MIX ZAJEDNICE SPORTOVA

Gradonačelnik Damir Mandić o Strategiji KA-sporta: ‘Ambiciozno jest, optimistično jednako tako, ali i vrijeme je da budemo ambiciozni’

“Moramo se kloniti alibi stavova, otvarati stvarne probleme i zajedno tražiti rješenja. Strategija sama od sebe neće riješiti ništa, dapače” – naglasio je karlovački gradonačelnik.

Karlovačka športska zajednica i Grad Karlovac pokrenuli su izradu nove Strategije sporta grada Karlovca za razdoblje 2021.-2028. Kako Strategiju smatramo izuzetno važnom za sport, i uopće za građane, dali smo joj u skladu s time i adekvatan prostor. S glavnim ciljem, dakako, kako bi što više građana uvidjelo i saznalo o kakvom se važnom dokumentu radi. Objavu više tekstova na stranicama našeg sportskog portala na tu temu smatramo i svojom obvezom.

Nakon javne rasprave koja održana u Gradskom kazalištu Zorin dom svoje mišljenje o novoj Strategiji KA-sporta iznijeli su i čelni ljudi gradske (KŠZ) i županijske (ZŠKŽ) sportske zajednice – Željko Šančić i Želimir Feitl. Prije toga je kratki osvrt na Strategiju na stranicama našeg portala iznio i doc. dr. sc. Zrinko Čustonja, jedan od autora Strategije.

Današnjim intervjuom s karlovačkim gradonačelnikom Damirom Mandićem završavamo javno predstavljanje Strategije na KAŠ-u, ujedno i podsjećamo sve naše čitatelje da javna rasprava o Strategiji sporta grada Karlovca još traje desetak dana (do 29. studenoga 2020.) do kada građani mogu uložiti u pisanom obliku svoje prigovore i prijedloge.

Prije javne prezentacije Strategije rečeno je i da je bila predstavljena gradonačelniku i pročelnicima, a da je gradonačelnik sve njene elemente prihvatio?
– Uvijek sam polazio od toga da stručna analiza mora biti preduvjet naših odluka. Ova Strategija to ima. Naravno, važna je i ambicija koje ne nedostaje ni kod sportaša ni kod nas u Gradskoj upravi. Za sve nas je važno da si osvijestimo naše prednosti i nedostatke. I na temelju otvorenih razgovora Strategija će sigurno dobiti podršku.

Zašto je uopće bilo potrebno raditi novu Strategiju karlovačkog sporta?
– Istekla nam je stara od 2012. – 2020. Bez ovakvog dokumenta nema pravog razvoja. S tim da moramo imati ovakav dokument kako bi bili ravnopravni prilikom prijava na europske fondove.

Kad nova Strategija ide na Gradsko vijeće, na usvajanje?
– U 12. mjesecu je na Gradskom vijeću. Očekujem jednoglasnu podršku svih vijećnika. Zaista smo je nastojali predstaviti što širem krugu građana i sportaša.

Do 2028. biti će potrebno uložiti 250 milijuna i 800 tisuća kuna. Jel’ to moguće?
– Da. Naš proračun sam ne može ni desetinu toga, ali budućnost je u europskom sufinanciranju. Naravno, tu bih ubacio i element države koja mora podržati vrijedne i održive projekte. A naši to jesu.

STRATEGIJA NIJE UKRAS, ILI JE RAĐENA „REDA RADI“

Jedno retoričko pitanje; Da li je moguće da Strategija bude prihvaćena i plaćena a da nakon toga ne završi u nekoj od ladica Gradske uprave ili KŠZ-a?
– To su me mnogi već pitali. Nismo je radili za ukras ili „reda radi“. Iskreni smo u svom nastojanju, svjesni svih problema ali i spremni preuzeti obveze i odgovornosti. Ova Gradska uprava je to pokazala. Da će biti lako, neće, ali svi smo odgovorni. I uprava, i sportaši i sportske udruge.

Tko je odgovoran za realizaciju tog projekta?
– Karlovačka športska zajednica je alat Grada za podršku sportu. Naravno da će biti uključeni svi odjeli Gradske uprave. Sport, kao i obrazovanje, obveza je svih.

Na prezentaciji je bilo govora da je uz KŠZ isto toliko odgovoran i Grad koji je naručio i plaća Strategiju?
– Već sam naglasio da sport kao posebno područje ljudskog života mora biti sastavni dio rada svih. Moramo se kloniti alibi stavova, otvarati stvarne probleme i zajedno tražiti rješenja. Strategija sama od sebe neće riješiti ništa, dapače. Ono što je isto tako važno, grad je u zadnje tri godine ulagao u infrastrukturu ali i u ljudske kapacitete. Godina 2020. nas je vratila unatrag ali imamo dobre temelje. Ulaganje u trenere, u djecu i u rekreativni sport nam je temelj. Sve ostalo ćemo onda lakše.

Da li je moguće da ona ne bude realizirana u planiranom roku?
– Kad gledamo iznose zaista je postavljena ambiciozno. Svi moramo stati iza Strategije. Bit će tu još iznenađenja ali važno je da znamo što hoćemo i kako ćemo. Ono što jamčim o svemu ćemo javno razgovarati, uključit ćemo sve u gradu da budu dionici. Pokazali smo u zadnje tri godine da znamo. Optimist sam.

NAČIN KAKO REALIZIRATI PLANOVE

Možete nam ovo komentirati; Na ljestvici 31 grada (29 najvećih plus 2 koji ne spadaju u najveće ali su središta županija) Karlovac je 9. po veličini, 10. po financijskoj snazi, 15. po apsolutnom izdvajanju za sport, ali tek 21. po udjelu izdavanja za sport iz proračuna?
– Financijska snaga proračuna je diskutabilna. Karlovac je grad od 402 kilometra kvadratna, Zadar 26 kilometara kvadratnih. Izvorni proračun nam je oko 180 milijuna kuna, pa sad podijelimo taj iznos na 402 odnosno 26 kilometara. Proteklih godina smo povećavali iznose ali je bilo jako napeto. Ukoliko uspijemo, a trudimo se, povući vanjska sredstva oslobodit ćemo vlastiti novac za sport. Primjer su atletska staza i oprema za atletiku, travnjak na ‘Čavleku’. Ukupna vrijednost svega je preko 7 milijuna kuna. Grad Karlovac je izdvojio 2,5. To je način kako realizirati planove.

Za grad koji je vrlo nisko na ljestvici po postotku izdvajanja za sport iz proračuna, ulaganje od 250 milijuna kuna u sportske objekte te povećanje proračuna KŠZ-a na 20 milijuna kuna godišnje zar ne zvuči previše optimistički i ambiciozno?
– Ambiciozno jest, optimistično jednako tako, ali i vrijeme je da budemo ambiciozni. Izvori financiranja postoje, mi moramo biti kreativni i marljivi. Rezultat neće izostati.


Javna rasprava o Strategiji sporta traje do 29. studenoga 2020. do kada građani mogu uložiti u pisanom obliku svoje prigovore i prijedloge na obrazac koji je objavljen na stranicama Grada Karlovca www.karlovac.hr i Karlovačke športske zajednice www.ksz.hr (pod vijesti), a na linku: https://www.karlovac.hr/novosti/savjetovanje-s-javnoscu-strategija-razvoja-sporta-grada-karlovca-2021-2028/22507 (otvoriti OBRAZAC ZA SUDJELOVANJE JAVNOSTI Strategija razvoja sporta Grada Karlovca 2021.-2028..docx).


Citat iz poglavlja Stručni preduvjeti, Strategije sporta grada Karlovca 2021.-2028.

Gotovo sve relevantne države, lokalne zajednice i veliki gradovi u zemljama Europske unije suočeni s višestrukim rastom brojnih pokazatelja društvene i ekonomske uloge sporta, počeli su sport tretirati strateškim promišljanjem koji je gotovo bez iznimke potican od strane najviših institucija vlasti pojedine zemlje, lokalne ili gradske zajednice.
U situaciji kada sportska javnost, ali i šira društvena i politička zajednica grada Karlovca uviđaju složenost problema upravljanja, organiziranja i stručnog djelovanja u sportu i kada suočeni s referentnim, kvalitetnim, sustavno praćenim i usporedivim podatcima, analiza stanja i definiranje smjerova daljnjeg unaprjeđenja sustava sporta u gradu Karlovcu nametnuli su se kao prioritet.
U pristupu strateškom promišljanju daljnjeg razvoja sustava karlovačkog sporta, a pod pritiskom aktualnih i dnevnih problema u sportu, nije racionalno požurivati donošenje novih rješenja bez realne ocjene stanja, temeljitih razmatranja uzroka i postavljanja ostvarivih razvojnih pravaca i ciljeva sa svrhom postizanja optimalnih sportskih i ekonomskih učinaka u karlovačkom sportu“.


Foto: Grad Karlovac, KAŠ, Kaportal