NOGOMET

Hrvatska nema uvjete, ali Srbi imaju: Europsko ili Svjetsko prvenstvo igrat će se na Balkanu?

Iduće Europsko nogometno prvenstvo igrat će se u ljeto 2024. godine u Njemačkoj, a tko će biti domaćin Eura 2028. još uvijek nije poznato.

Zasad su pristigle dvije službene kandidature – jedna je samostalna organizacija Eura od strane Turske, a druga uključuje četiri države: Bugarsku, Grčku, Rumunjsku i Srbiju. Postupak prijava je u tijeku i trajat će do 23. ožujka 2022. godine, a dva tjedna kasnije će UEFA, nakon što razmotri sve pristigle kandidature, objaviti i tko su službeni kandidati za domaćinstvo Eura 2028.

Što se tiče infrakstrukturnih uvjeta, u svakoj kandidaturi mora postojati minimalno jedan stadion kapaciteta 60.000 sjedećih mjesta, zatim barem jedan, a poželjno je i dva stadiona s minimalno 50.000 sjedećih mjesta. Također i četiri stadiona s barem 40.000 sjedećih mjesta kao i tri stadiona najmanje 30.000 sjedećih mjesta.

Balkanci pucaju i na Svjetsko prvenstvo

S ovim uvjetima nikakvih problema ne bi trebali imati Turci, a niti ovi iz “balkanske kandidature”, budući da će se ići i u izgradnju nekih stadiona, ali i u rekonstrukciju postojećih zdanja. Osim prijave za Euro 2028., Bugarska, Grčka, Rumunjska i Srbija su već najavile da će se prijaviti i za domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2030. godine.

O uključivanju u cijelu ovu priču razmišljaju se uključiti i Italija, Rusija, kao i zajedničke kandidature Portugala i Španjolske te Danske, Farskih Otoka, Finske, Islanda, Norveške i Švedske. Odluka u domaćinima Eura 2028. bit će donesena u rujnu 2023. godine.

Izvor: GOL.hr Foto: Nick Potts/Press Association/Pixsell