INTERVJU NOGOMET

KAŠ-ev INTERVJU, Tomislav Kuzman: Oko milijun kuna iznosila je pomoć Nogometnog saveza Karlovačke županije klubovima u prošloj godini

O brojnim aktualnostima iz županijskog nogometa čija je prvenstvena sezona u Prvoj i Drugoj ligi započela prošli vikend razgovarali smo s Tomislavom Kuzmanom, glavnim tajnikom Nogometnog saveza Karlovačke županije (NSKŽ).

NSKŽ u usporedbi s prošlom godinom ove sezone ima predstavnike u trećeligaškom (Karlovac) i četvrtoligaškom (Slunj) rangu. Ukupno će iz NSKŽ nastupiti 24 kluba u četiri ranga natjecanja, 22 kluba nastupit će u županijskom natjecanju (10 u prvoligaša i 12 drugoligaša). Od ove sezone u natjecanju 2. Hrvatske nogometne lige nastupit će seniorke ŽNK 4 rijeke.

– Nogometni savez Karlovačke županije ima određeni napredak u odnosu na rang natjecanja a to je plasman nogometaša Karlovca 1919 u Treću i NK Slunja u Četvrtu ligu. Vjerujemo da biti uspješni i da će dobro predstavljati naš Savez – odgovora na naš upit o promjenama u odnosu na prošlu godinu Tomislav Kuzman, tajnik Nogometnog saveza Karlovačke županije i dodaje:

– U sustavu seniorskog natjecanja imamo 24 kluba te uz njih imamo još 8 ili 9 klubova u koji se natječu samo mladeži. O tome jako vodimo brigu. Svaki nam je klub bitan, bez obzira da li igrao samo sa seniorima ili samo s mladeži. Ženski nogometni klub uz seniorsku ekipu ima i ekipu mladeži. Ukratko, u pet rangova imati ćemo ekipe koje u seniorskoj konkurenciji.

TKO SU FAVORITI?

Tko su favoriti Prve lige?
– Po imenima to je NK Duga Resa 1929 pojačana s tri-četiri igrača. Uz to su i prilično ambiciozni. Ogulin je uvijek pa bi i oni mogli biti jedan od kandidati za vrh. Ilovac je na dobrom putu Vojnić 95 ugodno iznenađenje, žakanjska Croatia 78 solidan kompaktna klub. Dosta su uložili u infrastrukturu, imaju solidnu školu nogometa. Eh da, mogli bi konkurirati za sam vrh tablice.

– … a tko Druge lige?
– Barilović ima dobru momčad a otežavajuća im je okolnost je ta što igraju u Mostanju jer nemaju vlastito igralište. Saznajem da su počeli su raditi na izgradnji igrališta. Bez obzira na rečeno Barilović je kandidat za vrh ljestvice. Tu je još i Draganić koji ima dobru ekipu. Dobra iz Novigrada je još nedorečena, bez ikakvih uvjeta da bi mogli prema višem stupnju natjecanja. Ozbiljno rade i u Mrežnici iz Zvečaja koja ma dvije selekcije mladeži, pionire i juniore.

  1. ŽNL, 2. kolo: Korana – Ilovac, Dobra – Vatrogasac, Duga Resa 1929 – Croatiju ’78, Vojnić ’95 – Zrinskog iz Ozalj, Mladost – Ogulin.
  2. ŽNL, 2. kolo: U Mostanju igraju Barilović – Dobra (Novigrad), Petrova Gora – Šišljavić, Oštarije – Mrežnica, Draganić – Cetingrad, Plaški – Kupa i Vrlovka – Frankopan.

Iako u donjem dijelu proračuna Nogometni savez Karlovačke županije unatrag nekoliko godina financijski pomaže klubove koji ulažu u infrastrukturu. Pomažu im i u nabavci sportske opreme (klubovima je podijeljeno oko 400 lopti). Prošle godine nabavili su kamere za sve županijske prvoligaše kako bi se mogle snimati utakmice. Ove godine bila je preregistracija igrača te je odlučeno da se taj dio ne naplaćuje od klubova. Ove godine je otpisano 40.000 kuna. Lani je pomoć u infrastrukturi bilo oko 800.000 („Čavlekov“ stadion 600.000, ostali 200.000). NSKŽ je pomogao financijski pomogao organizacije turnira klubova, pomagalo se i pri školovanju trenera (po treneru 1.500 kn). Sveukupno je prošle godine u klubove investirano oko milijun kuna.

NK KARLOVAC 1919

Podosta je mladih igrača u momčadi NK Karlovca 1919?
– Karlovac 1919 sada igra u trećem rangu, a ako će ući u treću jedinstvenu ligu sigurno će to biti izazov mlađim igračima, koji možda nisu u kadru Dinama ili Lokomotive nego bi trebali ići na posudbu, da dođu u Karlovac.

Najveće zanimanje nogometne javnosti ipak je za NK Karlovac 1919 koji je porazom startao u 3. HNL Središte?
– Ponikve je vrlo neugodna momčad bez obzira gdje se igralo, a momčad Matije Štefančića je bila oslabljena za čak osam igrača tako da ne treba čuditi poraz domaćina na startu prvenstva. Vjerujem da će s vremenom sve sjesti na svoje mjesto ali treba biti realan i reći da neće biti lako jer i druge momčadi imaju svoje planove i ambicije. No, Karlovac ima više nego dobar raspored pa bi u tome trebalo tražiti rješenja. Nisu bez šanse niti u subotu protiv Trešnjevke u Zagrebu čiju momčad poznaju još iz natjecanja u 4. HNL, a u trećem kolu dočekuju sisačku Segestu. E, tu ne bi smjeli izgubiti bodove, i samopouzdanja radi. Optimist sam i vjerujem u momčad Matije Štefančića – kaže Kuzman koji je prije profesionalne funkcije u NSKŽ bio KAŠ-ev novinar, novinar Karlovačkog lista i riječkog Novog lista te predsjednik Sekcije HZN Karlovac.

NK SLUNJ

Dobro, a kako se može NK Slunj, novi član 4. HNL Središte, nositi s konkurencijom?
– Slunj je protiv Karlovca u kupu pokazao solidnu igru. Pokazali su da mogu i nadam se da će tako igrati u višem rangu. Kao i svaki novajlija u ligi i oni neće moći zaobići neke „porođajne“ muke ali treba ustrajati. Siguran sam da to i ni znaju i da se pripremaju za sličan scenarij.

Može li trećeligaš pomoći četvrtoligašu a što bi bilo obostrano dobro?
– Razgovaralo se o tome da bi im karlovački klub posudio mlađe igrače koji nisu u najužem izboru trenera. To bi zasigurno pomoglo Slunjanina, ali i Karlovcu čiji bi igrači u mjesto da sjede na klupi igrali Četvrtu ligu.

REORGANIZACIJA NATJECANJA

Govori se i o reorganizaciji natjecanja u 4. HNL Središte?
– Točno, idu dvije četvrte lige na području našeg središta. U jednoj ligi igrati će klubovi iz Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije, a u drugoj klubovi iz Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Karlovačke županije. Po tome bi iz sadašnje Četvrte lige ispala samo jedna, posljednja momčad na ljestvici. Slunj bi to trebao iskoristi i zadržati rang, a mi računamo i da bi još jedan klub iz našeg Nogometnog saveza mogao u novoformiranu Četvrtu ligu.

HNS priprema novu reorganizaciju natjecanja?
– Reorganizacije sustava natjecanja koje ide od sezone 2022/2023. vrijediti će iduće četiri godine. Sadašnje treće lige praktički će postati četvrti rang natjecanja. Dolazi do formiranja elitnog ranga natjecanja u Hrvatskoj, a to je sadašnja 1. Hrvatska nogometna liga s 10 klubova. Formiran će biti i drugi rang, 1. Hrvatska liga s 12 klubova. No, tada dolazi jedinstveni treći stupanj natjecanja, 2. Hrvatska nogometna liga sa 16 klubova. Ispod toga će biti 5 trećih liga s po 16 klubova. Po nekoj računici tu se daje mogućnost za 3 do 4. kluba iz svake skupine treće lige da bi mogli napredovati.

Što to konkretno znači za NK Karlovac 1919?
– U trećim ligama je trenutno po 18 klubova, a od nove sezone 2021./2022. broj klubova se smanjuje na 16 tako da jedan klub iz Četvrte ulazi u Treću ligu, dok tri sigurno ispadaju. Još se ne zna što će biti s drugoligašima. Tako da bi 4 do 5 klubova moglo ispasti iz sadašnje Treće lige. Karlovčani stoga trebaju biti jako oprezni. Da bi plavo-bijeli ušli u Jedinstvenu treću ligu već sad bi morali biti među tri-četiri prvoplasirane momčadi. Ove sezone bi pošto-poto trebalo stabilizirati momčad. Obzirom na uvjete koje Karlovac ima i to će se gledati kod formiranja treće jedinstvene lige. Po tome bi karlovački klub mogao konkurirati za taj rang natjecanja.

Travnjak je odličan, a nešto bi trebalo uložiti i u objekte?
– Travnjak je sada perfektan. Znam da je u planu dodatno uređenje tribina. Prostorije su iznutra već uređene, a u planu je i uređenje pomoćnih prostorija. To je zaista veliki pomak prema naprijed a i prilika da u Karlovcu vidimo i neku od selekcija hrvatske reprezentacije – kaže Tomislav Kuzman.