MIX VIJESTI IZ HOO

Srdačna dobrodošlica kajakaško – kanuističkoj reprezentaciji

Tjedan dana nakon što smo ih ispratili na OI Tokio 2020., iz Japana su nam se prepune dojmova i jednog velikog iskustva,vratile prve hrvatske predstavnice u povijesti u kajaku i kanuu na mirnim vodama, Anamaria Govorčinović i Vanesa Tot sa svojim trenerima Aleksandrom Kneževićem i Igorom Krajinom.

Uz najbliže, u zagrebačkoj zračnoj luci u ime Hrvatskog olimpijskog odbora, dobrodošlicu im je poželio pomoćnik glavnog tajnika i voditelj Ureda za lokalni sport Hrvoje Balen.

Anamaria Govorčinović nastupila je u dvije discipline. U kajaku jednosjedu K-1 200 metara sprint i kajaku jednosjedu K-1 500m. Prvi nastup imala je u sprintu. Tu je Govorčinović u svojoj kvalifikacijskoj skupini zauzela treće mjesto s vremenom 42.901 sekundi, pa je morala u četvrtfinale jer su izravan prolazak u polufinale izborile po dvije prvoplasirane iz kvalifikacija. U četvrtfinalu je Govorčinović ponovno bila treća u svojoj skupini, ovaj put s vremenom 43.307, a polufinale su opet izborile po dvije najbrže iz svake skupine. U drugoj disciplini koja joj je na neki način udarna na 500 m u svojoj kvalifikacijskoj skupini, zauzela je peto mjesto s vremenom 1:52.015, no izravni plasman u polufinale su osigurale tri najbrže. Novu priliku Govorčinović je imala u četvrtfinalu u kojem je s rezultatom 1:53.967 minuta bila četvrta, a treća Kanađanka, posljednja koja je osigurala polufinale, ciljem je prošla za 1:51.375.

Anamaria Govorčinović:
– Bilo je super, to su Olimpijske igre. I steći to iskustvo da se družiš s drugim sportašima, to se ne može doživjeti nigdje drugdje nego na Olimpijskim igrama. Razlog zašto sam veslala disciplinu koja nije moja je bio probijanje treme i to je bio jedan dio treninga. Onda sam veslala 500 metara i bila sam zadovoljna svojim performansima, ali daleko je od medalje. Međutim, Pariz je blizu i ima tu još dosta za raditi.

Kanuistica Vanesa Tot nastupila je samo u disciplini kanua jednokleka na 200 metara (C-1 200 m sprint). Mlada Brođanka, prva sportašica u povijesti iz tog grada na Olimpijskim igrama, bila je posljednja u svojoj kvalifikacijskoj skupini s vremenom 49.280 sekundi i dakako, nije e plasirala izravno u polufinale. Drugu priliku imala je u četvrtfinalu kad je morala završiti na jednom od prva dva mjesta. Premda je ostvarila bolje vrijeme od 48.375 sekundi, završila je na petoj poziciji, 1.738 sekundi iza Ruskinje Irine Andrejeve, posljednje koja je prošla u polufinale.

Vanesa Tot:
– Za mene je to bilo predivno iskustvo, sudjelovati na najvećem mogućem sportskom događaju koji je san svakog sportaša. Evo, ja sam odmah prvom prilikom uspjela izboriti. Uvjeti na stazi su bili takvi kakvi su bili, što se tiče veslanja, ali neću se žaliti, ja sam zadovoljna, Pariz je blizu.

Za obje naše predstavnice, Tokio je nedvojbeno bilo jedno ogromno iskustvo i ne sumnjamo da će im jako pomoći u nastavku karijera. Olimpijske igre u Parizu su za tri godine, a njihove prve kvalifikacije već su za dvije, tako da imaju puno motiva za trening. Hrvatski olimpijski odbor će im sasvim sigurno mnogo pomoći da taj cilj i ostvare.

Press@hoo.hr