MIX PRENESENO

PREDSJEDNIK UEFA-e ČEFERIN: “Za mene je Super liga više bila politička nego ozbiljna ideja”

Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin ponovio je uvjerenje da će se odgođeni turnir Euro 2020. održati sljedeće godine, usprkos drugom valu infekcija COVID-19 koji se trenutno širi Europom. Prvotno zakazano za prošlo ljeto, natjecanje s 24 ekipe odgođeno je zbog pandemije koronavirusa, ali zastrašujući novi val baca sumnju hoće li se nastaviti u lipnju i srpnju 2021. godine.

PLAN Međutim, Aleksander Čeferin je za Marca Sport Weekend rekao da je plan turnir postaviti u svom trenutnom formatu 12 gradova domaćina širom Europe. Nada se i da će se prvenstvo održati s navijačima na stadionu.

-Plan je igrati. Za reprodukciju u istom sustavu. Siguran sam da ga ovaj put nećemo odgoditi. Naravno, nadgledamo situaciju kako bismo vidjeli hoćemo li možda morati usvojiti nešto drugo. Euro će se igrati, možete reći i da sam previše optimističan jer vjerujem da će ova pandemijska kriza završiti prije proljeća – naglasio je Čeferin.

SVA MJESTA S FANOVIMA Čeferin je prošlog mjeseca u intervjuu za španjolsku TV mrežu Movistar + nagovijestio mogućnost, ako je potrebno, smanjenja broja gradova, iako UEFA i dalje inzistira na tome da je prerano odlučivati o sudbini turnira za sljedeće ljeto.

Glasnogovornik UEFA-e rekao je za Sky Sports News da su “UEFA-ini napori trenutno usmjereni na planiranje turnira na svih 12 mjesta s navijačima”. Objasnio je da upravno tijelo usko surađuje na pripremama sa svim gradovima domaćinima.

SOLIDARNOST I JEDINSTVO Osvrćući se na odgovor UEFA-e na globalnu pandemiju, Čeferin je pohvalio dionike europskog nogometa zbog pokazivanja “velike razine solidarnosti i jedinstva“ kada je upravljačko tijelo moralo donijeti “mnoge vrlo važne odluke”, od kojih je odgađanje eura bilo jedna od tih odluka.

-Da smo inzistirali na nastavku Eura siguran sam da bismo imali problema i da se turnir ne bi dogodio. Istodobno, lige nisu mogle završiti svoja natjecanja. Naravno, svaka odluka nosi rizik kada ne znate što će se dogoditi u budućnosti, ali mislim da bi netko tko je odgovoran trebao donositi odluke hrabro. Odlučili smo na temelju onoga što smo smatrali najboljim rješenjem – kazao je Čeferin.

EUROPSKA SUPER LIGA Kao odgovor na pitanje o ustrajnoj ideji europske Super lige, Čeferin je rekao:

– Za mene Super liga ne dolazi u obzir. To je san dvojice ili trojice ‘redatelja’ kojima nije stalo do solidarnosti. Nije ih briga ni za što osim za sebe, čak bi naštetili vlastitim klubovima, ali vjerojatno to još ne shvaćaju. Ideja nije ozbiljna. Nastala je zbog odlaska predsjednika Barcelone. Vjerujem da je to prije bila populistička, ili politička ideja, nego ozbiljna – rekao je Čeferin.

AIPS Media/Marcin Jose Felix