MIX

Na današnji dan prije 29 godina, 10. rujna 1991., utemeljen je Hrvatski olimpijski odbor

Diljem Hrvatske obilježava se taj dan a u Karlovcu je jučer nakon 15 godina opet održan atletski miting, ovoga na novouređenoj atletskoj stazi na atletsko-nogometnom stadionu s desne obale Korane.

Večeras će u Domu HV Zrinski (18 sati) biti predstavljena knjiga dugogodišnjeg KAŠ-eva sportskog novinara Krešimira Perušića „Amaterska košarkaška liga u Karlovcu“.

Dva dana nakon međunarodnog priznanja Republike Hrvatske (15. siječnja) u Hrvatsku je, 17. siječnja 1992. godine stigla povijesna odluka predsjednika MOO-a Juana Antonija Samarancha i njegova četiri dopredsjednika o privremenom priznanju HOO-a osnovanog 10. rujna 1991. godine. Ova je odluka omogućila hrvatskim sportašima da prvi put pod svojom zastavom nastupe na Zimskim olimpijskim igrama u Albertvillu 8. veljače iste godine. Odluku o punom priznanju MOO je donio 24. rujna 1993. godine. U međuvremenu hrvatski su sportaši već slavili prva olimpijska odličja na Igrama u Barceloni 1992., prvim ljetnim Igrama na kojima su nastupili. Odluku o priznanju primio je prvi predsjednik HOO-a Antun Vrdoljak, koji je na prijedlog Juana Antonia Samarancha, dokazanog prijatelja Hrvatske i hrvatskih sportaša, postao član MOO-a i na toj dužnosti bio od 1995. do 2012. godine. Kolinda Grabar-Kitarović, prva je Hrvatica u članstvu Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), izabrana je na povijesnoj 136. sesiji MOO-a, održanoj 17. srpnja 2020. godine video konferencijskim načinom zbog pandemije koronavirusa. Kandidirana je na osobni prijedlog predsjednika MOO-a Thomasa Bacha.

Hrvatski olimpijski dan (HOD) je danas opće prihvaćena manifestacija koja promiče važnost bavljenja sportskom aktivnošću, olimpijska načela izvrsnosti u svakom području, razumijevanje, mir i solidarnost među ljudima kao sastavnice olimpijskog djelovanja. Programom se jednako potiču pojedinci i skupine, sportske zajednice i udruge, škole i učilišta, vrtići, jedinice lokalne i područne samouprave, društva sportske rekreacije i drugi. Vanjska poveznica ove tradicionalne manifestacije proslave olimpizma je bijela majica “zastava prijateljstva“. Naime, bijela podloga olimpijske zastave na kojoj je ucrtano pet krugova danas je opće prihvaćen olimpijski simbol univerzalnog fair playa, prijateljstva i mira.

U Karlovcu je taj dan posebno svečano obilježen na nogometno – atletskom stadionu s desne obale Korane gdje je nakon 15 godina u Karlovcu ponovno održan atletski miting na novouređenoj atletskoj stazi. Grad Karlovac je osigurao 2,4 milijuna, a 3,5 milijuna kuna za uređenje staze osigurao je Središnji državni ured za šport (SDUŠ), dok je 600 tisuća kuna donacija Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) što je korišteno za uređenje travnjaka.

KARLOVAČKI OLIMPIJCI

Iva Levačić

Karlovčani svojataju Slunjanina Milana Neralića, prvog Hrvata koji je osvojio olimpijsko odličje (mačevanje, srebrna medalja) na Olimpijskim igrama u Parizu 1900. godine. Isto tako i skijašicu nedavno preminulu Nadu Birko Kustec iz Mrkoplja koja je nastupila na ZOI u Oslu 1952. godine (klasične discipline, 14. mjesto) i ZOI Cortina D’Ampezzo 1956. (klasične discipline, 36. mjesto i u štafeti 3×5 km, ekipno 9. mjesto). Nastupala je i s atletičarima karlovačkog Željezničara. Atletičar Krešimir Račić sudionik je OI 1956. godine u Melbourneu (kladivo, prednatjecanje). Biciklist Ivan Levačić nastupio je na OI u Rimu 1960. godine (cestovna utrka 175 km, pojedinačno 12./33. mjesto, ekipno 15. mjesto). Svjetska atletska rekorderka Jelica Pavličić nastupila je na OI u Montrealu 1976. godine (400 m, prednatjecanje). Rukometaši – Buzečanin Valner Franković i Samoborac Vladimir Šujster (igrači RK Karlovačka pivivara), osvojili su zlatnu medalju na OI u Atlanti 1996. godine. Veslač Tihomir Jarnjević je sudionik OI u Sydneyju 2000. godine (dvojac na pariće, 14. mjesto).

Tomica Belavić

Karlovački sport pamtit će, nažalost, dan Hrvatskog olimpijskog odbora i po tome što je 10. rujna 1993. godine od neprijateljske granate poginuo sportski novinar Tomica Belavić, a na isti dan (10. rujna 1993.) prije četiri godine (2016.) preminuo je Branko Mrkšić, sjajan karlovački rukometaš i šahist, međunarodni FIDE majstor.