MIX VIJESTI IZ HOO

Preminuo bivši predsjednik MOO-a Jacgues Rogge, Mateša i Krajač izrazili sućut njegovoj obitelji

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) objavio je da je u dobi od 79 godina preminuo bivši predsjednik MOO-a Jacques Rogge. Višestruki belgijski jedriličarski olimpijac, potom i ugledni ortopedski kirurg s diplomom u sportskoj medicini.

Bio je osmi predsjednik MOO-a, a tu je dužnost obnašao od 2001. do 2013. godine nakon čega je ostao MOO-ov počasni predsjednik. Tijekom aktivne sportske karijere Rogge je bio svjetski prvak u jedrenju, a u tom je sportu osvojio i 16 naslova prvaka Belgije. U godinama 1968., 1972. i 1976. bio je sudionik Olimpijskih igara kao jedriličar u klasi Finn. Također bio je i ragbijaški prvak Belgije te reprezentativac te zemlje u ragbiju.

Uslijedila je iznimno uspješna karijera sportskog dužnosnika, u kojoj je bio predsjednik Belgijskog olimpijskog odbora, potom Europskih olimpijskih odbora, da bi 2001. godine zamijenio Juana Antonija Samarancha na mjestu predsjednika MOO-a. Nakon 12 godina na dužnosti prvog čovjeka svjetskog olimpizma, zamijenio ga je aktualni čelnik MOO-a Thomas Bach.

  • Prvo i najvažnije, Jacques je volio sport i volio se družiti sa sportašima, a svoju je strast prenosio na sve koji su ga poznavali. Pomogao je transformirati i modernizirati MOO, a osobito će biti upamćen po pokretanju Olimpijskih igara mladih. Također se svesrdno zalagao za čist sport te se neumorno borio protiv dopinga. Čitav olimpijski pokret žali za gubitkom velikog prijatelja i strastvenog ljubitelja sporta – kazao je Bach.

Jacgues Rogge je bio i istinski prijatelj Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO). Ostao je nezaboravan njegov posjet Hrvatskoj povodom 20. obljetnice HOO-a, a tom prilikom je, 11. rujna 2011., posjetio i projekt u nastajanju – Sportsku televiziju.

  • Iskreno vam čestitam. Ovo je izniman uspjeh projekta koji je izrastao iz preporuka MOO-a i mi smo od početka bili upoznati s procesom stvaranja SPTV-a. Sportska televizija je prva u svijetu takve vrste i sretan sam što danas mogu biti s vama i osobno se uvjeriti u opravdanost i uspjeh SPTV-a. Bio sam na mnogim televizijama širom svijeta, ali ovo je ipak posebno – kazao je tom prigodom Rogge.

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša i glavni tajnik Siniša Krajač uputili su izraze najdublje sućuti obitelji Jacquesa Roggea, ali i cjelokupnoj olimpijskoj obitelji.

Poštovana obitelji Rogge,
Jacguesovim odlaskom međunarodni olimpizam izgubio je velikog zaslužnika i iznimnog čovjeka. Hrvatski olimpijski odbor imao je u njemu dokazanog prijatelja koji će trajno živjeti u našim sjećanjima. U trenucima vašeg neizmjernog gubitka, primite izraze najdublje sućuti u osobno ime i u ime cjelokupne hrvatske olimpijske obitelji!


Izvor: HOO