MIX VIJESTI IZ HOO

VELIKI DAN HRVATSKOG SPORTA: Želimir Žiga Feitl dobitnik Nagrade ‘Matija Ljubek’ za životno djelo u sportu

Na svečanosti Velikog dana hrvatskog sporta u Kristalnoj dvorani zagrebačkog Hotela The Westin Hrvatski olimpijski odbor (HOO) tradicionalno je proglasio i nagradio najuspješnije sportašice, sportaše i trenere u 2021. godini te dodijelio i ostala vrijedna priznanja, kao i Nagradu Matija Ljubek za životno djelo.


Svi HOO-ovi laureati 2021. godine (po kategorijama)

NAJBOLJA EKIPA – ženska karate reprezentacija s bivšom predsjednicom RH Kolindom Grabar Kitarović a danas članicom Upravnog odbora MOO-a, ministricom sporta Nikolinom Brnjac, predsjednikom HKS-a Davorom Cipekom i Želimirom Feitlom

NAGRADA HOO-a MATIJA LJUBEK (za životno djelo):
Branka Batinić (Zagreb, stolni tenis)
Josip Šojat (Zagreb, rukomet)
Milivoj Bebić (Solin, vaterpolo)
Želimir Feitl (Karlovac, karate)
Alojz Muha (Osijek, odbojka)
NAJUSPJEŠNIJA SPORTAŠICA – Matea Jelić (taekwondo)
NAJUSPJEŠNIJI SPORTAŠ – Tonči Stipanović (jedrenje)
NAJUSPJEŠNIJA MOMČAD – Hrvatska teniska reprezentacija
(Marin Čilić, Mate Pavić, Nikola Mektić, Borna Gojo i Nino Serdarušić)
NAJUSPJEŠNIJA EKIPA – Ženska karate reprezentacija
(Ana Lenard, Lucija Lesjak, Lea Vukoja i Mia Greta Zorko)
NAJUSPJEŠNIJI SPORTSKI PAR, ŠTAFETA ILI POSADA – Veslački dvojac bez kormilara Martin i Valent Sinković
NAJUSPJEŠNIJI TRENER: Toni Tomas (taekwondo), Nikola Bralić (veslanje), Vedran Martić (tenis)
PRIZNANJE ZA NAJVEĆEG SPORTSKOG PROMICATELJA HRVATSKE U SVIJETU – Mate Pavić i Nikola Mektić
POSEBNO PRIZNANJE ZA PROMICANJE SPORTA – Sportske novosti
NAGRADA HOO-a ZA FAIR PLAY – Goran Jukić i Hrvatski školski sportski savez


Godinu na izmaku predsjednik HOO-a Zlatko Mateša okarakterizirao je vrlo izazovnom i napornom, ali i vrlo uspješnom u odnosu na pandemijske okolnosti u kojima su nastupali naši sportaši na međunarodnim natjecanjima. Apostrofirao je središnji sportski događaj godine – Olimpijske igre u Tokiju, druge naše najuspješnije Igre po broju osvojenih odličja (8), nakon rekordnog Rija 2016. (10 medalja).

  • Biti među 30 država od ukupno 206 na Olimpijskim igrama, taj podatak nameće opći zaključak da su hrvatski sportaši i sportašice jači od pandemije – poručio je Mateša.

Na iznimno uspješnoj godini zahvalila im je i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, istaknuvši da je hrvatska Vlada prepoznala važnost ulaganja u sport i važnost promocije domovine koju dobiva od naših sjajnih sportaša.

Državni tajnik za sport Tomislav Družak, predsjednik HOO Zlatko Mateša i Želimir Feitl

A prema mjerilima HOO-a, najuspješniji u pojedinačnoj kategoriji su zlatna olimpijka iz Tokija Matea Jelić (taekwondo/do 67 kg), koja je ove godine u Sofiji osvojila i naslov europske prvakinje, te srebrni olimpijac Tonči Stipanović (jedrenje/klasa Laser), ujedno i vlasnik ovogodišnje svjetske bronce iz Barcelone. Jelić je izabrana u konkurenciji devet nominiranih, Stipanović među 12 kandidata za sportaša godine, a oboje su po drugi put zaredom laureati HOO-ova izbora.

  • Prošle godine također sam proglašena najboljom sportašicom, ali sve je bilo online. Tako da sam tek sada vidjela kako je sve ovo predivno. Nadam se da ću još par godina osvajati ovu nagradu, jer u godinama koje dolaze potrudit ću se iznova dokazati koliko vrijedim – kazala je Matea Jelić.

U sličnom, optimističnom tonu, nadovezao se i Tonči Stipanović:

  • Zahvaljujem na izboru jer nije bilo lako u ovako uspješnoj godini postati sportaš godine, vjerujem da ću kroz idući olimpijski ciklus imati još prilika obratiti vam se s ovog mjesta …

Ni u momčadskom izboru nije nedostajalo konkurentnosti, ali nije bilo ni previše dvojbe. Hrvatska teniska reprezentacija (Marin Čilić, Mate Pavić, Nikola Mektić, Borna Gojo i Nino Serdarušić) laureat je izbora za osvojeno drugo mjesto u ovogodišnjem izdanju Davisova kupa. U ženskoj ekipnoj konkurenciji nagradu su dobile članice hrvatske karate reprezentacije (Ana Lenard, Lea Vukoja, Lucija Lesjak, Mia Greta Zorko) za osvojenu broncu u borbama na Europskom prvenstvu u Poreču.

Olimpijski pobjednici i europski prvaci u veslačkom dvojcu bez kormilara Martin i Valent Sinković 11. su put primili nagradu u kategoriji Najuspješniji sportski par, štafeta ili posada, iako su kao protukandidate imali i osvajače olimpijskog zlata (Pavić, Mektić) i olimpijskog srebra (Čilić, Dodig). Presudilo je europsko zlato i ukupna pobjeda braća Sinković u Svjetskom kupu. Zato su članovi najboljeg svjetskog teniskog para – Nikola Mektić i Mate Pavić – „prepoznati“ kao najveći sportski promicatelji Hrvatske u svijetu, a kakvu su godinu imali, to priznanje završilo je u pravim rukama. Nažalost, Mate Pavić je bio spriječen osobno primiti priznanje.

Jednako tako, posebno HOO-ovo priznanje za promicanje sporta pogodilo je pravu „adresu“ – Sportske novosti. Preuzeo ga je glavni urednik jedinog nam sportskog dnevnika, Robert Šola, izrazivši želju da ovakvih priznanja SN-u bude i u budućnosti.

U kategoriji najuspješnijeg trenera, HOO je izabrao tercet. Toni Tomas (taekwondo), Nikola Bralić (veslanje) i Vedran Martić (tenis) sjajnim su dometima svojih sportaš(ic)a uistinu obilježili 2021. godinu.

Nagradu za fair play dobili su Goran Jukić i Hrvatski školski sportski savez (HŠSS), iz čije je kreativnosti proizašao fair play karton, izvrsno prakticiran i udomaćen na školskim sportskim natjecanjima pod okriljem HŠSS-a.

  • Hvala HOO-u i svim institucijama te Sportskoj televiziji koji su omogućili da naše ideje zažive među školarcima – kazao je Jukić.

No, još dva vrijedna priznanja za fair play uručena su na svečanosti HOO-a. Europski fair play pokret je odaslao zaslužena priznanja dvjema Hrvaticama. Europsku fair play diplomu dobila je Valentina Pereglin za poznati čin uručivanja svoje već osvojene medalje suparnici, nakon što joj je dodijeljena na temelju bodovnog previda sudaca na SP-u u samostrelu. Zasluženo priznanje Europskog fair play pokreta „Duh fair playa“, stiglo je i djelatnici Uprave za sport Ministarstva turizma i sporta Nataši Muždalo za hvalevrijedan projekt „Bonton ponašanja u sportu“.

Kao i svake godine, HOO je dodijelio i Nagradu ‘Matija Ljubek’, velikim sportskim zaslužnicima za životno djelo. Ovogodišnji laureati su: Branka Batinić (stolni tenis) i Josip Šojat (rukomet) iz Zagreba, Milivoj Bebić (vaterpolo) iz Solina, Želimir Feitl (karate) iz Karlovca i Alojz Muha (odbojka) iz Osijeka.

Na velikim međunarodnim natjecanjima (Olimpijske igre, Svjetsko prvenstvo, Svjetski kup, Europsko prvenstvo) tijekom 2021. godine hrvatski sportaši i sportašice osvojili su u seniorskoj konkurenciji ukupno 123 medalje, od kojih su 42 zlatne, 32 srebrne i 49 brončane. Osim toga, ostvarili su i 134 plasmana od 4. do 8. mjesta, što u mnogim sportovima znači i nastup u finalu. To znači da su čak 257 puta bili – ili na postolju, ili u najužem krugu najboljih u međunarodnoj konkurenciji.

Izvor: HOO/V. Knežević


ŽELIMIR – ŽIGA FEITL (sportska biografija)

Aktualni je predsjednik Karate kluba Karlovac, član Upravnog odbora Golf kluba 4 Rijeke i Hrvatskog golf saveza te potpredsjednik u Hrvatskoj udruzi golfera-seniora. Član je Upravnog odbora Karlovačke športske zajednice (KŠZ) te predsjednik Zajednice športova Karlovačke županije (ZŠKŽ). Član je skupštine Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO).

Uspješnu sportsku karijeru započeo je u rujnu 1963. godine igrajući rukomet u kvartovskom Rukometnom klubu Dubovac. Godine 1969 nastupa za Karate klub Karlovac i Karate klubu Polet iz Zagreba, a danas je uspješan golfer-veteran član karlovačkog Golf kluba 4 Rijeke. Trener karatea je od 9. prosinca 1975. godine te trener od osnivanja KK Karlovac 1969. Nosilac je crnog pojasa 7. DAN ( 27.9.2009.). Kratko vrijeme bio je trener seniorske momčadi RK Dubovac. Član je selektorskog tima i trener za seniorsku reprezentaciju ex Jugoslavije (1986-1990). Izbornik i trener je u Karate savezu Hrvatske (1992-1996). Član selektorskog tima Golf saveza Hrvatske i izbornik za seniore +50 god. (od 2016).

Kao društveni djelatnik obnašao je funkcije predsjednik je Karate kluba Karlovac čiji je i osnivač te predsjednik od 2010. godine. Član je Upravnog odbora Golf kluba 4 Rijeke od 2006. Predsjednik je Karlovačke športske zajednice u mandatu 2012-2020., a sada je član Upravnog odbora KŠZ te predsjednik Zajednice športova Karlovačke županije od 2015. godine. Suradnik i recenzent je knjige „20 godina Golfa na 4 Rijeke“ i „Pedeset godina karatea u Karlovcu“

Za dugogodišnji rad u sportu primio je više nagrada od kojih izdvajamo Nagradu grada Karlovca (12. srpnja 2013.). Dobitnik je Javnog priznanja za životno djelo za razvoj sporta od Karlovačke županije (13. travnja 2014). Nagradu ‘Milan Neralić ‘ primio je za 2020. godine. Najuspješniji je sportaš u konkurenciji veterana Karlovca za 2020. godinu (KŠZ, siječanj 2021.).

Rođen je u Karlovcu 4. svibnja 1949. godine, po zvanju je magistar kemije, sada umirovljenik.