NOGOMET PRENESENO

KAPETANI BIRAJU: Bruno Petković ima jaku konkurenciju u izboru za najboljeg igrača godine

U godini obilježenoj pandemijom koronavirusa i zbog koje su svi trpjeli velike bolove, čak i sportaši i nogometaši, pokušat ćemo dobiti ono najljepše što nam je dao Hrvatski telekom Prva liga – piše Vladimir Radičević, novinar t-portala.

Dinamo je obranio naslov prvaka Hrvatske, Rijeka je osvojila kup u kupu, a upravo su ta dva kluba osigurala jesen u Europskoj ligi. Pod vodstvom Zorana Mamića, Dinamo je prije kraja kola osigurao ‘zimovanje’ u europskom natjecanju, dok se Rožmanova Rijeka hrabro borila s velikanima poput Napolija i Real Sociedada. Sve je to nudilo puno optimizma za narednu godinu, jer ćemo u ljeto 2021. gledati Hrvatsku na Euru. Ali najvažnije – neka nova imena ponovno su se pojavila na nogometnoj sceni. Kapetani hrvatskih prvoligaša stoga neće imati nimalo lak zadatak jer trebaju odabrati novu,

Jedna od najzahtjevnijih (nogometnih) godina je iza nas, jer su nakon zimskih priprema nogometaši s puno entuzijazma započeli proljetni dio sezone. Međutim, pandemija koronavirusa ponovno ih je natjerala na spavanje i bilo je vrlo neizvjesno kada će i u kojem formatu prvenstvo završiti. Gledatelji su bili lišeni i nogometnih užitaka. No, s puno problema, što se osjetilo i u Dinamu, gdje je trener zamijenjen, sezona je privedena kraju. Dinamo je osvojio naslov prvaka, Rijeka je osvojila naslov pobjednika kupa.

Pauza između dvije sezone nije bila duga, pa su nogometaši utrku za novi naslov započeli praktički bez kvalitetnih priprema. Istodobno su i hrvatski klubovi Lokomotiva, Osijek, Hajduk, Rijeka i Dinamo igrali utakmice u kvalifikacijama za europska natjecanja. Dinamo, baš kao i Lokomotiva, nije uspio ući u Ligu prvaka, ali ‘modri’ sada sjajno guraju u Europskoj ligi, u kojoj su već osigurali ‘zimovanje’ prije kraja kola. Od preostala četiri naša predstavnika Rijeka je također došla do skupina Europske lige, ali u konkurenciji Napolija, Real Sociedada i Alkmaara, osim što su ostavili sjajan dojam, nisu mogli postići više.

Naravno, posebno nas raduje činjenica da su kroz HT Prvu ligu sazreli neki novi igrači, ponajprije članovi Bišćanove U-21 selekcije, koji kucaju na vrata A reprezentacije, što još jednom potvrđuje da takva liga, kojoj nedostaje odgovarajuća infrastruktura, nije potrebna. uspije stvoriti vrlo zanimljive igrače. Jer, Dominik Livaković, Mislav Oršić, prošlogodišnji pobjednik naše akcije Bruno Petković, Mile Škorić, Mijo Caktaš sada su stigli do A reprezentacije iz HT Prve lige … Ne smijemo zaboraviti ni Josipa Juranovića , donedavnog igrača Hajduka … Ali i mlade ljude koji će vrlo brzo biti na radaru izbornika reprezentacije A, Lovra Majera i Luke Ivanušeca . Sve je to dokaz da HT Prva liga još uvijek napreduje, baš kao i ova akcija u kojoj sudjeluju kapetani hrvatskih prvoligaških klubova, tako da smo došli do 18. izbora za najboljeg igrača godine u Prvoj ligi.

Kao i prethodnih 17 godina, tportal će sredinom prosinca 2020. proglasiti najboljeg igrača Hrvatskog Telekoma Prve lige, a kapetani naših prvoligaša odabrat će ih prema jednostavnom ključu: nominirani igrači dobivaju deset bodova za prvo mjesto, osam za drugo, šest za treće itd. Na kraju se bodovi zbrajaju, a pobjednik je naravno onaj koji skupi najviše bodova. Ako dva ili više igrača imaju isti broj bodova, onda se gleda tko je imao više prvih mjesta ili mjesta s višim rangom.

Započinjemo s odabirom od subote 12. prosinca, a pobjednika ćemo znati u ponedjeljak 21. prosinca.
-Mislim da možemo i moramo biti ponosni na našu ligu koja, bez obzira na infrastrukturu u kojoj se igra, iako je uz pomoć HNS-a ostvaren veliki napredak ulaganjem u nova polja, još uvijek napreduje. Dinamo je bez problema osigurao ‘zimovanje’, a Rijeka u konkurenciji najjačih klubova iz liga tzv. petice imaju što pokazati. Uz to, sada je konkurencija u domaćem prvenstvu još jača, prije svega mislim na Osijek i Goricu, pa se povećava broj klubova koji su spremni ugroziti Dinamo. Ono što daje vrijednost ovom izboru je žiri, odnosno najboljeg biraju sami igrači. A znamo da su laureati naklonjeni nagradi jer će je dobiti od igrača koje sretnu tijekom utakmice, ali na suprotnim stranama – rekao je Silvijo Škrlec, novinar tportala i začetnik ove akcije koja postaje jedan od najprestižnijih izbora za najboljeg nogometaša Hrvatskog Telekoma Prva liga, dodajući:

-Nakon četiri godine, kojima dominiraju igrači Rijeke, došlo je vrijeme da igrači Dinama dominiraju. Bit će zanimljivo vidjeti kako će igrači počastiti igre Petkovića, odnosno hoće li do izražaja doći vratar Dinama Dominik Livaković, koji je kao malo tko iz naše lige čvrsto izuzeo mjesto u A reprezentaciji. Ili će se pojaviti netko drugi, poput Škorića, Caktaša … U svakom slučaju, kapetanima neće biti lako, ali sigurno će opet pobijediti – najbolji.


PRETHODNI POBJEDNICI

 • Niko Kranjčar (Dinamo)
 • Tomislav Erceg (Rijeka)
 • Eduardo da Silva (Dinamo)
 • Eduardo da Silva (Dinamo)
 • Luka Modrić (Dinamo)
 • Mario Mandžukić (Dinamo)
 • Ermin Zec (Šibenik)
 • Sammir (Dinamo)
 • Ivan Santini (Zadar)
 • Sammir (Dinamo)
 • Leon Benko (Rijeka)
 • Andrej Kramarić (Rijeka)
 • Marin Tomasov (Rijeka)
 • Franko Andrijašević (Rijeka)
  El Arabi Hilal Soudani iz 2017. (Dinamo) 2017.
 • Dani Olmo (Dinamo)
 • Bruno Petković (Dinamo)

PRENOSIMO T-portal FOTO montaža/ Matej Grgić