NOGOMET

IZVRŠNI ODBOR NSKŽ: Analiziran tijek prvenstva, prihvaćen je kalendar natjecanja 2021., odgođen malonogometni turnir …

Obzirom na zabranu održavanja svih sportskih manifestacija do 21. prosinca, pitali smo glavnog tajnika Nogometnog saveza Karlovačke županije (NSKŽ) Tomislava Kuzmana hoće li ove godine biti malonogometnog turnira?

– Početak turnira planiran je kao svake godine za sredinu prosinca, što već sada znači da bi bilo pomicanje eventualnog starta natjecanja. Također, ukoliko bi bila i ukinuta zabrana održavanja sportskih manifestacija, na snazi bi ostala zabrana dolaska gledatelja. U tom slučaju, sigurno ne bi imalo smisla održati turnir. Izvršni odbor je zbog toga na sjednici održanoj 4. prosinca donio odluku o neodržavanju ovogodišnjeg tradicionalnog malonogometnog turnira.

– Zimska malonogometna liga mladeži trebala je startati za vikend 5./6. prosinca ali je odgođena zbog Odluke stožera CZ i Vlade RH o zabrani sportskih natjecanja. Prijave klubova išle su zadovoljavajuće te se nadamo kako će popuštanjem mjera biti dozvoljeno da krene u prvoj polovici mjeseca siječnja 2021. – kaže Kuzman.

– NK Karlovac 1919 izrazio je želju organizirati 11. međunarodni turnir mladeži ‘Branko Čavlović – Čavlek’ a Izvršni odbor će još jednom razmotriti taj prijedlog. Donijeta je odluka da se u kalendar Hrvatskog nogometnog saveza uvrsti taj turnir – dodaje glavni tajnik NSKŽ.

100 GODINA NSKŽ 1920.-2020.

U pripremi su poslovi vezani uz izradu knjige „100 godina NSKŽ 1920-2020“ koja bi trebala biti predstavljena na svečanoj Sjednici NSKŽ tijekom iduće, 2021. godine. Uređivački odbor u sustavu: Dario Mrzljak, Tomislav Kuzman, Krešimir Perković, Željko Berislavić i Stjepan Benić zadužen je obaviti razgovore s potencijalnim autorima knjige, te za iduću sjednicu Izvršnog odbora predložiti osobu koja će pisati knjigu. Na idućoj sjednici IO će biti imenovan širi Uređivački odbor kako bi se obuhvatilo područje cijele županije, a sve u cilju pomoći oko prikupljanja materijala za sastavljanje, pisanje, lektoriranje, izradu i izdavanje knjige.

PLAN I PROGRAM RADA NSKŽ ZA 2021. GODINU

• Organizacija i provedba redovitog sustava natjecanja u svim ligama NSKŽ
• Organizacija i provedba selektivnih treninga iz svih klubova NSKŽ, izbor reprezentacije selekcije mladeži NSKŽ, organizacija selektivnih utakmica sa drugim županijama, organizacija nogometnih kampova za selektivni program
• Licenciranje klubova za 1. ŽNL sa kriterijima usvojenim na sjednici IO NSKŽ
• Dan nogometa NSKŽ (nagrade strijelcima, djelatnicima, prvacima liga)
• Konstantna pomoć klubovima (financijska, materijalna, sportska oprema, infrastruktura)
• Edukacija i usavršavanje, trenera, sudaca, delegata
• Organizacija školovanja za trenere (C i UEFA B)
• Zapošljavanje profesionalnih trenera po gradovima Slunj, Duga Resa, Ogulin i Ozalj (već pokrenuto, ali se s realizacijom zastalo zbog pandemije COVID-19).

KALENDAR NATJECANJA ZA PROLJEĆE 2021.

Natjecanja za sezonu proljeće 2021. u 1. i 2. ŽNL NSKŽ započet će 7. ožujka odigravanjem 3. kolo Kupa za područje NSKŽ. a tjedan dana kasnije 14. ožujka krenuo bi i nastavak proljetnog dijela natjecanja u kategoriji seniora. Prvenstva bi završila 6. lipnja kod seniora 1. ŽNL, a 30. svibnja kod seniora 2. ŽNL NSKŽ. Dan nogometa i utakmica finala HNK NSKŽ planirana je za 12. lipnja 2020.

Kod mladeži, nastavak proljetnog dijela natjecanja prijedlogom Kalendara natjecanja planiran je za vikend 13./14. ožujka kada bi se odigrale utakmice 1. kola HNK NSKŽ u kategoriji juniora te zaostale utakmice kod mladeži iz jeseni 2020., a sva natjecanja po svim ligama započela bi za vikend 20./21. ožujka. Sva natjecanja završila bi za vikend 5./6. lipnja 2021. godine kada bi se znali i svi pobjednici i liga mladeži NSKŽ.

ZAPIS SA SJEDNICE IZVRŠNOG ODBORA

Izvršni odbor NSKŽ je na svojoj posljednjoj ovogodišnjoj sjednici prihvatio sva izvješća o završetku jesenske nogometna sezona u 1. i 2. Županijskoj nogometnoj ligi. U analizi tijeka prvenstva sudjelovali su predsjednici svih povjerenstava.

– I dalje je uočen nedostatak licenciranih trenera na utakmicama 1. ŽNL kod pojedinih klubova te isto tako na pojedinim utakmicama problematika snimanja utakmica. Kako bi se ubuduće to izbjeglo klubovima će se do proljeća dati striktne upute načina provođenja obveznog i što kvalitetnijeg pristupa snimanja domaćih utakmica – naglasio je Stjepan Benčić, povjerenik za natjecanje seniora.

Dražen Tuškan, povjerenik za natjecanje mladeži, istaknuo je pak kako su nakon zaprimljenih prijava za natjecanje od strane klubova u suradnji s instruktorom nogometa sastavljene lige mladeži te određen sustav natjecanja po ligama.

– Netom pred početak natjecanja u 2. ŽNL pionira zbog nemogućnosti okupljanja dovoljnog broja mladeži od natjecanja je odustala NK Mrežnica. Kako je tijekom jeseni došlo do pogoršanja i eskaliranja epidemiološke situacije uzrokovane pandemijom COVID-19 došlo je do odgoda utakmica, njih čak 28, donio sam odluku da se jesenski dio natjecanja završi za vikend 14./15. studenog u svim ligama mladeži – naglasio je Tuškan.

Državni praznik (18. i vikend 21./22. 11. 2020.) iskorišten je za igranje zaostalih utakmica, pa je u tim terminima odigrano ukupno 18 utakmica, a 10 utakmica odigrat će se na proljeće 2021. Od problematike tijekom jesenskog dijela Tuškan je naglasio nenazočnost trenera na utakmicama mladeži. Stav IO NSKŽ je da će u proljeće na utakmicama mladeži umjesto spriječenog licenciranog trenera bude nazočan licencirani trener bilo kojeg uzrasta.

– Jesenski dio, unatoč problemima oko nedostatka sudaca, na svim je utakmicama uvijek pronašao rješenje pa nijedna utakmica nije odigrana bez delegiranog suca. Nije bilo niti jednog prigovora na suđenje – rekao je Ivica Grgić, povjerenik za suđenje.

Disciplinski sudac Bruno Furač prezentirao je svoje izvješće u dijelu izricanja disciplinskih mjera. Naglasio je kao se nastojalo u svim situacijama biti što objektivniji oko izricanja kazni sukladno počinjenim prekršajima te obrazložio visine pojedinih izrečenih mjera pojedincima tijekom jesenskog dijela natjecanja u svim ligama. Izrazio je zabrinutost porastu disciplinskih mjera kod kategorije limača kojih do sada nije bilo u toj mjeri, a obrazloženje je dao Povjerenik za suđenje naglasivši:

– Na tim utakmicama delegirani su suci pripravnici koji su još u fazi učenja te su u nekim situacijama možda donosili i krive procjene. Edukacijom će se kroz nastavak natjecanja i stečena iskustva vjeruje popraviti stanje – rekao je Grgić.

Naglašeno je također kako je v.d. instruktor nogometa NSKŽ Igor Gec u velikoj mjeri odradio zacrtani Plan i program.

– Zadovoljan sam odrađenim treninzima selekcije na kojima su se redovito odazivali svi pozvani igrači, kao pristupom i rezultatima na selekcijskim utakmicama s drugim županijama – rekao je Gec.

Između ostalog istaknuo je zadovoljstvo kako je ove godine na završnu selekciju pozvano ukupno pet igrača iz NSKŽ, što do sada nije bio slučaj.

Foto: NSKŽ