MIX

Predstavljena knjige “Zeko – biografija Velimira Zajeca” autora Sanjina Španovića

Točno na dan kada je prije 40 godina tadašnja momčad Dinama na autocesti Niš – Beograd saznala da je zagrebački klub i matematički postao prvak bivše države, u zagrebačkom kazalištu Komedija održano je svečano predstavljanje knjige “Zeko – biografija Velimira Zajeca”.

Knjiga “Zeko – biografija Velimira Zajeca” puštena je nedavno u prodaju, a na 480 stranica kroz razgovore s 96 sugovornika i više od 100 arhivskih članaka, autor knjige Sanjin Španović ispričao je Zajecovu karijeru ne samo kao kapetana Dinama, već i onu kao igrača Panathinaikosa, te trenera i direktora ova dva kluba i otkrio brojne nepoznate detalje povezane i s brojnim hrvatskim i grčkim nogometnim legendama. Također, u knjizi se nalazi i preko 150 fotografija od kojih brojne nisu nikad dosad viđene u javnosti.

Promociju knjige su moderirali proslavljeni trener iz 1982. Miroslav Ćiro Blažević, nogometni kroničar Anton Samovojska, te autor knjige Sanjin Španović.

  • Jako sam se veselio ovoj večeri na kojoj smo se prisjetiti brojnih uspjeha našeg Dinama, vidjeli se s mnogim igračima i prijateljima s kojima dugo nismo i predstavili knjigu. Ova knjiga je svojevrsno putovanje kroz moju igračku, direktorsku i trenersku karijeru s naravno naglaskom na tu 1982. godinu koja je obilježila cijelu moju generaciju i karijeru. Ta moja generacije je i osnovni razlog zašto sam se odlučio na ovaj projekt – kazao je kapetan Dinama ’82 Velimir Zajec, koji je uglednu karijeru napravio kao igrač i dužnosnik atenskog Panathinaikosa.

Nogometnu karijeru započeo je u Dinamu 1974. godine u dobi od 18 godina, a u svojih prvih 10 godina igranja, svom klubu je donio dva Kupa Jugoslavije kao i 24 godine dugo očekivani naslov prvaka, 1982. godine, da bi dvije godine kasnije otišao je u grčki Panathinaikos. Na terenu je važio za džentlmena, bez provokativnih i nasilnih ispada, a kao trener je vodio Dinamo, Panathinaikos i Portsmouth.

Zajec je na predstavljanju pozdravio svoje suigrače Marka Mlinarića i Srećka Bogdana, kao i današnje igrače Dinama od kojih su promociji knjige nazočili Dominik Livaković, Bruno Petković i kapetan Arijan Ademi, no posebna zvijezda večeri bio je Ćiro Blažević.

  • Zajec je bio nogometaš koji nije imao fiksnu poziciju na terenu. On je bio jedan od rijetkih koji je u to doba mogao igrati sve pozicije. A bio je najbolji jer je stvarao višak na terenu, a to mogu doista samo rijetki – kazao je Blažević.

Promocija je održana u nazočnosti predsjednika RH Zorana Milanovića, bivše predsjednice i članice MOO-a Kolinde Grabar Kitarović, zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, Zajecovih suigrača iz generacije 1982, sadašnjih igrača Dinama i brojnih uglednika.

Izvor: HINA Foto: Jurica Galoić/Pixsell