MIX VIJESTI IZ HOO

Hrvatska na Mediteranskim igrama u Oranu nastupa s 55 sportaša i 50 sportašica

ZAGREB – Na XIX. Mediteranskim igrama u alžirskom Oranu (od 25. lipnja do 6. srpnja) Hrvatsku će predstavljati 105 sportašica i sportaša u izaslanstvu koje broji ukupno 172 osobe.

Nastupit će u 17 sportova (atletika, badminton, boćanje, boks, gimnastika, hrvanje, jedrenje, judo, karate, košarka 3×3, mačevanje, odbojka, plivanje, rukomet, streličarstvo, streljaštvo i taekwondo). Rezultatska očekivanja kreću se u okvirima dosadašnjeg ukupnog plasmana Hrvatske u konkurenciji 25 država Sredozemlja, a to podrazumijeva mjesto u Top 10 ljestvice osvajača medalja.

Najbrojniji su naši predstavnici iz odbojke (36), koja nastupa u obje konkurencije i to s prilično jakim sastavima. Osim njih, iz ekipnih sportova nastupit će i hrvatska ženska rukometna reprezentacija. Nastup dviju ženskih ekipa bitno je utjecao na spolnu uravnoteženost našeg natjecateljskog izaslanstva koje se, s 55 sportaša i 50 sportašica, brojčano približilo do gotovo izjednačene zastupljenosti. Hrvatske boje na Mediteranskim igrama branit će i zlatna olimpijka iz Tokija Matea Jelić te brončani olimpijac Toni Kanaet (oboje iz taekwondoa), a upravo iz borilačkih sportova dolazi i najviše naših aduta za odličja (karate, judo, hrvanje, boks). U Oranu će nastupiti i srebrni gimnastički olimpijac Tin Srbić, kao i reprezentativna mu kolegica, trenutačno u izvrsnoj formi – Ana Đerek. Iznimno kvalitetne uzdanice Hrvatska će imati u streljaštvu, predvođene Miranom Maričićem i braćom Glasnović, a nikako ne smijemo zanemariti ni naše boćar(ic)e jer su s prošlih Igara donijeli zlatnu kolajnu (Pero Ćubela i Nives Jelovica), kao ni jedriličare na čelu s olimpijkom Elenom Vorobevom.

Svi su istaknuli želju za što boljim vlastitim nastupima i za što obilnijom berbom medalja u Oranu. S bitnom pomlađenim sastavom odbojkašice brane zlato otprije četiri godine i čeka ih teška skupina, ali optimizma ne nedostaje. Slično je i s njihovim muškim kolegama, koji u skupini imaju dva nominalno vrlo jaka suparnika – Srbiju i Španjolsku, no, oni će nastupiti s okosnicom kadra koji je nedavno u Varaždinu osvojio broncu u Zlatnoj ligi. I od ženske rukometne reprezentacije očekuje se borba za odličja, iako je izbornik Nenad Šoštarić zatvarao kadrovsku križaljku i dan-dva uoči polaska u Oran. Osim Španjolki, među suparnicama ih očekuju i prilične nepoznanice – Alžirke i Tunižanke. Iz borilačkih sportova trebalo bi nam stići obilje medalja, ali konkurencija iz 25 država koje su smještene na Sredozemlju ili gravitiraju prema njemu, definitivno neće biti bezazlena. Osim Enesa Garibovića i Ane Lenard, potvrdio je to i karataški olimpijac Ivana Kvesić – podatkom da će u Oranu nastupiti sedam od 10 najbolje rangiranih boraca iz njegove kategorije.

Podsjetimo, na prošlim Mediteranskim igrama 2018. godine u Tarragoni (Španjolska) naših 99 sportašica i sportaša osvojilo je 17 medalja, od čega devet zlatnih, pet srebrnih i tri brončane. Pritom su obje naše reprezentacije iz kolektivnih sportova – odbojkašice i rukometaši – „pozlatile“ nastup, a Hrvatska je zauzela deveto mjesto na ljestvici država koje su osvajale medalje.


Na sljedećim poveznicama je medijski materijal za odlazak sportaša na Mediteranske igre:
Tonske izjavehttps://we.tl/t-SZCLymDsAu
Video izjave https://we.tl/t-FncBOioD6k


HOO/Vinko Knežević