MIX ZAJEDNICE SPORTOVA

Prijam u MORH-u za 24 vrhunska sportaša, pričuvnika HV-a, kojima su uručeni ugovori za 2021. godinu

Ministar obrane RH Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj sa suradnicima priredili su u Domu Hrvatske vojske u Zagrebu prijam za dvadeset četvero vrhunskih sportaša i sportašica, od ukupno četrdeset, koji su potpisali ugovore o službi u pričuvnom sastavu Hrvatske vojske za 2021. godinu.

Riječ je o vrhunskim sportašima koji potpisuju ugovore s Ministarstvom obrane RH na prijedlog Hrvatskog olimpijskog odbora prema kriteriju sportske kvalitete u skladu s kategorizacijom sportaša u RH i kriteriju sportova koji se razvijaju u Ministarstvu obrane prema CISM-ovoj sistematizaciji.

Ministar Banožić čestitao je okupljenim sportašima ugovornim pričuvnicima na postignutim rezultatima, posebno onima koji su ostvarili plasman za Olimpijske igre te ih pohvalio zato što, unatoč otežanim okolnostima uzrokovanim pandemijom koronavirusa, neumorno održavaju tjelesnu spremnost.

– Izuzetno smo počašćeni i ponosni što ste dio obitelji Hrvatske vojske i hvala vam što svojim odricanjem, radom, talentom i vrhunskim rezultatima na najbolji mogući način predstavljate našu domovinu. Vaš doprinos i dodatna vrijednost koju dajete Hrvatskoj vojsci od neizmjernog je značaja – kazao je ministar Banožić.

Osvrnuo se i na projekt suradnje Ministarstva obrane RH i Hrvatskog olimpijskog odbora, temeljem kojeg se u Hrvatskoj vojsci razvija kategorija vrhunskih sportaša – pričuvnika, istaknuvši kako je to pokazatelj da se u HV-u poseban naglasak stavlja na fizičku spremnost i prepoznaje vrijednost sporta, ali i pruža dodatni motiv sportašima za ostvarivanje vrhunskih rezultata.

– Unatoč aktualnim izazovima uzrokovanim pandemijom i smanjenjem proračunskih sredstava, Ministarstvo obrane će nastaviti suradnju s Hrvatskim olimpijskim odborom. Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska ulažu značajna sredstva i napore kako bi svim pripadnicima osigurali kvalitetne uvjete za aktivan i sportski život i na taj način omogućuju razvoj sportskog duha, timskog rada i zajedništva – dodao je ministar Banožić.

U ime vrhunskih sportaš(ic)a, potpisnika ugovora o službi u pričuvnom sastavu Hrvatske vojske za 2021. godinu, ministru Banožiću te MORH-u i Hrvatskom olimpijskom odboru na suradnji i podršci svih ovih godina zahvalila je judašica Barbara Matić. Izrazila je nadu u što skorije rješenje koronavirusne pandemije i povratak sportaša treninzima i natjecanjima.

Angažman naših vrhunskih sportaša u pričuvnom sastavu HV-a započeo je potpisivanjem Sporazuma o suradnji HOO-a i MORH-a 3. rujna 2010. godine, a već 2011. godine status ugovornih pričuvnika ostvarilo je 20 sportaš(ic)a. Temeljem Sporazuma o suradnji, unaprjeđenju i razvoju sporta u RH između Ministarstva obrane i Hrvatskog olimpijskog odbora 2015. godine, kontingent je povećan na 31 pričuvnika i pričuvnicu. Od 2020. godine taj broj je zaokružen na 40 vrhunskih sportaša i sportašica, s kojima su sklopljeni ugovori i za 2021. godinu.

Ugovore o službi u pričuvnom sastavu Hrvatske vojske za 2021. godinu potpisali su (abecednim redom po sportovima): Filip Zubčić, Istok Rodeš, Elias Kolega i Matej Vidović (alpsko skijanje), Ivan Horvat, Ana Šimić i Stipe Žunić (atletika), Toni Filipi i Marko Milun (boks), Filip Ude, Robert Seligman i Tin Srbić (gimnastika), Antonio Kamenjašević, Dominik Etlinger, Božo Starčević, Ivan Huklek i Ivan Lizatović (hrvanje), Mihovil Fantela, Šime Fantela, Igor Marenić i Tonči Stipanović (jedrenje), Zlatko Kumrić, Ana Lenard, Barbara Matić i Dominik Družeta (judo), Ivan Kvesić i Anđelo Kvesić (karate), Snježana Pejčić, Giovanni Cernogoraz, Anton Glasnović, Petar Gorša i Miran Maričić (streljaštvo), Kristina Tomić, Matea Jelić, Toni Kanaet, Lovre Brečić i Iva Radoš (taekwondo) te Damir Martin, Valent Sinković i Martin Sinković (veslanje).

Svečanosti u MORH-u ovom prigodom nisu nazočili sportaši zauzeti pripremnim ili natjecateljskim aktivnostima, poput skijaškog kvarteta koji nastupa u utrkama Svjetskog kupa.

Izvor: MORH/HOO