KOŠARKA

U ČAST NA SLAVNE DANE: Split na dres vraća ime ‘Jugoplastika’!

Jugoplastiku pamtimo kao velikana koji je dominirao Europom i zasluženo ponio status najboljeg košarkaškog europskog kluba 20. stoljeća, a igrači KK Splita su na dresove dobili natpis koji Splićanima puno znači … . pišu T. Gabelić i Z. Barišić, novinari 24 sata.

KK Split je u studenom proslavio 75. rođendan, a nekoliko dana poslije Adidas je iznenadio sve navijače legendarnog kluba s Gripa. Napravio je ekskluzivnu verziju tenisica koje krasi natpis ‘Jugoplastika’ kao znak poštovanja košarkaškom velikanu koji je u prošlom stoljeću osvojio tri titule prvaka Europe. To kao da je bila uvertira u još jedno iznenađenje za navijače. Žuti dresovi će od danas pa do daljnjega na dresu nositi natpis ‘Jugoplastika’!

“S obzirom da je istekao ugovor s tvrtkom Tommy, koja je više sezona bila naš generalni sponzor i kojoj se zahvaljujemo na suradnji, KK Split je donio odluku da do daljnjega, a u čast 75 godina kluba i u slavu tri titule prvaka Europe, na dres vraća ime Jugoplastika. U znak poštovanja na najslavnije dane u povijesti našeg kluba vraćamo to ime na dres, na mjesto koje je rezervirano za generalnog sponzora kluba”objavili su iz kluba.

Split se nakon dugo godina vratio u ABA ligu i već bi ove sezone mogao konkurirati za naslov prvaka Hrvatske. Sjajni rezultati u posljednje vrijeme te pobjede protiv najvećih rivala Zadra i Cibone su navijače i sve oko kluba podsjetili na slavnu povijest ovog legendarnog kluba koji je prema mnogima najbolji europski košarkaški klub 20. stoljeća.

Navijači će tako imati priliku žuti dres uskladiti s tenisicama koje je izradio Adidas. Ekskluzivna verzija Adidas Forum High slavi, kako pišu u svojoj objavi, košarkašku kulturu Balkana, a novom linijom tenisica oduševili su sve navijače kojima je Jugoplastika u srcu. Tenisice su bijele boje, a na stražnjem dijelu ih krasi natpis ‘Jugoplastika’. Želite zaigrati košarku u ovim tenisicama? Loša vijest je što ih ima samo u ograničenom broju, ali navijači su ih imali priliku osvojiti na nagradnoj igri. Inače, nekadašnja hrvatska tvrtka Jugoplastika, po kojoj se kultni splitski klub i zvao, je 80-ih godina za Adidas proizvodila 4,5 milijuna sportskih torbi godišnje.

Split je kao grad sporta iznjedrio brojne velike sportaše, koji su njegovu slavu pronijeli diljem svijeta i svojim mu uspjesima priskrbili prestižni nadimak “Najsportskijeg grada na svijetu”. Svi su oni slavljeni i dočekivani kako dolikuje šampionima, ali niti jedno slavlje i doček ne može se usporediti sa onim iz 1989. godine, nakon što je Jugoplastika u Münchenu osvojila prvi od tri uzastopna naslova prvaka Europe. Bila je to eksplozija emocija koja je zahvatila i cijeli grad i širu okolicu obojila u žute boje Jugoplastike, doček koji se nikad prije i nikad kasnije nije dogodio u gradu pod Marjanom.

Tri naslova prvaka Europe, dva Kupa Koraća, sedam prvenstava i deset kupova osvajali su velikani poput Tvrdića, Skansija, Šolmana, Jerkova, Kukoča, Rađe, Perasovića, Sobina, Tabaka … I zbog toga Jugoplastiku pamtimo kao velikana koji je dominirao Europom i zasluženo ponio status najboljeg košarkaškog europskog kluba 20. stoljeća.

A natpis Jugoplastika na dresu KK Splita će barem na kratko podsjetiti na te slavne i nezaboravne dane koji su obilježili Gripe.

PRENOSIMO 24 sata FOTO KK Split