klubu u borbi za ostanak u trećeligaškoj konkurenciji. Kao instruktor regije imam i moralnu obvezu uključiti se te dati sve od sebe. Bitno je reći da nogomet nije lociran samo na Zagreb i njegove klubove, nego je nužno stabilizirati Karlovac, Sisak, Krapinu… Bez njih se nogomet ne može razvijati kako bi trebalo. Ne, NK Karlovac nipošto nije „izgubljen slučaj“, ni govora!

Prvi potezi po preuzimanju plavo-bijelih?
– Pozdraviti igrače na treningu, ha, ha… Zajedno s Magdićem i Štefančićem vidjeti gdje su, kakvo je njihovo viđenje situacije te u sinergiji s predsjednikom zaključiti što hitno napraviti. Glede pojačanja sad je kasno, valja se snalaziti s kadrom koji imamo.

Ima li šanse da ti igrači sačuvaju mjesto u 3. HNL-Središte?
– Momčad ima potencijala, ali štošta treba malo posložiti. Možda ih je opustilo prerano osvajanje 1. pozicije u Četvrtoj ligi. Tu su i problemi zbog koronavirusa i promijenjenog radnog rasporeda. Zatim, drukčiji prelazni rok, pripreme i sve drugo. Eventualno i spontano podcjenjivanje suparnika, od kojih su ipak brojni starosjeditelji sastavljeni od rutinera-znalaca. Nije lako. Uđeš u negativan niz kao što se Karlovcu dogodilo i teško se onda izvući. Skupit ćemo glave, izvući unutrašnje rezerve i – krenuti.

Sreten Ćuk nikako nije stranac u gradu na četiri rijeke i osam obala. Šest je mjeseci bio voditelj Nogometne škole „Branko Čavlović Čavlek“. Inicirao je tada i turnir za mladež koji je dobio ime legendarnog stratega. Radio je i kao glavni instruktor HNS-a, aktualni je instruktor Nogometnog središta Zagreb. U trenerskoj karijeri bio je šef Dinamove škole, neko vrijeme moderator drugog sastava, pomoćnik Velimiru Zajecu među prvotimcima koje je dvaput i osobno vodio. U Maksimirskoj 128 proveo je čak deset igračkih godina, četiri je puta nastupio za udarni, profesionalni sastav. Poznat je i s malonogometnih terena, borac i tehničar, realizator. Rukovodio strukom Lokomotive, Gorice, Sesveta. Asistirao Branku Ivankoviću u iranskom prvaku Persepolisu.

Povratnik u Karlovac starta već ove srijede u županijskom kupu, ide se Croatiji ’78 u Žakanje. A u subotu je ligaško krštenje: dolazi Gaj Mače, kudikamo uspješniji s devet bodova iz pet prvenstvenih susreta, šesti među 18 ligaša (Karlovac je na žalost zadnji). Dovoljno je sjetiti se da su Zagorci nedavno u kupu „isprašili“ Liku 95 Korenicu s rekordnih 20:2.

Nadamo se da će Sreten Ćuk biti sretan našim sugrađanima u kopačkama. Uostalom, zašto ćuk ne bi bio sokol, spreman i sposoban za visoki let!

Foto: Igor Kralj/PIXSELL