MIX VIJESTI IZ HOO

TOKIO 2020.: Yoshiro Mori podnio je ostavku na mjesto šefa Olimpijskih igara u Tokiju zbog seksističkih primjedbi

Yoshiro Mori dao je ostavku na mjesto predsjednika organizacijskog odbora Olimpijskih igara u Tokiju 2020. zbog svojih seksističkih izjava o ženama koje su izazvale žestoku reakciju i dovele do zaglušujućih poziva da odustane, a 83-godišnjak je najavio ostavku u petak tijekom posebnog sastanka s članovima Vijeća i Izvršnog odbora Tokija 2020.

– Danas ću podnijeti ostavku na predsjedničku poziciju – rekao je Mori, koji je imenovan 2014., samo nekoliko mjeseci nakon što je Tokio pobijedio u kandidaturi za domaćina Olimpijskih igara.

– Ono što je važno je održavanje Olimpijskih igara u srpnju, tako da ne mogu stajati na putu pripremama. Ako stvaram probleme ostajući na poslu, svi će se napori pretvoriti u otpad – dodao je.

Priznajući da su njegovi “neprimjereni komentari izazvali veliki kaos”, bivši japanski premijer inzistirao je na tome da “nije namjeravao zanemariti žene”.

Odbor za Tokio 2020 sada mora pronaći Morinog nasljednika s manje od šest mjeseci do ceremonije otvaranja preraspoređenih Olimpijskih igara.

– Zamjena će biti izabrana ‘što je prije moguće’ – rekao je predsjednik Uprave Toshiro Muto na konferenciji za novinare, ali nije dao određeni vremenski okvir.

Muto je rekao da će izborno povjerenstvo koje će voditi Fujio Mitarai, predsjednik tvrtke Canon Inc., koji je ujedno i počasni predsjednik Organizacijskog odbora, nadgledati postupak provjere kako bi se osigurala transparentnost. Povjerenstvo za razmatranje kandidata imat će jednaku zastupljenost spolova.

Saburo Kawabuchi, bivši predsjednik Japanskog nogometnog saveza i vijećnik Odbora, otkrio je novinarima u četvrtak da ga je Mori zamolio da preuzme funkciju šefa odbora. No, izvještaji u petak tvrde da je 84-godišnjak povukao kandidaturu jer kod mnogih nije dobro prošla, a japanski mediji ističu da postoje kvalificirane žene koje bi mogle popuniti funkciju.

Muto je odbio reći hoće li Morina zamjena biti žena.

– Mislim da ne trebamo raspravljati o spolu – rekao je Muto i dodao – Jednostavno moramo odabrati pravu osobu.

Izvještaji kažu da je 56-godišnja Seiko Hashimoto, trenutna vladina olimpijska ministrica, koja je bila brončana medalja u brzom klizanju na igrama u Albertvilleu 1992. godine, prva zamjena za Mori.

Tokio 2020. obećao je osigurati imenovanje nasljednika na “brz i transparentan način kako bi se ograničio utjecaj na našu pripremu za Igre”. Organizatori su također najavili planove za uspostavljanje tima za promicanje ravnopravnosti spolova i povećanje broja ženskih članova Izvršnog odbora Tokio 2020.

Moriine ponižavajuće primjedbe da su žene u Upravnom odboru previše razgovarale i imaju “snažan osjećaj konkurencije” stavile su u središte pozornosti japansku rodnu jaz, koja je “daleko najveća među svim naprednim gospodarstvima”. Prema Globalnom spolu Svjetskog ekonomskog foruma za 2020. Izvještaj o prazninama, Japan je rangiran na 121 mjestu od 153 zemlje.

Njegove komentare, dane u vezi s planom JOC-a za povećanje broja žena u Odboru, izvijestile su novine Asahi Shimbun 3. veljače. U svom otprilike 40-minutnom govoru Mori je također spomenula da je sedam žena u 35-članom Odboru Organizacijskog odbora za Tokio 2020 „shvatite njihovo mjesto“. Sljedećeg se dana ispričao i prihvatio da su njegove riječi bile protiv olimpijskog duha, ali odbio je dati ostavku. Njegova se ostavka, međutim, na kraju činila neizbježnom nakon više od tjedan dana neprekidnog pritiska s mnogih strana. Međunarodni olimpijski odbor (MOO) primio je na znanje Morinu odluku da odstupi.

– MOO u potpunosti poštuje odluku predsjednika Morija da odstupi i razumije njegove razloge za to. Istodobno, željeli bismo mu zahvaliti na njegovom izvanrednom doprinosu u organizaciji odgođenih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara Tokio 2020 tijekom proteklih godina – rekao je predsjednik MOO-a Thomas Bach.

– Među svojim brojnim postignućima, predsjednik Mori pomogao je da Tokio postane najbolje pripremljen olimpijski grad ikad. MOO će nastaviti raditi ruku pod ruku s nasljednikom na pružanju sigurnih i sigurnih Olimpijskih igara u Tokiju 2020. 2021. – kazao je predsjednik MOO-a.

MOO, koji je u početku rekao da je slučaj zatvoren nakon što se Mori ispričala, objavio je u utorak novo priopćenje opisujući njegove komentare kao “apsolutno neprikladne”. Olimpijski sponzori poput Toyote također su javno kritizirali Morija zbog njegovih seksističkih primjedbi.

Predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora Andrew Parsons nada se da se “domaća i međunarodna reakcija tijekom posljednjih sedam dana mogu iskoristiti tako da društvo stavi veći naglasak na različitost i uključivanje, ne samo u pogledu rodne zastupljenosti, već rase, seksualnosti i osobe s invaliditetom “.

Očekuje se da će se Olimpijske igre otvoriti 23. srpnja, a mjesec dana kasnije u Paraolimpiji će nastupiti 11000 sportaša, 4400 više. No, usred pandemije Covid-19, organizatori se još uvijek moraju nositi s niskom javnom potporom za Igre, a nedavne ankete pokazuju da više od 80% japanske javnosti želi da se Olimpijske igre odgode ili otkažu.

AIPS Media Foto Yoshikazu Tsuno – Pool / Getty Images