NOGOMET PRENESENO

BIVŠI TRENER KARLOVCA: Izbornik U-15 reprezentacije Sreten Ćuk se osvrnuo na budućnost HR nogometa

Iskusni stručnjak Sreten Ćuk preuzeo je u lipnju ove godine hrvatsku U-15 reprezentaciju, najmlađu koja djeluje pod okriljem Hrvatskog nogometnog saveza.

  • Zahvaljujem predsjedniku Kustiću, njegovim suradnicima i Izvršnom odboru na ukazanom povjerenju – ističe Ćuk kojem u radu pomažu Marin Smoje, Dalibor Bognar i trener vratara Mateo Bebić.
  • Cijeli niz godina sam u tom procesu, a od 2000. godine sam zaposlenik Saveza i svjestan sam da bez klupskih trenera i klupskih škola nogometa ne možete napraviti ništa. U tom dijelu napravili smo selekcije u okviru HNS-a, te smo razgovarali s klupskim direktorima škola – objašnjava Ćuk.

Svoje je izabranike vidio na djelu na nedavnom međunarodnom razvojnom turniru u Ivanić Gradu.

  • Pozvano je dvadesetak igrača koji su bili u kampu HNS-a, i svi su opravdali svoje sudjelovanje. Svi oni zaslužuju i poziv u zimski kamp, kojeg ćemo dodatno proširiti s desetak imena jer je zdrava konkurencija uvijek dobro došla.

IZNAD OČEKIVANJA

Iako rezultat nije bio u prvom planu, ipak je dosta toga otkrio.

  • Rezultatski smo izuzetno zadovoljni. To su UEFA-ini razvojni turniri, i na njima se zove jedna momčad koja je lider, to je u našem slučaju bila Španjolska. A da se ne zavaravamo, Španjolci su u bilo kojem uzrastu među osam najboljih na svijetu, te među četiri najbolje reprezentacije u Europi. Iz drugog ešalona bili smo mi i Republika Irska, te Cipar iz najslabije kategorije. Mi smo uspjeli ostati neokrznuti na turniru, pri čemu smo sa Španjolskom odigrali jednu izuzetnu utakmicu. Pogodak za izjednačenje primili smo desetak minuta prije kraja, što ne umanjuje vrijednost tog rezultata. Ostala dva suparnika smo pobijedili, pa je rezultatski to ispalo jako dobro, možda čak i malo iznad očekivanja.
  • Željeli smo potvrditi ispravnost selekcije, vidjeti u kom kontekstu možemo računati na dečke, što još treba osvježiti. Sve u svemu, dobili smo potvrdu da smo bili na pravom putu – dodaje.

Na turniru su sudjelovali: Matej Grahovac (Osijek), Luka Bura (Lokomotiva), Lukas Murica (Rijeka), Petar Zvonimir Kostelac (Lokomotiva), Karlo Pajsar (Dinamo), Leon Liović (Istra 1961), Frano Mohorovičić (Rijeka), Pavle Smiljanić (Lokomotiva), Tin Bojadžija (Lokomotiva), Niko Horvat (Borussia Mönchengladbach), Dražen Jaman (Osijek), Ivan Pocrnjić (Hajduk), Matej Radoš (Lokomotiva), Roko Vojvodić (Hajduk), Roko Mijatović (Bayern), Nikola Radnić (Dinamo), Luka Petrović (Brommapojkarna), Roko Markulin (Dinamo), Bruno Mišura (Šibenik) i Adrian Sović (Slaven Belupo).


OPRAVDALI POZIV

Jedan od igrača koji su se istaknuli u Ivanić Gradu bio je i Niko Horvat, mladić rodom iz Koprivničkog Ivanca koji je sad član Borussije Mönchengladbach.

  • Činjenica je da sa svime što se događalo na našim prostorima, od ratnih događanja pa do ekonomske imigracije stanovništva, mi se sve više moramo oslanjati i na one igrače koji žive izvan granica naše domovine. U tom dijelu bila su nazočna i tri dječaka iz dijaspore. Iz Švedske Petrović, iz Njemačke Mijatović iz Bayerna te Horvat iz Mönchengladbacha. Svi su oni opravdali poziv, a imaju još dosta prostora za napredak. Probat ćemo to još dalje proširivati, ali ne smijemo zaboraviti da našu bazu čine dječaci koji su iz naših klubova te koji žive na području Hrvatske. Svi dečki koji dolaze izvana su poput šlaga na tortu, zato je bitno da je naša “domaća torta” što ukusnija – zaključio je Ćuk.

Izvor: SN/Goran Čičin-Mašansker Foto: Damir Krajač/CROPIX