NOGOMET PRENESENO

Jedna od najspektakularnijih pobjeda Dinama: Te je večeri slavni Real doživio šok

Navršeno je 46 godina od jedne od najvećih i najspektakularnijih, ne i rezultatski najvažnijih Dinamovih pobjeda; nad Real Madridom na Bernabéuu u prijateljskoj utakmici s 4:3.

Stariji Dinamovi navijači sjetit će se kako je tadašnji trener Real Madrida, čuveni Crnogorac Miljan Miljanić, bio pozvao plave na generalku uoči početka španjolskog prvenstva, odnosno na predstavljanje pojačanja iz Njemačke, Paula Breitnera i Günthera Netzera, nadajući se uvjerljivoj pobjedi, a doživio je – šok!

AS: SVJETSKE KLASE

Jedan od strijelaca za Dinamo na toj utakmici, 68-godišnji Dubrovčanin s prebivalištem na Kreti Mario Bonić, sjeća se svakoga detalja te veličanstvene predstave.

– Kada smo istrčali na zagrijavanje, Tukša i ja smo zapanjeno komentirali: “Gledamo u nebo, a vidimo – ljude!”. Naime, tribine su bile krcate, mislim da je bilo 128 tisuća gledatelja i da je to bio rekord posjećenosti Bernabéua – kaže Bonić i nastavlja: – Real nas je pozvao u goste kao neki mali klub, s kojim mogu igrati za publiku, te nas s lakoćom razbiti. Tako je i bilo, ali samo u prvom poluvremenu, kada smo gubili 0:2 pogocima Del Bosquea, a mogli smo, brat bratu, primiti i deset komada. Onda je u poluvremenu naš trener Mirko Bazić odlučio da Tukša u nastavku ide na Breitnera, a Mustedanagić na Netzera. I već na početku drugog poluvremena vratili smo se u igru; Čerček je poslao fini centaršut, a ja sam se pritajio u kutu 16-erca, gdje me nitko nije čuvao, pa sam dotrčao na 11 metara i u letu, udarcem glavom zabio gol. Bio je baš prekrasan gol. Jedan od najdražih u mojoj karijeri.

Real Madrid u to je vrijeme, priča Bonić, bio jedna od najmoćnijih europskih momčadi. Upravo u toj sezoni, uoči koje ju je Dinamo nokautirao, bio je prvak Španjolske s 12 bodova prednosti ispred drugoplasirane Zaragoze.

– Ma, strašna momčad, s Del Bosqueom, Camachom, Pirrijem, Brietnerom, Netzerom…, sve su to bile ponajveće zvijezde europskog nogometa. A, zamislite, madridski list As u opisnim je ocjenama s te utakmice uz imena Kranjčara, Miljkovića i mene napisao: svjetska klasa! Zato mi je uvijek drago prisjetiti se te utakmice. Iako je ona po karakteru bila prijateljska, ta pobjeda svakako zaslužuje posebno mjesto u povijesti Dinama – ponosno zaključuje Bonić.

Uz njega, strijelci za Dinamo u Madridu bili su Ivica Senzen, Veljko Tukša, a pogodak za 4:3 bio je autogol Realova vratara Garcije Remona nakon ubačaja Dinamova braniča Branka Devčića. Izvjestitelji zagrebačkih listova iz Madrida pripisali su taj pogodak Devčiću. Na žalost, trojica Dinamovih junaka iz Madrida više nisu među živima: Ivica Miljković, Josip Kuže i Čedo Jovićević, a najmlađi Dinamov igrač u toj utakmici bio je tek 17-godišnji Zlatko Kranjčar.

PLAVI BILI PETI U PRVENSTVU

Za plave su na Bernabéuu 3. rujna 1974. nastupili: Šarović, Bedi (Devčić), Miljković, Jovićević, Kuže, Blašković (Tukša), Čerček, Mustedanagić, Bonić, Kranjčar (Huljić), Senzen.

Taj Dinamo, koji je svladao Real u Madridu, bio je u sezoni 1974./1975. na kraju tek petoplasiran u domaćem prvenstvu.

PRENOSIMO Večernji list PIŠE Tomislav Dasović FOTO/arhiva SN