NOGOMET PRENESENO

Je li Rujevica leglo ustaštva? Kad UEFA sudi za krimen pojedinca kažnjava se kolektiv. Zbog tri budale kažnjena cijela Hrvatska!

UEFA tvrdi: FARE (Football Against Racism in Europe) je prijavio zastavu na tribinama, a iz FARE-a kažu: Mi nismo ništa prijavili. HNS kaže kako ta trojica nikad nisu bila na utakmicama i ne želi spekulirati o podvali. Olako izbacivanje silno teških osuda od strane UEFA-e je u konačnici i kontraproduktivno.

Stav kako svaki krimen ili zločin imaju ime i prezime te kako se nikad zbog postupaka pojedinaca ne smije nametati kolektivnu krivnju, kažnjavati čitave zajednice ili narode jedan je od predložaka kojeg se drže moderna društva, zajednice koje žele biti dio naprednih civilizacija.

Kad se pak vidi vijest kako je UEFA pokrenula disciplinski postupak protiv HNS-a zbog “rasizma i diskriminacije na utakmici europskih kvalifikacija između Hrvatske i Latvije koja je odigrana na stadionu HNK Rijeka” stječe se utisak kako je na toj utakmici orgijalo 8200 krvi i nasilja žednih gledatelja.

ORGANIZATORI PROMPTNO DJELOVALI

IZVJEŠTAJ FARE-a: Promatrač FARE-a je naime podnio izvještaj delegatu utakmice u kojem je navedeno da je u sektoru s hrvatskim navijačima primijećen pojedinac koji je u nekoliko navrata istaknuo ustašku zastavu te je zbog tog incidenta UEFA pokrenula disciplinski postupak protiv HNS-a. To je potvrđeno i od strane organizatora koji su promptno djelovali, uhitili tri osobe povezane s tim incidentom te je protiv njih pokrenut kazneni postupak.

Ali ne, kad je UEFA u pitanju ne vrijede civilizacijski i civilizirani zakoni, oni naime žive u nekoj drugoj dimenziji gdje se zbog postupaka pojedinaca kažnjava – kolektivno. U konkretnom slučaju UEFA-a prijeti zabranom dolaska publike na toliko iščekivanu utakmicu, reprezentativnu premijeru u osječkoj Opus areni kad će se početkom listopada susresti Hrvatska i Turska.

UVREDLJIVO ZA SVE NAVIJAČE

Uz manjkavosti UEFA-inog izvješća – sve su tribine bile hrvatske jer gostujućih navijača nije ni bilo – ova je priča jako uvredljiva i za sve koji su kao navijači bili na tribinama Rujevice. I osobno sam uživao u predstavi hrvatske reprezentacije, kao i u samom ozračju koje je vladalo na tribinama. K tome bio sam u društvu i nekolicine branitelja koji su Domovinski rat prošli od prve do zadnje sekunde, ljudi kojima je svaki nastup hrvatskih nogometaša istinski praznik. Kolektivno kažnjavanje koje primjenjuje UEFA se tako odnosi i na njih, na osobe koje sasvim sigurno s ustaštvom nemaju baš nikakve dodirne točke. Jer riječ je o ljudima koji ne priznaju i preziru svaki totalitarizam, što su uostalom i pokazali svojim odlaskom u oslobodilački, antifašistički rat.

UEFA-inim stavom olako se baca sjenu i na Rijeku, grad koji je uvijek u svojoj povijesti, pa tako i 1941. ili 1991., znao kako reagirati na prijetnje okupacijom, grad koji je za slobodu, pravdu i pravo na ravnopravni život svih svojih građane podnosio itekakve žrtve. Prema UEFA-inom stavu i Rijeku se može doživjeti.- ustaškim gradom.

ZAŠTO JE OVO KONTRAPRODUKTIVNO

Olako izbacivanje silno teških osuda od strane UEFA-e je u konačnici i kontraproduktivno. Umjesto da dobije pobornike svoje potpuno ispravne težnje o izbacivanju svake diskriminacije s tribina, ona zapravo podiže tenzije i izaziva bijes kod svih onih 99,9 posto navijača kojima je jedino zadovoljstvo podrška svojoj ekipi i njezina pobjeda. Golema većina navijača na utakmicama reprezentacije ima samo jednu misao: pobjeda Hrvatske. Uostalom to je i stav navijačkih skupina koje podržavaju sve one koji su od 1991. krenuli po hrvatsku slobodu dok se s poviješću, pa tako i s onom ustaškom, ne žele povezivati.

Čitava ova UEFA-ina priča imala bi smisla da je se osiguranje na Rujevici oglušilo na opomenu FARE-ovih agenta kako se na tribinama nalazi zabranjena zastava. Ali nije, nego je promptno identificiralo, odstranilo i prijavilo osobe koje su to počinile te ih predalo policiji. Nije li to dovoljno, nije li to po svim zakonima ispravno?

Treba li se zbog sankcioniranog ponašanja pojedinaca kazniti 13 tisuća navijača, reprezentaciji odanih Slavonaca koji su i sami iskusili strahote rata i užasa koje su sijali okupatorski vojnici u Vukovaru, Bogdanovcima, Vinkovcima, Osijeku …Zaslužuje li naprosto promptno procesuirani krimen UEFA-ino kolektivno kažnjavanje? Dođe li do toga ne samo da će se ubuduće broj nedopuštenih zastava smanjiti, bojimo se da će se – povećati. A za to neće biti krivi ni organizatori ni redari, ni sve one službe koje pregledavaju gledatelje prigodom ulaska. Ne, adresa će se nalaziti ispred UEFA-inih vrata.

Izvor: Novi list/Edi Prodan

NAPOMENA: Fotografija koja dokazuje protupravno ponašanje i isticanje ustaške zastave, zabranjene zakonom Republike Hrvatske, što je vidljivo, u gornjem lijevom kutu zastave nalazi se zabranjeni ustaški simbol, KAŠ objavljuje u informativne svrhe.