NOGOMET

MAKSIMIR ZAVIJEN U CRNO: Nakon Slavena Zambate napustio nas i Krasnodar Rora

U manje od dva tjedna Dinamo je ostao bez dvije ogromne legende koje su sudjelovale u najvećem uspjehu kluba. Nakon Slavena Zambate, hrvatski prvak objavio je da nas je napustio veliki Krasnodar Rora (75).

Dva dana nakon što se na komemoraciji Slavena Zambate oprostio od nekadašnjeg kapetana i suigrača, preminuo je i Krasnodar Rora, još jedan član Dinamove zlatne generacije iz 1967. godine.

„Rora nas je iznenada napustio u četvrtak u ranim jutarnjim satima, a pamtit ćemo ga kao jednoga od najvećih Dinamovih igrača svih vremena, popularno lijevo krilo koje je u 10 godina provedenih u plavome dresu upisao 459 utakmica uz 90 postignutih pogodaka,” objavio je Dinamo.

Šokantna je vijest uslijedila dva dana nakon što se Rora na komemoraciji na stadionu Maksimir emotivnim govorom oprostio od svojega nekadašnjeg kapetana i suigrača, Slavena Zambate. Oproštajne je riječi uputio i na samom ispraćaju. Rora je bio jedan od simbola naraštaja iz 1967. godine, veliki prijatelj, kohezivni faktor pa čak i svojevrsni “glasnogovornik” cijele generacije.


Rođen je 23. ožujka 1945. godine na Visu, a odrastao u Šibeniku. Prve je nogometne korake načinio s 14 godina na šibenskim poljanama i to baš u “nogometnom kvartu” Šubićevcu. Za Šibenik je igrao od 1962. do 1964. godine kada je preselio u Dinamo naslijedivši dres s brojem 11 kojega nije ispuštao cijelo desetljeće.


S Dinamom je osvojio kup Jugoslavije u sezonama 1964./65. i 1968./69., a navijači “plavih” najviše će ga pamtiti kao jednog od najboljih igrača Dinama u velikom finalu Kupa velesajamskih gradova 1967. godine u kojem je Dinamo s 2:0 pobijedio Leeds United, a Rora postigao drugi zgoditak, s kojim je Hrvatskoj donio prvi i jedini europski trofej.

Rora je za Dinamo odigrao 459 utakmica i postigao 90 zgoditaka. Iz Dinama 1973. prelazi u belgijski Standard iz Liegea za kojeg igra do 1975. godine, a zatim u Francuskoj od 1975. do 1978. godine nastupa i za Nancy Lorraine i FC Haguenau. U Nancyju je igrao s legendom francuskoga i svjetskog nogometa, Michelom Platinijem.

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 1967. i 1968. godine pet utakmica, a debitirao je 1. studenoga 1967. godine u Rotterdamu kada je Jugoslavija u prijateljskoj utakmici s 2:1 pobijedila Nizozemsku.

Od svih svojih trenera Rora je najviše cijenio legendarnog Branka Zebeca, a po završetku igračke karijere pisao je za Sportske novosti te trenirao: Izolu, Radnik, Šibenik, Samobor, Varteks, Zagreb, BSK iz Slavonskog Broda, a radio je i kao trener u Dinamovoj školi Hitrec – Kacian.

Termin komemoracije i ispraćaja obznanit će se naknadno.

Izvor direktno.hr FOTO youtoube