NOGOMET PRENESENO

Dalić u Dnevniku Nove TV komentirao pregršt tema: Pričao o Euru, kvalifikacijama, Vrsaljku, HNL-u …

S izbornikom Zlatkom Dalićem povodom objave popisa za početak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Dnevniku Nove TV razgovarao je reporter Saša Lugonjić.

“POVRATAK VRSALJKA JE VELIKI DOBITAK”

Popis je objavljen, očekivana imena, nije bilo nekih iznenađenja, tu je i Šime Vrsaljko. Vjerojatno s posebnim zadovoljstvom očekujete njegov povratak u reprezentaciju nakon studenog 2018.?
-Šime je jako puno nedostajao reprezentaciji u protekle dvije i pol godine u svakom smislu. Nadam se da će biti spreman i zdrav u ova dva tjedna. Ja sam svjestan da on neće biti u punom pogonu sve tri utakmice, ali sam dolazak Šime Vrsaljka u reprezentaciju za nas je veliki dobitak.

Da li je moguće da na popisu za Euro bude nekih imena koja dosad nisu pozivana?
-Ovo što smo danas objavili je najbolje što Hrvatska ima ima. Vjerujem da će oni svi biti spremni i zdravi, a tom popisu možemo dodati još Marka Roga koji je trenutno izvan terena te nekoliko igrača iz mlade reprezentacije kao što je Gvardiol, Bradarić, Sosa, Moro, Ivanušec, da oni budu u konkurenciji, ali smo se dogovorili s izbornikom Bišćanom da oni ostanu u mladoj reprezentaciji jer ih čekaju teški izazovi na Europskom prvenstvu gdje očekujemo uspjeh mlade reprezentacije.

Ti mladi igrači se mogu nadati da će se naći na popisu za Euro ako budu dobri u završnici sezone?
-Oni su to zaslužili svojim igrama, trebaju nastaviti dobro igrati u kontinuitetu i svakako na njih mislimo.

“MI SMO FAVORITI KVALIFIKACIJA I OD TOGA NE BJEŽIMO”

Kvalifikacije koje kreću za dva tjedna najkraće su u povijesti. Već sad u ožujku igramo tri utakmice u tjedan dana. Da li je to prednost Hrvatske u odnosu na suparnike s obzirom na širinu kadra?
-To nije dobro ni za koga. Kako god je pandemija napravila puno problema u svijetu, tako je i u nogometu. Ovo su jedne posebne kvalifikacije, bit će teško i zahtjevno igrati tri utakmice u sedam dana. Morat ćemo biti mudri, bit će najteža prva utakmica, ali kako nama tako i svima ostalima.

Pitam vas zbog toga jer se u Ligi nacija vidjelo da Francuska i Portugal imaju širi kadar, ali u odnosu na nas Slovenci, Cipar i Malta nemaju tu širinu.
-Nemaju sigurno, mi smo favoriti ove skupine i od toga ne bježimo. Trebamo se dobro pripremiti i jako dobro rasporediti snage za te tri utakmice.

“SLOVENIJA JE JAKO DOBRA I IMA SJAJNOG IZBORNIKA”

Prva utakmica je gostovanje kod Slovenije predvođene izbornikom Matjažom Kekom te Janom Oblakom i Josipom Iličićem.
-Najteža utakmica od ove tri koje predstoje. Slovenija je jako dobra reprezentacija, ima sjajnog izbornika koji nas poznaje jako dobro. Naš je problem kao i njihov taj što ćemo se okupiti tek 22. ožujka i već 24. ožujka je ta utakmica, ali kako njima tako i nama, mi smo favoriti i od toga ne bježimo.

Hoćete li ove utakmice gledati kroz prizmu bodova ili kao priliku za uigravanje za Europsko prvenstvo?
-Ovo su kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, nama su bitni bodovi, bitan nam je start, naš cilj se zna, to je plasman u Katar i hoćemo što više bodova iz ove tri utakmice.

Brine li vas u kontekstu Europskog prvenstva umor igrača?
– Igračima je ovo jako teško, jako naporno, jer oni dolaze iz klubova koji igraju svako treći dan. Neće im biti lako i zaista će svima nama tu biti jako teško i rasporediti snage i energiju i sačuvati igrače. Velika je opasnost od ozljeda igrača i od premorenosti, ali od ove situacije ne možemo pobjeći, previše je utakmica u klubovima gdje klubovi ‘raubaju’ svoje igrače maksimalno. Nadam se da ćemo imati vremena za odmoriti se i biti pravi kad bude trebalo.

“HNL JE PUNA NEIZVJESNIH I INTERESANTNIH UTAKMICA”

Još uvijek se ne zna hoće li se Euro igrati u svih 12 gradova. Ukoliko se neće Euro igrati u Glasgowu, hoće li naša baza ostati u St Andrewsu?
-Zasada mi nemamo tih drugih informacija, sve je onako kako smo planirali u početku – da napravimo pripreme u Hrvatskoj, odigramo prijateljsku utakmicu s Armenijom u Hrvatskoj pa idemo u Belgiju odigrati prijateljsku utakmicu i onda u Škotsku u svoj kamp.

Imate li vi nekakvih informacija što se očekuje – hoće li se Euro organizirati s određenim brojem gledatelja?
-Volio bih da Euro bude kao Svjetsko prvenstvo, s gledateljima, jer bez gledatelja to nije ono što želimo.

S posebnom pozornošću pratimo i HNL, iznimno zanimljiva i atraktivna ovo proljeće. Kako gledate na HNL?
-Već dugo HNL nije bila ovoliko kvalitetna, puno neizvjesnih i interesantnih utakmica. Tome su možda doprinijeli i dobri tereni koje je Hrvatski nogometni savez napravio, a nedostaju nam gledatelji i komfor na stadionima.

Očekujete li da može Osijek ugroziti Dinamo u borbi za naslov?
-Bit će borba sigurno za svaku poziciju u ligi i to je sigurno dobro za hrvatski nogomet i hrvatske igrače.

PRENOSIMO Gol.hr FOTO Book.hr