GOST NOVINAR NOGOMET

Bod je ispod očekivanja, ali nema drame. Kanada se mora dobiti!

Komentar Alen Lesički, novinar portala Germinijak.hr

Hrvatska je odigrala lošiju utakmicu od one koje smo navikli u posljednje vrijeme. Možda je to dobro da se u nastavku homogeniziraju.

Previše smo u pripremi utakmice trošili energiju i sumnju na obranu Hrvatske. Na koncu je to bio najbolji segment protiv Maroka u dvoboju koji su Vatreni igrali s premalo rizika i odvažnosti. Od igrača do izbornika koji je malo kasnio s izmjenama. Jer, činilo se da je tu bilo previše indisponiranih za neki bolji rezultat od ove mršave “nule”.

A koliko ona zapravo vrijedi, vidjet ćemo nakon Kanade. Sada je jasno da se prolazak skupine traži puni bodovni plijen u 2. kolu koje se igra u nedjelju. I tu će Hrvatska morati biti puno konkretnija.

U današnjem dvoboju, defenzivi se nema što za zamjeriti. Livaković nije primio i svoj je posao odradio kako treba. Stoperi su nam bili najbolji pojedinci na utakmici. Rutinski su rješavali sve zadatke, na koncu znali i zaprijetiti. Juranović korektan, Sosa previše zauzet primarnim zadacima. Kada je lijevi bek dobio prostor, bio je vraški opasan.

I tu treba stati s pohvalama. Vezni red nije bio na razini koja se očekivala. Ako su već Marokanci bili koncentrirani na Luku Modrića. S pravom. Ako su zatvarali Brozovića, opet s pravom. E onda nam nikako nije jasno zašto je Mateo Kovačić propustio priliku da se nametne u ovoj utakmici. Opet. Da preuzme malo tog rizika. Opet.

Konstantno vraćanje veznjaka duboko u obranu po loptu, pa čak i od Kramarića koji je po poziciji trebao biti naš najistureniji igrač rezultiralo je s premalo igrača u posljednjoj trećini. Najopasniji je bio Vlašić koji je u poluvremenu ostao u svlačionici. Perišića nije bilo nigdje, Pašalića niti tamo. Marko Livaja je ušao prekasno u igru da bi mogao nešto učiniti, Oršić puno prekasno…

I to su neki načelni odgovori zašto je Hrvatska otvorila Mundijal s “nulom”.

Da je ispod očekivanja, to je činjenica. Da je drama – nije. Mnoge velike reprezentacije otvarale su turnire s pola gasa i sigurni smo kako ovaj SP nećemo pamtiti po ovom rezultatu. Kanada stiže u nedjelju i oni su idealna prilika za tri boda pa otvorenu utakmicu s Belgijom za prvo mjesto u skupini. Uostalom, ako Hrvatska ne može to dobiti u nedjelju – onda nismo niti zaslužili nešto više. Na koncu, niti Maroko nije ništa posebno dojmio u ovoj utakmici i nisam siguran da će napraviti nešto više od ovoga…

Izvor: Germanijak.hr Foto: Reuters