MIX VIJESTI IZ HOO

VIJESTI IZ HOO-a: Olimpijska solidarnost, Komisija za ravnopravnost, pomoć Banovini …

Nakon osam elektroničkih sjednica Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), u prostorijama nacionalne olimpijske udruge održana je tek druga takva sjednica s fizičkom nazočnošću njegovih članova. Naravno, uz poštivanje svih aktualnih epidemioloških mjera. Predsjedao je čelnik HOO-a Zlatko Mateša, a odazvalo se čak 14 od 16 članova i članica Vijeća.

  1. sjednica Vijeća u znaku izvješća o pomoći Banovini i prezentacije prof. Primorca o pandemiji Covid-19

Nakon što su jednoglasnom odlukom prihvaćeni sastavi četiriju HOO-ovih komisija: za međunarodne odnose, za marketing, za digitalizaciju i digitalne medije te za informiranje i izdavaštvo, prihvaćene su i statusne promjene u Razvojnom programu III te u Olimpijskom programu HOO-a. Hrvač Ante Milković prestao je biti korisnik Razvojnog programa III s 1. siječnja 2021. godine jer je završio aktivnu karijeru u tom sportu. Otkazani svjetski kvalifikacijski turnir za OI, koji se u lipnju trebao održati u Parizu kao posljednja mogućnost plasmana na Igre u Tokiju, utjecao je na status boksačkog olimpijca „Top kategorije“ Filipa Hrgovića. S posljednjim danom veljače Hrgoviću je prestao taj status, kojeg je uživao od osvojene olimpijske bronce u Riju 2016. godine. Sa statusom evidentnih olimpijskih kandidata 14-orica vaterpolista i službeno su postala (od 1. siječnja) prva naša momčadska uzdanica za Tokio.

Pozitivno mišljenje za organizaciju međunarodnih natjecanja u Hrvatskoj dobili su: Hrvatski hokejski savez za EP juniorki u Sv. Ivanu Zelini u prosincu ove godine, Hrvatski ronilački savez za 4. kolo i finale Europskog kupa u podvodnoj orijentaciji u fužinama od 25. do 27. lipnja ove godine te Hrvatski kickboxing savez za Karlovac Open 2021. (od 28. do 30. svibnja), kojem će HOO biti i pokrovitelj.

Sjednicu Vijeća HOO-a obilježilo je i izlaganje pomoćnika glavnog tajnika HOO-a za lokalni sport Siniše Krajača o realizaciji programa donacije sportašima, trenerima, kao i sportskim udrugama i objektima potresom razorene Sisačko-moslavačke županije. Podsjetio je da su se akciji prikupljanja pomoći, koju je HOO organizirao skupa sa Zajednicom sportskih udruga i saveza Sisačko-moslavačke županije, vrijednom financijskom pomoći odazvali Međunarodni olimpijski odbor sa 100.000 dolara, Europski olimpijski odbori sa 75.000 dolara, Crnogorski olimpijski odbor sa 3.000 eura, kao i brojni domaći donatori. Ukupan iznos dosegnuo je 1,7 milijuna kuna (očekuje se i znatan povrat od plaćenog PDV-a), a vrhunac akcije dogodit će se u petak, s primopredajom petrinjskim sportaši(ca)ma montažne višenamjenske dvorane, unajmljene na 18 mjeseci.

Za kraj 10. sjednice Vijeća HOO-a iznimno zanimljivu prezentaciju o počecima i aktualnostima u pandemiji Covid-19 održao je prof. dr. Dragan Primorac (član Vijeća HOO-a i Zdravstvene komisije HOO-a u ovom sazivu). Govorio je o samom virusu i njegovu širenju na pojedine organe, o utjecaju pandemije na sport i sportaše, psihološkim posljedicama koje ostavlja ta virusna bolest, sistematskim pregledima koje trebaju prakticirati sportaši koji su je preboljeli, o vrstama cjepiva…

Osim nove sjednice Vijeća, na kojoj će biti prezentacija s informacijama i mjerama za OI u Tokiju, za travanj je planirano i održavanje skupštine HOO-a.

Na zahtjev HOO-a, Olimpijska solidarnost MOO-a odobrila 50.000 dolara vaterpolskoj reprezentaciji

Olimpijska solidarnost Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) prihvatila je zahtjev Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) za financijsku potporu “Projektu priprema za 2021. godinu” te je za našu mušku vaterpolsku reprezentaciju s nedavno izborenom „vizom“ za Igre XXXII. olimpijade Tokio 2020. odobrila iznos od 50.000 američkih dolara.

Od navedenog iznosa, 25.000 dolara odnosi se na redovitu pomoć iz programa “Potpora za ekipne sportove” u sklopu četverogodišnjeg plana Olimpijske solidarnosti MOO-a (do 2024.), dok je preostalih 25.000 dolara odobreno kao dodatna potpora, u sklopu produljenja programa iz razdoblja 2017. – 2020., pod nazivom “TSG Tokyo 2020 – Extension”.

Novac će biti utrošen za financijsko pokriće jedne već odrađene aktivnosti – pripreme za olimpijski kvalifikacijski turnir u Rotterdamu s prethodnim okupljanjem reprezentacije u Zagrebu od 5. do 12. veljače 2021. (troškovi smještaja, prijevoza i opreme), te za istovrsne troškove na završnim olimpijskim pripremama od 5. do 14. srpnja 2021. godine.

Na račun HOO-a uplaćen je predujam u iznosu od 37.500 dolara ili 75% odobrenog iznosa, odnosno 235.059,98 u kunskoj protuvrijednosti.

Preostalih 25% potpore (u iznosu od 12.500 dolara) Olimpijska solidarnost MOO-a uplatit će nakon podnošenja i usvajanja financijskog i administrativno-tehničkog izvješća o provedenim aktivnostima te dostavljanja kopije računa za pravdanje utroška ukupno odobrene potpore od 50.000 dolara.

Osim spomenute financijske potpore za 2021. godinu, Olimpijska solidarnost MOO-a je, također na zahtjev HOO-a, u razdoblju od 2017. do 2020. godine odobrila za pripreme i natjecanja hrvatske muške vaterpolske reprezentacija ukupan iznos od 100.000 dolara.

Održana utemeljiteljska sjednica Komisije za ravnopravnost spolova HOO-a u mandatu 2020. – 2024.

Pod predsjedavanjem nove/stare čelnice Morane Paliković Gruden, u prostorijama Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) održana je konstituirajuća sjednica Komisije za ravnopravnost spolova HOO-a za mandatno razdoblje od 2021. do 2024. godine. Iz prošlog sastava nazočile su: Sanda Čorak, Danira Bilić, Mirna Rajle Brođanac, Linda Antić Mrdalj i Tea Rožman Svedrović te dva nova člana – Alojzije Janković i Davor Cipek.

Nakon što je jednoglasno prihvaćen sastav nove Komisije, jednako tako prihvaćen je i Poslovnik, kao i Izvješće o radu za mandatno razdoblje 2016. – 2020. Na najvažnije aktivnosti iz tog razdoblja podsjetile su predsjednica Paliković Gruden i tajnica Komisije Gordana Borko, a bilo je uistinu obilje vrijednih događaja na račun kojih je HOO, skupa s još nekoliko područja, dobio i etiketu “primjera dobre prakse”.

Uoči prihvaćanja Programa rada Komisije u idućem mandatnom razdoblju mogli su se čuti brojni konstruktivni prijedlozi za poboljšanje statusa žena u sustavu hrvatskog sporta, a jedan od njih se odnosi na uvođenje poticaja za pojedine ženske sportove. Na inicijativu Komisije (i njezine čelnice u članstvu Vijeća HOO-a), u nacionalnoj olimpijskoj udruzi već je zaživio Razvojni program za ekipne ženske sportove mlađih dobnih kategorija. Kako bi žene ostale vezane za sport i nakon sportske karijere, predloženo je iniciranje osnivanja ženskih veteranskih klubova u puno većoj mjeri nego što to imamo danas. U planu je i izdavanje brošure o nasilju i zlostavljanju u sportu.

Jedna od zadaća Komisije u novom mandatu svakako će biti provedba projekta Glas žena u sportu, čiju je realizaciju bitno zakočila koronavirusna pandemija. Podijeljene su i konkretne zadaće za njegovu realizaciju, ali provedba će ponovno umnogome ovisiti o stanju pandemije i epidemioloških mjera.

O HOO-ovu EU-projektu Alat za ravnopravnost spolova za generaciju Z (projekt GETZ) nazočne je informirala HOO-ova koordinatorica za fondove i programe EU-a Alma Papić.

HOO/Vinko Knežević Foto: FaH