MIX

Norveška se povukla kao domaćin Europskog rukometnog prvenstva za žene

Europsko prvenstvo u rukometu za žene trebalo se održati u Danskoj i Norveškoj od 3. do 20. prosinca. No, Norveški rukometni savez u ponedjeljak (16. studenoga) najavio je da neće moći ispuniti svoje obveze organizatora prvenstva zbog strogih pravila Covid-19 u Norveškoj.

„Zbog savjeta i procjena norveških zdravstvenih vlasti i zahtjeva Vlade, Norveška ne može organizirati ovo prvenstvo“, objavio je Norveški rukometni savez (NHF) u službenoj izjavi.

-Okrenuli smo svaki kamen pokušavajući riješiti ovaj izazov, ali to nije bilo moguće. Poštujemo smjernice vlasti – rekao je predsjednik NHF-a Kåre Geir Lio nacionalnoj novinskoj agenciji NTB.

Norveška je trebala biti domaćin oko 60 posto utakmica, uključujući i finale u Trondheimu.
– Sada radimo na postizanju dobrog rješenja s Danskom kao jedinim organizatorom i usredotočeni smo na mogućnosti koje pruža takva primjena – dodao je Lio.

Mjere Covid-19 u Norveškoj zahtijevaju da, ako jedan igrač ili vođa momčadi ima pozitivan test, cijela momčad bude stavljena u karantenu i tada neće moći igrati. Međutim, u Danskoj bi u istoj situaciji samo pozitivan igrač na Covid-19 bio poslan s prvenstva, a ne cijela momčad. Iz tog istog razloga norveška nogometna reprezentacija nije otputovala u Bukurešt na utakmicu UEFA-ine Lige nacija protiv Rumunjske prošle subote. Jedan je igrač bio pozitivan na koronavirus u Oslu, a cijeli je tim smješten u karantenu u Oslu, umjesto da putuje u Bukurešt. Sad je izabrana potpuno nova momčad s novim trenerom koja će se ove sastati s Austrijom u Beču.

Prošli je tjedan Norveški skijaški savez odlučio odgoditi Svjetski kup u skijaškim trkama, nordijskim kombinacijama i skijaškim skokovima planiran za prvi tjedan u prosincu u Lillehammeru.

Izvor: AIPS Media Foto: EHF