INTERVJU MIX

KAŠ-ev INTERVJU, Tatjana Basar: ‘Posjedujemo sve projekte za klupsku zgradu, važeću građevinsku dozvolu i troškovnike svih radova, spremni smo za bilo koji natječaj’

„Sada je važno dobiti podršku Grada i Županije za izgradnju novog teniskog centra, biti brz u donošenju odluka i pripremi kompletne projektne dokumentacije. Zainteresiranih će biti puno, važno je biti među prvima“, kaže Tatjana Basar predsjednica Teniskog kluba Karlovac.

– Turnir je ugostio 16 europskih reprezentacija iz 13 zemalja. Po svim reakcijama izbornika i članova timova turnir je bio iznimno uspješan u organizacijskom smislu, dok su gledatelji uživali u iznenađujuće visokoj razini tenisa. Nama kao organizatorima zadovoljstvo su pružili kvaliteta natjecanja, dobra posjećenost i jedinstvo naših članova koji su, bez obzira na dob, zajedno pratili mečeve, komentirali i navijali. Posebno nas raduje sudjelovanje i angažman naše djece, kao i sklapanje međunarodnih poznanstava. Smatramo da smo pokazali ozbiljnost u organizaciji te posvećenost djeci i gostima kakva se rijetko viđa i u infrastrukturno puno opremljenijim teniskim centrima. Govore nam to pohvale mladih tenisača, trenera i roditelja te pozitivne recenzije koje stižu sa svih strana – odgovara predsjednica teniskog kluba Karlovac gđa Tatjana Basar na novinarski upit o tome kako ocjenjuje međunarodni turnir Tennis Europe Nations Challenge By Head za mlade tenisačice i tenisače koji je nedavno održan u Karlovcu.

KARLOVAC JE DOBIO DVIJE

U konkurenciji za organizaciju turnira nije bio samo Karlovac. Kako ste došli do organizacije?
– Sredinom siječnja podnijeli smo preko HTS-a kandidaturu organizaciji Tennis Europe u obliku službenog natječajnog dosjea koji sadrži mnoštvo podataka: od broja terena, točnih dimenzija igrališta, osoblja kluba, podataka o smještaju i prehrani, do geografskih, povijesnih, edukacijskih i sigurnosnih aspekata. Pisanu podršku za organizaciju dali su nam Grad Karlovac, KŠZ, HTS veterana, Starwing agencija i tvrtka Marines. Potom su odgovorne osobe TE u Baselu u Švicarskoj ocijenile naš program, odnosno ponudu, najboljom te nam dodijelile oba turnira, i dječaka i djevojčica, što nije često. Obično jedan grad dobije jednu konkurenciju, mušku ili žensku s osam nacionalnih timova. Upravo je to nešto u čemu su uživali svi sudionici; druženje i susret dječaka i djevojčica, veliki broj mečeva, stalna događanja u klubu … Sa zanimanjem su pratili jedni druge.

Tko je sve pomogao u organizaciji turnira?
– Za samu organizaciju moram istaknuti kao najzaslužnijeg našeg koordinatora sportskih aktivnosti Roberta Crevara. Njegovo volontersko iskustvo i profesionalni pristup na nizu sportskih događanja u Hrvatskoj, a posebno onih teniskih (ATP-a, Davis Cupa, turnira veterana HTSV-a op.a.) pokazali su se iznimno važnim. Raditi s njim meni osobno predstavlja zadovoljstvo, jer za nas nema nerješivih stvari. Mario Podrebarac pobrinuo se za predivne fotografije i drugu brigu o sudionicima. Davor Dupljak i cijeli Upravni odbor kluba dali su potrebnu podršku, kao i trenerska ekipa kluba. Ono najvidljivije na samim terenima, njihovu besprijekornu uređenost, zahvaljujemo našem domaru Goranu Stojakoviću kojega je pohvalio i najpoznatiji od prisutnih izbornika, izbornik njemačke muške reprezentacije Thomas Hogstedt, koji je u svojoj karijeri trenirao Mariu Sharapovu, Carolin Wozniacki, Simonu Halep i druge svjetski poznate tenisače i tenisačice.

NA POZITIVNOJ NULI

O. K. , a kakva je financijska isplativost takvog događaja?
– Financijsku pomoć za organizaciju dali su nam KŠZ, ZŠKŽ te fizičke osobe i tvrtke koje podržavaju naš rad donacijama. Moramo reći da je takvo događanje skupo i zahtjevno, jer domaćin snosi sve troškove poput smještaja, prehrane, sudaca, fizioterapeuta i dr. Iz HTS-a su nam javili da će oni pokriti troškove hrvatskih reprezentacija i neke druge troškove, pa možemo odahnuti. Negdje smo na pozitivnoj nuli, možda u malom plusu. Kroz neko vrijeme znati ćemo točno jer još nam stižu neki manji računi kao i manje uplate.

Što taj turnir može značiti za karlovački tenis?
– Nadamo se poticaju djeci za još predanije treniranje. Vidjela sam kako je našim natjecateljima iskrilo u očima od želje da su oni na terenu u dresu reprezentacije. San je to svakoga sportaša! Mlađi polaznici naše tenis škole sasvim sigurno su se dodatno zaljubili u tenis. Svakako očekujemo veći interes i nove članove na jesenskim upisima u tenis školu, kao i odluku nekih polaznika tenis škole da odabiru veći broj treninga ili natjecateljski program. Što se tiče vodstva kluba, nadamo se da smo pokazali Ministarstvu turizma i sporta, HTS-u i Gradu Karlovcu da smo ozbiljan klub koji predano radi za dobrobit djece i sporta te da zaslužujemo investicije i ulaganja kako bi poboljšali uvjete treniranja.

Kakva je teniska mladež u teniskom klubu Karlovac?
– Konačno možemo reći da je brojna. U klubu trenira puno djece, različitih uzrasta. Neki su kao 13-godišnjaci došli iz nogometa na teniske terene zbog Covida, neki su se vratili s 15 godina nakon par godina prekida … Pojedinci su nastavili program koji su započeli kroz besplatne programe koje provodimo s Dječjim vrtićem Karlovac. Neka pak nastojimo zadržati nakon provedbe projekta ‘Igraj tenis’ koji smo kao pilot projekt, a u sklopu HTS-ovog programa, ove godine organizirali za djecu OŠ Grabrik. Sve su to divna i pristojna djeca, a naša je želja da cijelog života ostanu tu i uživaju u ovom sportu.

Bilo je osipanja generacija tenisačica i tenisača?
– Točno, nažalost nedostaje niz generacija; od zadnjih natjecatelja do ovih sada. Naših je troje najaktivnijih 12-godišnjaka i još nekoliko djece između 13 i 14 godina, sve ostalo je praznina. Raduje nas što nekoliko djece između 9 i 10 godina pokazuje interes za ulazak u sustav turnira. Posebno bogatstvo predstavljaju napredne grupe djece od 6 do 8 godina u kojima vidimo nekoliko izraženih talenata jako zaljubljenih u tenis.

UPRAVO SUPROTNO

Tenis igra i vaša kćerka. Jel’ protežirana zato što joj je majka predsjednica kluba?
– A ne, moja kćer Iva ne bavi se sportom, ona je studentica i sjajna je djevojka, a tenis igra moj sin Luka. Tenis je njegov odabir od prvog trena. Luka nema nikakvih prednosti pred drugim natjecateljima, upravo suprotno. Njegov mi je uspjeh neugodno isticati pa čekam da to neutralno odradi koordinator sportskih aktivnosti. Sigurno trpi što ponekad umjesto odlaska s njim na turnir moram odraditi nešto za klub ili provesti vikend na nekom klupskom događanju, dok sam ranije bila posvećena samo njemu, uz naravno podršku kćeri i supruga. Toliko o protekciji ha,ha,ha. Doista nema protekcije.

Pratite njegov igrački napredak. Kakav je igrač?
– Uporan. Ne predaje se lako. Srčan. Tvrdoglav. Nema mu ništa važnije od treninga i tenisa općenito. Nije na prvi pogled supertalent, niti dijete predodređeno za sport, kao što ima dosta djece. Analitičan je, upija tenis mečeve koje gleda jako puno. Ima ideju što želi, a mogućnost da to uvijek i izvede tek treba osigurati predanim treningom. Ali u neobjektivnom oku majke ima nešto u njemu ha,ha,ha … Naravno, TK Karlovac nastojati će biti pokretač razvoja i napretka svih natjecatelja, sadašnjih i budućih, te svima ravnopravno omogućiti što bolje rezultate. Ako bilo tko od djece u klubu ostvari dobar rezultat, nitko nije i neće biti sretniji od mene.


NETIPIČNA ŽENA

Jeste se nekad bavili sportom?
– Nisam, ako se ne broji košarka s ekipom iz kvarta na školskom igralištu ili na lešu u Vrazovoj ulici … Samo iznimno volim i pratim skoro sve sportove. Više sam teoretičarka nego praktična sportašica.
U to sam se mogao i sam uvjeriti …!
– Ha, ha, ha zlopamtilo jedno?! Oduvijek sam zaljubljenik u sve sportove i najglasniji navijač. Odrasla sam uz oca koji je igrao nogomet i košarku, kuglao. Uvijek smo se budili i gledali boks noću, skijanje nedjeljom ujutro ili olimpijske igre u bilo koje doba dana. Ja sam ta koja sina vodi na sve utakmice reprezentacija ili međunarodne utakmice naših klubova, bez obzira bio to nogomet, košarka, rukomet. Nas dvoje ćemo se voziti na Davis Cup u Lille 19 sati bez problema, ili otići u Madrid, do Splita na nogomet gledati reprezentaciju. U našoj kući tata gleda serije, a mama samo sport i glazbu ha,ha,ha. Nisam baš tipična žena, zar ne?
Osim tenisa koji vam je još karlovački sport blizak?
– Pratim rezultate i uspjehe svih, najviše momčadske sportove, ali i atletiku, gimnastiku, borilačke sportove … Nažalost utakmice skoro uvijek koincidiraju s teniskim turnirima na koje pratim sina, ili s poslovnim obavezama koje imam pa sam rijetko navijač s tribina. Divim se svima koji opstaju, razvijaju klubove i postižu rezultate, jer sad mi je tek jasno koliko je energije i zalaganja za to potrebno. Ali nema alternative, dužni smo djeci omogućiti bavljenje sportom i zdrav razvoj kakav samo sport može pružiti.


PRESUDILA JE ŽELJA ZA STABILNOST

Zašto ste odlučili prihvatiti se funkcije predsjednice TK Karlovac?
– U Upravni odbor kluba predložili su me kao aktivnog roditelja jednog od natjecatelja i arhitekticu koja može pomoći u pitanjima investicija i gradnje. Odlaskom Tomislava Poljaka u kolovozu prošle godine s funkcije predsjednika kluba, postavilo se pitanje želimo li nastaviti s promjenama koje smo u siječnju započeli. Ponovno se presložiti, Skupštini kluba reći da želimo ostati kao ekipa s nekim drugim na čelu, ili se zahvaliti i odustati. Uložili smo u proteklih 7 mjeseci jako puno truda i bilo nam je žao odustati. Drugi članovi UO smatrali su da sam ja osoba koja to može iznijeti. I Tomi (Poljak op-a.) je mislio isto, što mi je jako puno značilo. Nije to bila jednostavna odluka, tek sam par mjeseci odmorila od 6 godina obnašanja funkcije predsjednice Društva arhitekata, građevinara i geodeta. Presudila je želja da klub ima stabilnost i da djeci osiguramo kvalitetan trenerski tim te smo mojim izborom zapravo donijeli neke odluke koje su u tom trenu bile nužne.

Koliko znam klub puno daje za sav natjecateljski pogon?
– Ulažemo ogroman trud i nadamo se da se to vidi. Počevši od veće satnice treniranja, različitih programa, rekvizita, opreme, trenera. Puno je stalnih ulaganja da bi djeca imala sve što im je potrebno za kvalitetan trening. Pomoć sportskih zajednica ni izbliza nije dovoljna za pokrivanje svih tih troškova. Zato nam je cilj povećati broj djece i broj grupa tenis škole, osigurati dodatne izvore financiranja … Voljeli bismo i puno više. Na primjer, osigurati više teniskih kampova poput onog kojeg smo organizirali u Hostelu Karlovac u Selcu, više kompleta opreme za natjecanja … Posložili smo prioritete kluba; natjecateljski pogon i rad s najmlađim kategorijama koje će sigurno postati natjecatelji. Organizacijom niza turnira za najmlađe, djecu do 8 i 9 godina, u Karlovcu ali i u prijateljskim klubovima iz županije, izašli smo iz okvira naše teniske regije (Središnja Hrvatska op.a.) i privukli veliki broj djece na turnire. Sve naravno s ciljem stvaranja novih natjecatelja našeg kluba, jedne široke baze iz koje će tijekom godina moći nastati neki novi državni prvaci i vrhunski tenisači. Kakve je klub nekada imao.

Koliko vam je važan ligaški nastup seniorske momčadi?
– U tom pitanju poštujemo odluku koju je UO donio još s T. Poljakom na čelu a to je da nećemo plaćati strane igrače da bi stvarali nerealnu sliku o snazi kluba. Igramo s našim igračima, pa kako god to bilo. Ulaganje u našu djecu procijenili smo isplativijim nego plaćati strance ili posuđivati i plaćati tuđe igrače da igraju ligu za nas, kako je bio običaj ranijih godina. Korona je dovela do toga da prošle godine nije bilo ispadanja pa smo ostali članovi Prve lige. Od ove je godine formirana Premijer liga od najbolje plasiranih momčadi tako da smo i dalje ostali prvoligaši. Na ligaškim natjecanjima najvidljiviji je nedostatak niza generacija u klubu, svi dolaze s ekipama igrača od 18 do 20 godina koji su aktivni na turnirima raznih rangova, dok mi igramo praktično s veteranima i rekreativcima i jednim mladim igračem koji tek stasa. Osobno, ne uživam kad znam ishod mečeva unaprijed. Moj navijački nagon potajno se svaki put nada pobjedi i velikom iznenađenju. Voljela bih da kroz nekoliko godina oformimo pravu momčad. Vjerojatno će ih tada čekati povratak prema vrhu i start iz neke 2. ili 3. lige. Ovo što sada vidimo pokazuje nam koliko je važan kontinuitet rada, zato jednako ozbiljno shvaćamo svu djecu, od 5 do 18 godina. Svi su nam važni i svako od tih godišta želimo učiniti što boljim.

DUH ZAJEDNIŠTVA

Mjesta u klubu ima i za rekreativce?
– Apsolutno. Rekreativci su važan i neizostavan dio kluba. Ravnopravno natjecateljskom pogonu želimo razvijati i onaj rekreacijski. Njihovo sudjelovanje u rastu kluba nam je bitno. Posebno nas raduje što su se rekreativnom tenisu nakon dugog perioda neigranja vratili mnogi bivši igrači i igračice našeg kluba. Osim toga, stvaramo i nove rekreativce. Organizirali smo Školu tenisa za odrasle te u nju privukli značajan broj polaznika.

Što se je u međuvremenu promijenilo za tu kategoriju članova kluba?
– Ove godine organizirali smo već 3. izdanje naše rekreativne lige. Prošle godine koju je nažalost obilježila korona odigrano čak 265 službenih mečeva u prva 2 izdanja rekreativne lige. Uz ozbiljne pripreme koje su članovi odrađivali da budu spremni za mečeve i stalne termine rekreativnih ogleda vidljiv je ogroman rast rekreacije. Uključivanjem mladih natjecatelja u rekreativnu ligu postigli smo dodatni benefit, njima sjajan sparing s raznolikim i fizički puno jačim rekreativcima, rekreativcima pak ogled s djecom koja su u punom treningu. Svima koji gledaju osigurali smo zanimljive mečeve i međusobno upoznavanje. Stvoriti duh zajedništva i poštivanje starijih članova kluba kod djece nam je jedan od važnih ciljeva. Jednako kao i stvoriti naklonost i podršku rekreativaca djeci natjecateljima. Osim rekreativne lige organizirali smo cijeli niz prigodnih, memorijalnih, dnevnih i noćnih turnira praćenih druženjem, roštiljom i zabavom. Klub smo s tradicijom dugom 110 godina, a svaki naš dugogodišnji ili novi član važan je djelić te tradicije.

Prošlo je već neko vrijeme kako ste na čelu klubu. Kako bi ocijenili to razdoblje?
– Teškim i lijepim. Zadovoljni smo povećanjem broja djece u programima treniranja, povećanjem broja članova, financijskom stabilnošću, načinom poslovanja koji smo uveli, transparentnošću, ulaganjima u terene, zajedništvom članova uprave u odlučivanju … Teško je pak boriti se stalno s ‘vjetrenjačama’ nekim neplaniranim situacijama, organizacijom treninga, pronalaskom zaposlenika … Klub je složeni organizam u stalnoj promjeni i nije nimalo jednostavno zadovoljiti sve u normalnim uvjetima, a kamoli funkcionirati u ovim ludim vremenima zatvaranja i otvaranja, zabrana i dozvola, kad mnoge tvrtke jedva opstaju i ne razmišljaju o ulaganjima u sport, što im ranije nije bilo strano. Ipak, cijeli niz događanja koja smo organizirali doveo je do vidljivosti kluba na svim razinama: gradskoj, državnoj, sad i međunarodnoj. Prepoznati smo kao klub s novom, dobrom energijom, dobivamo sve više povjerenja i organizaciju sve više turnira. Ostvarili smo odličnu suradnju sa HTS-om kao krovnom organizacijom, kao i s gradskim i županijskim sportskim organizacijama. Poštujemo rad drugih i trudimo se svojim radom zaslužiti njihovo poštovanje. Eto, uslijed svega je dominantan osjećaj zadovoljstva.

RADITI POTPUNO ISPRAVNO I TRANSPARENTNO

Financijsko poslovanje kluba pregledavala je i financijska revizija. Kakvo je njihovo izvješće?
– Kontroliran je rad iz vremena stare uprave, točnije 2018. godina. Platili smo kaznu za neke manje nepravilnosti te godine. Još jedno upozorenje koliko je ozbiljna stvar poslovanje bilo kojeg subjekta, pa tako i udruge. Zato mi nastojimo raditi potpuno ispravno i transparentno.

Klub je danas financijski stabilan?
– Da. U godinu i pol uspjeli smo osigurati financijsku stabilnost unatoč otežanim uvjetima djelovanja. Nema tu opuštanja, paziti se mora na svaku lipu, neprestano vagati i određivati prioritete. Moramo iskreno reći da su i mjere Covid-potpora od strane države pomogle, posebno u periodima potpunih zabrana rada. Cilj sportske udruge nije poslovati s dobiti, nego sve ostvarene prihode ulagati u sport i razvoj sportaša. Meni je to kao suvlasnici privatne tvrtke strano, kao poduzetnik nastojiš ostvariti dobit, dok ovdje moraš ostvariti pravi balans i ravnomjernost prihoda i rashoda, što nije jednostavno dok je sve promjenjivo. Zato je sve što želimo kontinuitet i miran rad.

PROJEKT ZA BUDUĆNOST

Vi ste arhitektica pa vas moram zapitati nešto o gradnji novoga objekta u Vrbanićevom perivoju?
– Postojeći pomoćni prostori kluba smješteni uz dvoranu. Zapravo su improvizacija te ne zadovoljavaju osnovne uvjete sigurnosti korisnika. Ozbiljan pogon treniranja kakav sada provodimo više ne trpi takve improvizacije. Klupska zgrada s garderobama i sanitarijama nam je za sadašnji broj djece i korisnika prijeko potrebna. Posjedujemo sve projekte za klupsku zgradu, važeću građevinsku dozvolu i troškovnike svih radova, spremni smo za bilo koji natječaj. Nova zgrada projektirana je u skladu s zahtjevima konzervatora i Natura Vive kao upravitelja zaštićenog Vrbanićevog perivoja. Pridonijeti će uređenom izgledu parka te omogućiti korištenje i za potrebe događanja u perivoju koja nisu samo tenis. Interes je to cijelog grada, ne samo Teniskog kluba. Isto tako, sukladno povećanom broju djece u programima treniranja, u godinu i pol dana znatno smo povećali broj djece i rekreativaca. Sposobnošću organiziranja najzahtjevnijih turnira smatramo realnom viziju proširenja našeg teniskog centra. Za organizaciju državnih prvenstava i svih važnijih natjecanja potrebno je najmanje 8 zemljanih terena, a gradnja teniske dvorane potrebnija je nego ikad. Idejno rješenje smo napravili i spremni smo boriti se za daljnje faze i korake. Osim što imamo gotovo idejno rješenje, razrađujemo i mogućnosti financiranja i upravljanja, s važnim naglaskom na samoodrživost takvog centra. To je ono što je bitna razlika u planiranju investicije; za razliku od bazena koji će teško biti samoodrživ, teniska dvorana i teniski centar, sa dobrim upravljanjem, to može i mora biti. U dogovoru s Gradom i Županijom želimo što prije pokrenuti daljnje aktivnosti na tom velikom projektu te do kraja godine imati sve spremno za natječaje koji se očekuju krajem godine. Prometni položaj Karlovca, deficit teniskih dvorana u Hrvatskoj, ljudski potencijali i mogućnost samoodrživosti samo su neki od elemenata zašto očekujemo punu podršku svih odgovornih institucija.

Kako bi se financirao taj projekt i kada bi on trebao biti završen?
– Oba projekta planiramo kandidirati i dobiti sredstva iz EU fondova. Ali za klupsku zgradu očekujemo podršku Grada, KŠZ-a i Ministarstva turizma i sporta čak prije i bez EU sredstava. Želja nam je u suradnji s Gradom pripremiti projektnu dokumentaciju i biti spreman na natječaj za financiranje iz EU sredstava. Potreba i opravdanost su jasni, dozvola važeća, investicija nije prevelika, radi se o racionalnom projektu tako da su svi preduvjeti zadovoljeni. Projekt novog teniskog centra svakako moramo kandidirati za sredstva iz EU fondova, u sklopu razvoja sportskog turizma, kao zelenu i u korištenju samoodrživu izgradnju. Sada je važno dobiti podršku Grada i Županije za izgradnju novog teniskog centra, biti brz u donošenju odluka i pripremi kompletne projektne dokumentacije. Zainteresiranih će biti puno, važno je biti među prvima.

Foto: Privatna arhiva