MIX

Predsjednik AIPS-a GIANNI MERLO: 2021. godina nade, ali trebamo cjepivo protiv lažnih vijesti, našeg koronavirusa

LAUSANNE, December 31, 2020 – Nadolazeća 2021. bit će godina Nade. Nada da će nam cjepivo pomoći da se probudimo iz noćne more koju proživljavamo od veljače. Nada da će svijet zajedno raditi na pronalaženju novih rješenja za povratak u normalan život. Nada da će riječ lockdown biti zaboravljena. Nada u obnovu vjerodostojnosti naše profesije, jer su lažne vijesti naš Coronavirus. Nada povratka na posao i ponovnog sportskog života …

Doživjeli smo najčudnije i najsloženije ljeto u povijesti čovječanstva – svi uključeni u noćnu moru koronavirusa, odnosno Covid-19. Paradoksalno je da je svaka zemlja imala isti problem i pretrpjela iste posljedice. Svi su razgovarali o španjolskoj gripi, bolesti koja je odnijela milijune žrtava širom svijeta, ali ovaj je put dramu dijelilo više – doživjelo više života.

Naša je profesija također povrijeđena jer sport još uvijek prolazi kroz svojevrsno zaključavanje. Prazni stadioni i zabrana novinarima situacija su ovih dana. Život u mnogim zemljama nije normalan, posebno u sportu, jer gužvu i dalje treba izbjegavati. Doživljavamo drugi i treći val smrtonosnog virusa.

Prošlog ljeta i na jesen nogometni klubovi, pa čak i neke sportske organizacije, zabranili su novinarima pristup sportskim objektima, čak i ako bi bilo dovoljno prostora za izbjegavanje rizičnih kontakata. Gotovo se čini da rade generalnu probu kako bi u potpunosti eliminirali našu prisutnost. Naravno, ovo je zasad samo moja sumnja i doista se nadam da griješim, ali činjenice su me dovele do ovog gorkog razmatranja.

Mnogi su kolege ostali bez posla, jer su novine ušle u još dublju krizu, a slobodnjaci su pali u očaj. Neće biti lako izaći iz nje, ali ovo je trenutak u kojem moramo reagirati i revitalizirati svoju struku proučavanjem novih rješenja koja će se također suprotstaviti valu lažnih vijesti, stvorenih za diskreditaciju našeg rada. Zbog toga je sada neophodno braniti svoja načela, koja su također osnova svakog civilnog društva. Sportu je potrebno zdravo i neovisno novinarstvo u borbi protiv korupcije, koju je teže zaustaviti od koronavirusa.

Istražni izvori kažu da neke kriminalne organizacije već žele steći vlasništvo nad timovima, klubovima, imidžom prvaka kako bi mogle manipulirati rezultatima i klađenjem ostvariti ogromnu zaradu. Moramo ga izbjeći, jer bi “lažni” sport doživio kolaps zbog kojeg bi milijuni zaposlenika izgubili posao – još jedan socijalni tsunami. I mi smo spremni braniti svoju profesiju, svoje zanimanje i svoje principe.

Gianni Merlo – predsjednik AIPS-a

Foto: Carlo Pozzoni/Nordcapstudio