MIX ZAJEDNICE SPORTOVA

Ministarstvo turizma i sporta subvencionira školovanje 151 sportaša u iznosu od 1,8 milijuna kuna

Nakon provedenog javnog poziva, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac donijela je Odluku o dodjeli subvencija školarina osvajačima medalja na olimpijskim igrama, paraolimpijskim igrama i olimpijskim igrama gluhih te bivšim i sadašnjim vrhunskim sportašima za 2021. godinu, kojom se sufinancira školovanje 151 vrhunskog sportaša u iznosu većem od 1,8 milijuna kuna.

Od 2017. godine od kada se provodi ovaj javni poziv subvencionirano je školovanje 225 vrhunskih sportaša u ukupnom iznosu od gotovo dva milijuna kuna, a u 2021. godini osiguran je do sada najveći iznos za ovaj natječaj kao dio aktivnosti Nacionalnog programa športa i poticanja dual-karijere sportaša.

  • Poticanje dual-karijere sportaša jedna je od naših važnih zadaća, kojom ispunjavamo i ciljeve koje smo postavili u strategiji. Iznimno smo zadovoljni što iz godine u godinu raste broj sportaša kojima omogućavamo školovanje kako bi se i nakon završetka igračke karijere mogli što kvalitetnije i lakše uključiti u novi način života. Nedavno smo i na sastanku Vijeća za obrazovanje, mlade, kulturu i sport raspravljali o toj temi te je naglašeno koliko je veliki izazov za svakog sportaša prilagoditi se drukčijem načinu života nakon natjecateljske karijere i ovaj javni poziv je samo jedna od mjera kojom hrvatskim sportašima pomažemo u svladavanju ovog izazova – rekla je ministrica Brnjac.

Među sportašima kojima će u akademskoj godini 2021./22. biti subvencionirano školovanje nalaze se i osvajači olimpijskih i paraolimpijskih medalja iz Tokija, poput zlatne olimpijke Matee Jelić i srebrnog paraolimpijca Ivana Katanušića te dvostruko srebrnog (London 2021. i Rio 2016.) pa potom u Tokiju brončanog olimpijca Damira Martina. I brojni drugi olimpijci participirat će u ovom programu: Ivano Balić, Nikša Dobud, Luka Lončar, Ivan Kvesić, Anamaria Govorčinović, Luka Plantić, Nikolina Ćaćić, Lidija Horvat, Marija Vrajić…

Odluku s popisom korisnika možete pronaći na https://mint.gov.hr/UserDocsImages/2021_dokumenti/211208_sport_odluka.pdf

Izvor: Ministarstvo-turizma-i-sporta