MIX VIJESTI IZ HOO

Tin Srbić i Lucija Lesjak stjegonoše na otvaranju Mediteranskih igra u Oranu

ORAN – Između 105 sportašica i sportaša koji će predstavljati Hrvatsku na XIX. Mediteranskim igrama u Oranu (Alžir), za nositelje nacionalne zastave tijekom svečanosti otvaranja Igara izabrani su gimnastičar Tin Srbić i karate reprezentativka Lucija Lesjak.

Tako je odlučila Misija Hrvatskog olimpijskog odbora u Oranu na sastanku s vodećim dužnosnicima iz desetak sportova čiji su predstavnici u prvoj skupini stigli u Alžir.

Osvajač srebrne olimpijske medalje u Tokiju i naš najbolji gimnastičar, Tin Srbić, bio je logičan izbor, budući da je zlatni olimpijac iz streljaštva Josip Glasnović bio hrvatski stjegonoša na prošlim Igrama u Tarragoni. Obzirom da je i na Mediteranskim igrama na snazi MOO-ova odluka o sportašici i sportašu koji skupa nose zastavu, u ženskoj konkurenciji izbor je pao na Luciju Lesjak, svjetsku mlađeseniorsku karate prvakinju iz 2019. godine te brončanu s prošlogodišnjeg seniorskog SP-a u UAE-u. Zlatna olimpijka iz Tokija, Matea Jelić, zasigurno bi bila u opciji stjegonošice, ali u Oran stiže tek u trećoj skupini naših sportaša (28. lipnja). Tin Srbić i Lucija Lesjak ujedno su i najbolji sportaši Zagreba u pojedinačnoj konkurenciji za prošlu godinu.

Svečanost otvaranja Mediteranskih igara održat će se u petak, 25. lipnja (u 20 sati po lokalnom vremenu / +1 sat u Hrvatskoj) na stadionu Ahmed Zabana, koji prima 40.000 gledatelja. Već prvog natjecateljskog dana, u subotu, 26. lipnja, na borilišta će izaći hrvatski predstavnici iz sedam sportova.

Hrvatsku će na XIX. Mediteranskim igrama u alžirskom Oranu, koje će se održati od 25. lipnja do 6. srpnja, predstavljati 105 sportaša i sportašica u 17 sportova, objavio je Hrvatski olimpijski odbor (HOO).

DUGOREŠANIN BORNA PETANJEK NASTUPIT ĆE NA MI U DISCIPLINI 10 M ZRAČNA PUŠKA MJEŠOVITO

Hrvatska će imati predstavnike u atletici, badmintonu, boćanju, boksu, gimnastici, hrvanju, jedrenju, džudu, karateu, košarci 3×3, mačevanju, odbojci, plivanju, rukometu, streličarstvu, streljaštvu i tekvondou.

Najbrojniji su odbojkaši, kojih će biti ukupno 36, jer će nastupiti u obje konkurencije i to s prilično jakim sastavima. Osim njih, iz ekipnih sportova nastupit će i hrvatska ženska rukometna reprezentacija, a nastup dviju ženskih ekipa bitno je utjecao na spolnu uravnoteženost našeg natjecateljskog izaslanstva sa 55 sportaša i 50 sportašica.

Hrvatske boje na Mediteranskim igrama branit će i troje osvajača medalja s prošlogodišnjih OI u Tokiju, zlatna Matea Jelić te brončani Toni Kanaet iz tekvondoa, kao i srebrni gimnastičar Tin Srbić.

Iznimno kvalitetne uzdanice Hrvatska će imati u streljaštvu, predvođene Miranom Maričićem i braćom Glasnović, a nikako ne smijemo zanemariti ni naše boćar(ic)e jer su s prošlih Igara donijeli zlatnu kolajnu (Pero Ćubela i Nives Jelovica), kao ni jedriličare na čelu s olimpijkom Elenom Vorobevom.

Na prošlim Mediteranskim igrama 2018. godine u španjolskoj Tarragoni nastupilo je 99 hrvatskih predstavnika koji su osvojili 17 medalja, od čega devet zlatnih, pet srebrnih i tri brončane čime je Hrvatska zauzela deveto mjesto na ljestvici medalja, a sličan rezultat se očekuje i u Oranu.

HOO/Vinko Knežević Foto: N. Stipaničev/CROPIX