BORILAČKI KARATE

NEVJEROJATAN RASPLET: Olimpijskog pobjednika iznijeli na nosilima

Iranski karataš Sadžad Gandžzadeh prvi je olimpijski pobjednik u kategoriji preko 75 kg, a do zlatne medalje je stigao, iako je s tatamija iznesen na nosilima, nakon što ga je u finalnoj borbi nokautirao Saudijac Tareg Hamedi koji je zbog tog udarca diskvalificiran.

Obojica boraca su bila u eliminacijskoj skupini s hrvatskim reprezentativcem Ivanom Kvesićem, koji je Hamedija pobijedio (3-2), a od olimpijskog pobjednika izgubio (1-3) u pomalo kontroverznim okolnostima te na kraju završio na trećem mjestu što mu je odnijelo mogućnost plasmana u polufinale.

U polufinalnim borbama Gandžzadeh je prošao europskog prvaka Turčina Ugura Aktaša zahvaljujući prvom osvojenom bodu, iako je borba završila 2-2, dok je Hamedi s 2-0 bio bolji od Japanca Ryutara Arage. Poraženi polufinalisti su osvojili brončane medalje.

Hamedi je odlično započeo finale i udarcem u glavu poveo 3-0 već nakon devet sekundi borbe. Nakon pola minute je dodao još jedan bod. Nakon 48 sekundi je Gandžzadeh smanjio zaostatak na 1-4, a kad je na isteku prve minute krenuo u napad, Hamedi ga je u kontri pogodio nogom u glavu. Iranac je ostao ležati na tatamiju i u na nosilima su ga iznijeli iz dvorane.

Nakon vijećanja, suci su donijeli odluku da Hamedi pri udarcu nije kontrolirao snagu, što je jedan od elemenata karatea, te je zbog toga diskvalificiran, a pobjeda je dodijeljena iranskom borcu.

U kategoriji preko 61 kg u ženskoj konkurenciji naslov olimpijske pobjednice osvojila je Egipćanka Feryal Abdelaziz koja je u finalu s 2-0 svladala reprezentativku Azerbajdžana Irinu Zarecku. Brončane medalje osvojile su Kineskinja Gong Li i Kazahstanka Sofia Berulceva.

Izvor: HINA Foto: Alexander Nemenov/AFP