MIX ZAJEDNICE SPORTOVA

PRIOPĆENJE MOO-a: Ravnopravnost spolova temelj je djelovanja MOO-a

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) izdao je priopćenje na temu ravnopravnosti žena u sportu i svjetskom olimpizmu u cjelini. Prenosimo ga u izvornom obliku:
 
„Tijekom posljednjih 25 godina Međunarodni olimpijski odbor (MOO) odigrao je važnu ulogu u promicanju žena u sportu i kroz sport, a nastavit će to činiti i ostvarivanjem postavljenih ambicioznih ciljeva. U izazovnom kontekstu vremena u kojem živimo, više nego ikada moramo poštivati različitost jer ona je temeljna vrijednost iz koje trebamo crpjeti snagu.

Nedavni komentari predsjednika Organizacijskog odbora OI-ja u Tokiju 2020. Yoshira Morija bili su apsolutno neprimjereni i u suprotnosti sa stajalištem MOO-a i reformama njegove Olimpijske agende 2020. Mori se najprije ispričao, a kasnije je dao i niz popratnih komentara. Osim isprike gospodina Morija, Organizacijski odbor OI Tokio 2020. (OCOG) također smatra da je njegov komentar neprimjeren te je potvrdio svoju predanost ženskoj ravnopravnosti.

Vodstvo olimpijskog pokreta predano je svojoj misiji poticanja i podupiranja promicanja žena u sportu na svim razinama i u svim strukturama, kako stoji u Olimpijskoj povelji. S jedne strane, MOO ima odlične rezultate na području rodne ravnopravnosti i nastavit će to nadograđivati, a s druge strane, MOO izražava spremnost za pružanje podrške OCOG-u i drugim organizacijama u ostvarivanju željenih ciljeva unutar njihovih sfera odgovornosti. Odluke, postignuća i obveze MOO-a u tom pogledu uključuju i činjenicu da će, uz sudjelovanje sportašica od gotovo 49 posto, Olimpijske igre Tokio 2020. biti prve Igre s gotovo izjednačenom spolnom zastupljenošću.

MOO je zatražio od svih 206 nacionalnih olimpijskih odbora (NOO) da po prvi put imaju barem jednu sportašicu i jednog sportaša u svojim olimpijskim izaslanstvima. Jednako tako, MOO je prvi put u povijesti olimpizma inicirao i dopustio svim NOO-ima da na svečanosti otvaranja Igara njihove zastave nose jedna sportašica i jedan sportaš.

Šefica Misije MOO-ova olimpijskog tima za izbjeglice Tokio 2020. bit će gospođa Tegla Loroupe, zagovornica mira, pomoći izbjeglicama u ostvarivanju cilja, obrazovanja i ženskih prava. Trostruka olimpijka i dugogodišnja svjetska rekorderka ujedno je prva žena iz Afrike pobjednica njujorškog maratona. Prva dopredsjednica MOO-a na Olimpijskim igrama Tokio 2020. bit će gospođa Anita DeFrantz, afroamerička osvajačica brončane medalje na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. godine, ujedno i velika pobornica osnaživanja statusa žena.

Na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. sportaše će predstavljati Komisija sportaša MOO-a, čiju većinu članova izravno biraju sami sportaši. Komisija se sastoji od 11 ženskih i šest muških članova. Predsjedavajuća Komisije i članica Izvršnog odbora MOO-a je gospođa Kirsty Coventry, peterostruka olimpijka i osvajačica sedam olimpijskih medalja. Zamjenica predsjednika je gospođa Danka Bartekova, trostruka olimpijka i osvajačica brončane medalje na Olimpijskim igrama u Londonu 2012., koja se također već plasirala na Olimpijske igre Tokio 2020. Temeljem Memoranduma o razumijevanju, MOO usko surađuje s aktivisticama koje pri UN-u promoviraju i rade na unaprjeđenju rodne ravnopravnosti, a predsjedniku MOO-a odaju veliko priznanje za doprinos i predanost MOO-a rodnoj ravnopravnosti u svim segmentima.

Zastupljenost žena u članstvu u MOO-a danas je 37,5 posto, u odnosu na 21 posto na početku provedbe odrednica Olimpijske agende 2020. Zastupljenost žena u Izvršnom odboru MOO-a iznosi 33,3 posto, naspram 26,6 posto u vrijeme prije Olimpijske agende 2020. Žene čine 47,8 posto članova komisija MOO-a, što je više nego podvostručen broj u usporedbi s 20,3 posto članica uoči donošenja Olimpijske agende 2020. Naposljetku, zaposlenice predstavljaju 53 posto kadra u upravi MOO-a.

Iz svih ovih razloga, sportaši, svi olimpijski dionici i šira javnost mogu biti sigurni da će MOO nastaviti ispunjavati svoju obvezu rodne ravnopravnosti, uključivosti, solidarnosti i nediskriminacije.“

Izvor: MOO/HOO