MIX VIJESTI IZ HOO

Olimpijska solidarnost MOO-a dodijelila stipendiju hrvatskoj trenerici biatlona Mihaeli Visinski

Na prijedlog Međunarodne biatlonske unije (IBU) te na zahtjev Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), Olimpijska solidarnost Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) dodijelila je olimpijsku stipendiju trenerici Mihaeli Visinski za pohađanje trenerskog tečaja (2023/2024 IBU training – specific training in Biathlon – Level 1 Course).

Tečaj će se održavati dvojako – online načinom putem platforme IBU-a za e-učenje, ali i uživo, u razdoblju od po tri tjedna. Započeo je prvim tjednom u Hochfilzenu (Austrija) od 6. do 11. svibnja 2023. Uslijedit će nastavak u Östersundu (Švedska) od 7. do 12. listopada 2023. te treći dio krajem ožujka 2024. (mjesto održavanja još nije određeno).

Olimpijskom stipendijom, koja je namijenjena unaprjeđenju tehničkog znanja i praktičnog iskustva trenerice, pokrit će se trošak kotizacije za sudjelovanje na tečaju, kao i prijevozni troškovi.

Olimpijska solidarnost MOO-a ovime je još jednom izrazila potporu razvoju biatlona u Hrvatskoj, nakon što je jednu stipendiju već dodijelila treneru biatlona Dejanu Brajdiću (2022./2023.).

MATEŠA I KRAJAČ PRIMILI U OPRAŠTAJNI POSJET ALŽIRSKOG VELEPOSLANIKA U RH, NJ. E. MOKHTARA AMINEA KHELIFA

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Mateša i glavni tajnik Siniša Krajač primili su u oproštajni posjet veleposlanika Alžirske Narodne Demokratske Republike u Hrvatskoj, Nj. E. Mokhtara Aminea Khelifa.

Naime, nakon tri i pol godine obavljanje diplomatskih aktivnosti u Lijepoj Našoj, alžirski veleposlanik krajem svibnja odlazi s dužnosti. Izrazio je zadovoljstvo suradnjom s hrvatskim domaćinima na brojnim područjima međudržavnih odnosa, pa tako i u sportu, kao i nadu da će njegova nasljednica na dužnosti dodatno ojačati plodnu suradnju između dviju prijateljskih država.

Predsjednik HOO-a Mateša zahvalio je Nj. E. Khelifi na kooperativnosti tijekom boravka u Hrvatskoj, a posebno na pomoći i susretljivosti prilikom nastupa hrvatskih sportaša i sportašica na prošlogodišnjim Mediteranskim igrama u Oranu.

HOO/VP

HOA I DRUŠTVO SPORTSKE REKREACIJE KVARNER PRIREDILI U KOSTRENI KREATIVNU RADIONICU ZA DJECU

Na temelju Sporazuma između Hrvatske olimpijske akademije (HOA) i Društva sportske rekreacija Kvarner, u Kostreni je održan program „Kakao“ kao dio projekta „Magični šešir 2023.“, u sklopu kojeg je Hrvatska olimpijska akademija održala obrazovnu radionicu o olimpijskim igrama i olimpijskim vrijednostima za najmlađe.

Radionicu, podijeljenu u dvije teme – olimpijski kreativni kutak i štafetne igre, vodila je edukatorica Hrvatske olimpijske akademije Aida Šehić, uz pomoć Natali Pavelić, te obuhvatila 300-tinjak djece od 5 do 10 godina. Olimpijski kreativni kutak Hrvatske olimpijske akademije bio je namijenjen djeci svih uzrasta u sklopu kojeg su na kreativan način rješavali razne zanimljive zadatke na temu olimpijskih igara, bojali olimpijske krugove i sl. te se tako upoznali s njihovim glavnim obilježjima i značenjem. Štafetne igre odigrane su u više navrata te su pomogle da se na uzbudljiv natjecateljski način i uz razne motoričke zadatke upozna djecu s raznovrsnim olimpijskim sportovima, onim ekipnim i individualnim. Uz to, prenijele su i značaj glavnog olimpijskog načela da nije važno pobijediti, već sudjelovati.

  • Ovom suradnjom Hrvatska olimpijska akademija nastavlja prenositi poruku olimpizma i olimpijskih vrijednosti svima, a posebno nam je drago kada najmlađi pokažu ovako veliki interes za obrazovne vrijednosti koje sport i olimpizam donose. Od 500 posjetitelja, tristotinjak je djece sudjelovalo u obrazovnim radionicama i različitim štafetnim igrama Hrvatske olimpijske akademije, što nam je jako drago. Želio bih zahvaliti edukatoricama Hrvatske olimpijske akademije, ali i Društvu sportske rekreacije Kvarner, na izvrsno organiziranom projektu koji je, uz olimpijsku radionicu, uključio različite sportske aktivnosti poput biciklističkog poligona, streljaštva, ali i znanstvenih, kulturoloških i ekoloških radionica, poput čitaonica i Putujućih znanstvenika te ostalih vrlo kreativno osmišljenih radnih stanica i pobudio veliki interes djece – izjavio je tom prilikom za riječku TV postaju ravnatelj Hrvatske olimpijske akademije Saša Ceraj.

Izvor: HOA/ D. Dragičević