ATLETIKA

AK Karlovac atletskim mitingom službeno otvorio novouređenu atletsku stazu na atletsko-nogometnom stadionu uz Koranu

Konačno, nakon gotovo 15 godina čekanja, Karlovac opet ima kvalitetnu atletsku stazu na gradskom stadionu na kojoj će se odsad moći održavati nacionalna i međunarodna atletska natjecanja. Obnovljena staza doprinijeti će i napretku atletike koja je Karlovcu dosad podarila dva olimpijca.

Otvorenje novouređene atletske staze bilo je 9. rujna, uoči godišnjice osnivanja HOO-a (osnovan prije je 29 godina, 10. rujan 1991.). Prethodilo je atletskom mitingu u organizaciji Atletskog kluba Karlovac i u suradnji s Hrvatskim atletskim savezom (HAS).

Ukupni radovi na uređenju travnjaka nogometnog igrališta i atletske staze vrijedni su oko 6,5 milijuna kuna. Grad Karlovac je osigurao 2,4 milijuna, a 3,5 milijuna kuna za uređenje staze osigurao je Središnji državni ured za šport (SDUŠ), dok je 600 tisuća kuna donacija Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) što je korišteno za uređenje travnjaka.

Unatoč pandemiji koronavirusa odazvale su se jake postave atletičara iz gotovo svih hrvatskih atletskih klubova. Poklonici „kraljice“ iz grada na četiri rijeke imali priliku vidjeti nadmetanja u devet trkačkih te po dvije bacačke i skakačke discipline, kao i uvodne četiri utrke za kadete i kadetkinje.

UTRKE

Najsjajnija zvijezda mitinga bio je Knjnjanin Marko Čeko. Svi su se ponadali skoku preko 8 metara ali imao je problema s odskokom. Na kraju je postigao najbolji rezultat mitinga, skočio je 7.72 metara.

Po bodovnim tablicama World Athleticsa najbolji rezultat u ženskom dijelu mitinga ostvarila Paola Borović u troskoku sa 13,24 metra.

Pobjedu na 3000 metara „glat“ odnijela je hrvatska olimpijka Bojana Bjeljac. Karlovčanka Helena Valentić uzela je 2. mjesto.

U bacanju koplja pobijedila je Zadranka Veronika Šokota koja je sa 55,32 metra stigla nadomak juniorskom rekordu zlatne olimpijke Sare Kolak. Karlovčanka Lea Novković zauzela je 3. mjesto i uzela brončanu medalju.

Domaća publika je s nestrpljenjem očekivala nastup najboljeg karlovačkog atletičara Brune Belčića, državnog prvaka na 3000 metara sa zaprekama. Karlovčanin je očekivano ostvario laku pobjeda u svojoj disciplini, iako je na stazi imao sve najjače konkurente.

Miting su otvorile utrke najmlađih, kadeta na 1000 metara: pobijedio je Zabočanin David Posavec, a Karlovčanin Matko Belčić je u toj utrci uzeo 4. mjesto. Na 400 metara je pobijedila Ida Šimunčić, a talentirana karlovačka atletičarka Lea Novković je bila druga. Kadetkinja Hela Rakamarić bila je treća na 600 metara, a kadet Franjo Špišić pobjeđuje u utrci na 100 metara. U sprintu kadetkinja brončano odličje osvojila je Lea Vuletić, članica AK KA-tima. Još jedno odličje domaćinu pripalo je u utrci na 800 metara kojom je završio KA-miting – Karlovčanin Tin Dolšak je treći protrčao kroz ciljnu traku.

Svi rezultati karlovačkog mitinga http://has.hr/images/stories/HAS/webrez/2020/mitingkarlovac/1/satnica1.html

Osim odličja za tri prvoplasirana u svim disciplinama, po šest najboljih rezultata po World Athletics bodovnim tablicama, novčano je nagrađeno – vlasnik i vlasnica najboljeg rezultata mitinga sa 3.000 kuna.

Veliki pljesak publika je uputila najboljoj hrvatskoj atletičarki Jelici Pavličić – Štefančić, svjetskoj rekorderki na 400 metara, koja je podijelila medalje najbržima u posljednjoj disciplini mitinga.

Miting i novu atletsku stazu službeno je otvorila ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac koji u pozdravnom govoru nije zaboravila spomenuti da joj je drago što se sve to događa u njenom rodnom gradu. Dožupanica Martina Furdek-Hajdin, inače majka mladih karlovačkih sportaša, u svom je obraćanju nazočnima lijepo je povukla paralelu između sporta i svega onoga što proklamira olimpijska povelja. Nazočne je pozdravio i karlovački gradonačelnik Damir Mandić koji se zahvalio svima koji su sudjelovali u financiranju obnove atletske staze. Predsjednik HAS-a Ivan Veštić naglasio je da je ovim obnovljenim objektom dobila karlovačka ali i hrvatska atletika. Svečanosti na „Čavleku“ bio je nazočan i državnik tajnik za sport, Karlovčanin Tomislav Družak, predsjednik ZŠKŽ Želimir Feitl i predsjednik KŠZ Željko Šančić.

Atletsko-nogometni stadion izgrađen je 1975. godine i od tada su na njemu održana velika domaća ali i međunarodna natjecanja …

  • 6. Juniorske balkanske igre (JUBAI), 26. srpnja 1975.
  • Atletski kup Europe (AKE) B finale, 21. i 22. srpnja 1979.
    održano je još i nekoliko natjecanja za kup i prvenstvo Jugoslavije
  • samo je jedan „Hanžekovićev memorijal“ održan izvan Zagreba i to u Karlovcu 1981. godine kada se maksimirski stadion uređivao za Atletski kup Europe
    1. Savaria pokal bilo je zadnje veliko međunarodno atletsko natjecanje održano u neovisnoj Hrvatskoj u Karlovcu, 23. svibnja 1996.
  • natjecanje Hrvatske atletske lige – sjever (HALS) 2007. godine bilo je posljednje službeno natjecanje održano je 2007. godine na tada već potpuno ne uvjetnoj atletskoj stazi

Foto: R. Fajt/KAportal