MIX ZAJEDNICE SPORTOVA

MISA ZA SPORTAŠE: Biskup dr. Ivan Šaško: ‘Sport i sportska natjecanja imaju velik utjecaj na sliku čovjeka, a posebice na ponašanje djece i mladih’

Odjel za pastoral sportaša Zagrebačke nadbiskupije i župa Presvetog Srca Isusova iz karlovačkog Novog centra već više od desetljeća organizatori su svetih misa zahvalnica za sportaše grada Karlovca i Karlovačke županije te sportaše s invaliditetom Zagrebačke nadbiskupije.

Ovogodišnju misu, kao i sve prethodne održane u crkvi u Novom centru predvodio je mons. dr. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački u koncelebraciji sa župnikom preč. Draženom Karačićem, dekanom karlovačkim i više župnika karlovačkog dekanata, bivšim župnikom karlovačke župe u Novom centru vlč. Ivanom Norbertom Koprivecom a danas župnikom u Velikoj Gorici te s preč. Matijom Pavlakovićem, rektorom Međubiskupijskoga sjemeništa u Zagrebu. Na kraju misnog slavlja predstavljena je i knjižica-kronologija povodom desetogodišnjice misa koju je pripremio novinar Marijan Bakić.

Papa Franjo u svojem je govoru 4. listopada 2014. godine Talijanskom paraolmpijskom odboru rekao je: “Sport postaje dragocjena prilika da bismo se prepoznali braćom i sestrama na putu, da bismo promicali kulturu uključivanja i odbijali kulturu odbacivanja. Sve to još snažnije dolazi do izražaja u vašem iskustvu jer poteškoće koje živite u nekom vidiku svoga tijela sportskim aktivnostima i zdravim natjecanjem preobražavaju se u poruku ohrabrenja za sve koji žive u sličnim okolnostima kakve su vaše i postaju poziv da uložimo svu energiju da bismo zajedno učinili nešto lijepo, nadvladajući zapreke na koje nailazimo oko sebe, a prije svega one koje se nalaze u nama.”

U svojoj homiliji na biskup dr. Ivan Šaško kazao je da sport i sportska natjecanja imaju velik utjecaj na sliku čovjeka, a posebice na ponašanje djece i mladih:

– Gledajući sportove, gotovo u svakom od njih može se naći neka prisutnost luka ili pak uključenost nas. To nije samo slučaj u streličarstvu gdje se koriste strijele i luk nego još više u onim sportovima u kojima tijela sportaša čine neki luk kao što je to u raznim sportovima u vis ili u dalj. Kao što je to u gimnastici ili atletici. U sportovima u kojima se baca neko koplje ili disk. Ili pak u igrama s loptama u kojima su bitni udarci. Sjetimo se rukometa, nogometa, tenisa… Volio bih da ne vidite samo kretnje već da rastete u prepoznatljivosti duhovnih sadržaja u svemu što živimo. Za nekog će to biti samo zakonitost sile teže ali za nekog je prigoda da se divi složenosti duha i tijela. – propovijedao je između ostaloga biskup Ivan Šaško.

Knjižica “Misa zahvalnica za sportaše grada Karlovca i Karlovačke županije” predstavljena je prigodom obilježavanja desetogodišnjice misa za sportaše grada Karlovca i Karlovačke županije . Knjižica je manjeg formata i ima 36 stranica. Izdavač je župa Presvetog Srca Isusova, predgovor je napisao preč. Dražen Karačić, dekan karlovački. Tisak i oblikovanje je Tiskare Pečarić i Radočaj iz Karlovca.

Autor knjižice Marijan Bakić smatra da je vjera individualna i da svatko sam za sebe odlučuje o tome. Ako je sportaš vjernik, ne mora nužno biti u crkvi jer vjera je u nama, a sigurno je da im ona pomaže u ostvarivanju sportskih uspjeha.

– Nije bio problem pripremiti ovu knjižicu s obzirom na to da je postojala arhiva. Svake godine napisan je tekst o tome. Imao sam to u arhivu pa je sve to trebalo posložiti. Knjižica je zapravo kronologija, ali unutra je objavljen i intervju kojeg sam radio s biskupom Šaškom. Također, objavljen je i intervju s preč. Matijom Pavlakovićem bivšim karlovačkim rukometašem i članom hrvatske juniorske reprezentacije a kojega je kolega Darko Lisac radio za KAportal. U knjižicu sam uvrstio i intervju kojeg sam radio s č. s. Ivanom Margarin, nekadašnjom rukometašicom Dubovca a danas časnoj sestri u samostanu Gospe Lurdske u zagrebačkoj Novoj Vesi. Ostalo je kronologija svih dosadašnjih misa s datumom održavanja i svima koji su sudjelovali na misama, a odazivao se velik broj klubova, mladih sportašica i sportaša, sportaša s invaliditetom i sportskih dužnosnika. – rekao je sportski novinar Marijan Bakić zahvalivši se pritom svima koji su sudjelovali i tako doprinijeli održavanju misa zahvalnica za sportaše a posebice krovnim sportskim udrugama grada Karlovca i Karlovačke županije.

Nazočne su pozdravili povjerenik za sport iz Ureda za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije, t.đ. Marijan Spehnjak koji je od samoga počeka bio uključen u organizaciju misa zahvalnica te Željko Šančić, predsjednik Karlovačke športske zajednice. Nazočili su županica Martina Furdek Hajdin, predsjednik Gradskog vijeća Marin Svetić i gradonačelnik Damir Mandić te predsjednik Zajednice športova Karlovačke županije Želimir Feitl.

Foto: Andrijana Baćurin/ Trend Mediji