NOGOMET

BEBEK SE OBRATIO JAVNOSTI ‘Dulje vrijeme osjećam nelagodu pri dolasku u Split, ovo mi je najteži trenutak u karijeri’

Suspendirani nogometni sudac Ivan Bebek na konferenciji za medije ispričao se novinaru Blažu Duplančiću, službenim osobama HNK Hajduk i simpatizerima kluba, ali i istaknuo kako ne može prihvatiti da je uvrijedio navijače Hajduka, klub i igrače tog kluba u zvučnom zapisu koji se pojavio u javnosti.

Ivan Bebek je istaknuo da se Duplančiću ispričava zbog “rječnika koji je upotrijebio u privatnoj komunikaciji s prijateljem, nevezanim uz nogomet”.

  • Žao mi je što sam dopustio da se u emotivnom trenutku, nakon situacije kojoj sam bio izložen, povicima s tribina ‘Ubij Bebeka’, koristim rječnikom koji nije primjeren ni namijenjen javnoj komunikaciji – rekao je.

Ispričao se sudačkoj organizaciji, predsjedniku Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) i Izvršnom odboru krovne nogometne organizacije koji “čine nadljudske napore da hrvatska reprezentacija bude dobrodošla u svakom kutku Hrvatske i da uživamo u igrama, a ovaj događaj je možda otežao te njihove napore”.

  • Snimka koja je izašla u javnost privatna je komunikacija s prijateljem putem WhatsApp društvene mreže, a distribuirana je u javnost bez mog znanja i dopuštenja. Nije bila namijenjena javnosti – naglasio je Bebek.

Zbog izlaska snimke u javnost podnio je kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja. Kako je naveo, prijatelj s kojim je komunicirao, negira da je to učinio.

Istaknuo je da sudi u prvoj nogometnoj ligi 21 godinu, rekorder je u Hrvatskoj sa 240 odsuđenih utakmica prve lige, 18 godina je na međunarodnoj listi sudaca, te naglasio da se nikad nije ogriješio o sudački kodeks ni javno ni privatno.

  • Neću dopustiti da mi to netko oduzme zbog neprimjerene privatne poruke – rekao je Bebek izrazivši sumnju da je netko tu snimku pustio u javnost s ciljem da ga se prikaže kao negativca.

Naveo je da mu je ovo najteži trenutak karijere, jer nije vezan uz posao nogometnog suca kojeg prema svojoj procjeni obavlja maksimalno pošteno. Smatra da ne može ovime izgubiti svoj kredibilitet suca.

Pojašnjavajući izraz “mjaukanje” iz sporne snimke, Bebek je ustvrdio da je to kolokvijalni izraz koji koristi za prigovaranje ili traženje razloga poraza u odlukama suca. Izrazio je žaljenje što je izazvao tako negativne reakcije, istaknuvši da to za njega ne predstavlja naročito uvredljiv izraz. Bebek je rekao i kako dulje vrijeme osjeća nelagodu pri dolasku u Split, ističući da mu je jako žao zbog toga. Dodao je da je izložen vrijeđanju i prijetnjama na društvenim mrežama.

Riječki sudac je na konferenciji za novinstvo reagirao na snimku u kojoj neprimjereno vrijeđa novinara Blaža Duplančića s Dalmatinskog portala, komentirajući utakmicu Hajduka s Lokomotivom, koju je sudio, te događaje nakon nje. U snimci tvrdi da nije trebao suditi sporni jedanaesterac zbog prekršaja nad Markom Livajom i dodaje “ako ćemo mi ići eto tako, da bi zadovoljili Hajduk ili navijački puk Hajdukov, da ne bi oni onda mijaukali, onda najbolje da krenemo utakmicu sa 2:0 na Poljudu pa onda nastavimo dalje, da možemo normalno suditi”.

Izvor: HINA Foto: Nel Pavletić/PIXSELL