MIX VIJESTI IZ HOO

Iz Japana se vratili hrvatska plivačka mladost i olimpijska stolnoteniska reprezentacija

U jutarnjim satima, u Hrvatsku se vratila naša olimpijska plivačka reprezentacija. Nju su činili Ema Rajić i Nikola Miljenić. Zajedno s njima, bio je i trener Domagoj Zajec. U zagrebačkoj zračnoj luci „dr. Franjo Tuđman“ dočekali su ih, kao organizatori, predstavnici Hrvatskog olimpijskog odbora na čelu s Hrvojem Balenom, pomoćnikom Glavnog tajnika i voditeljem Ureda za lokalni sport, predstavnici Hrvatskog plivačkog saveza i naravno, njihove obitelji.

Posebno emotivan bio je doček mlade Eme Rajić koja je rođena u Sjedinjenim Američkim Državama i trenutno je studentica molekularne i stanične biologije na UCLA u Kaliforniji. Njezini roditelji otišli su kao mladi, „trbuhom za kruhom“. Otac je upisao doktorat na Sveučilištu u Illinoisu, gdje se i rodila naša olimpijska plivačica. Inače je članica PK “Dubrava“. U Tokiju je nastupila u dvije discipline: 100 metara prsnim stilom gdje je osvojila 33. mjesto te 50 metara slobodnim stilom kad je bila 45. od 82 plivačice.

– Beskrajno sam ponosna na svoje hrvatske korijene i zahvalna svima koji su mi pomogli da dobijem priliku biti na najvećoj svjetskoj pozornici u Tokiju. Majka mi je iz Velike Gorice, otac iz Imotskog i možete zamisliti što to nama znači – u jednom dahu, rekla nam je to prije puta u Japan.

Nakon povratka, njezine emocije i “poseban hrvatski“, bilo je predivno slušati.

Ema Rajić:
Bilo je super, baš je bilo super ići u Tokiju. Ovo su moje prve Olimpijske igre, so mogu opet to napraviti. Moj cimer Sara Kolak mi je bila baš super. Upoznala sam sve, Sinković brothers, stvarno sve.“ Nikola Miljenić je pak, 23-godišnji Zagrepčanin koji također, trenutno živi i studira u SAD-u. U Tokiju je plivao u tri discipline. U kvalifikacijama utrke na 100 metara slobodnim stilom bio je pobjednik s 49.25 što je njegov osobni rekord. Nažalost, to mu nije bilo dovoljno za polufinale. Na kraju je završio kao 28. Na 100 m leptir bio je 40. Ali, zato je briljirao u posljednjem nastupu na 50 m slobodno gdje je na kraju osvojio 19. mjesto.

Nikola Miljenić:
– Bilo je super, zadovoljni smo, sretni smo, natjecali smo se, zabavili. Iskreno, nisam mogao pitati za bolju priliku da predstavim Hrvatsku na Olimpijskim igrama. Treća utrka je bila super, najbolja od svih, tako da sam stvarno sretan. Mislim da je najveća lekcija to da sam naučio neke stvari i ako će biti dalje, mislim da sad znam gdje smo i što i kako trebam napraviti.“ Ema i Nikola, naši predstavnici u Tokiju jako su mladi i ne sumnjamo da će im ovo olimpijsko iskustvo jako puno pomoći u karijeri. A još kad im se priključe Franko Grgić i Marin Mogić za tri godine u Parizu, možda se veselimo i velikom finalu pa i medalji, dozvoljeno je sanjati.

VRATILA SE OLIMPIJSKA STOLNOTENISKA REPREZENTACIJA

Nizu onih koji su završili svoj nastup na OI Tokio 2020. i već 48 sati kasnije vratili se u domovinu, večeras se pridružila i olimpijska stolnoteniska reprezentacija u sastavu: Andrej Gaćina, Tomislav Pucar, Frane Tomislav Kojić i Filip Zeljko, uz trenera Nevena Karkovića. I njih je dočekala delegacija Hrvatskog olimpijskog odbora na čelu s direktorom marketinga Rankom Ćetkovićem te pomoćnikom Glavnog tajnika i voditeljem Ureda za lokalni sport Hrvojem Balenom.

Kao što je poznato otprije, Hrvatska je imala dva predstavnika u pojedinačnoj, ali je nastupila i u momčadskoj konkurenciji. Najiskusniji među njima, Andrej Gaćina, kojem su to bile četvrte Olimpijske igre, prošao je jedno kolo. U drugom je morao priznati premoć Francuzu Emmanuelu Lebessonu s 4:0 (11:5, 11:6, 11:6, 13:11). Tomislav Pucar je pak, bio slobodan u 1. kolu. Nakon toga, ždrijeb ga je vodio na susjeda iz Slovenije Bojana Tokića. I tu je nažalost, završio svoj nastup jer je poražen 4:0 (11:7, 11:9, 11:5, 11:7). Zanimljivo je da su oba njihova suparnika ispala već u sljedećoj rundi. Zlato i srebro u pojedinačnoj konkurenciji otišlo je u Kinu. Novi/stari olimpijski pobjednik je Ma Long (zlatni je bio i u Rio de Janeiru), a srebrni Fan Zhendong. Bronca je pripala Nijemcu Dmitriju Ovtcharovu.

U momčadskom natjecanju, Hrvatska je zaustavljena odmah na startu od kineskog Tajpeha s 3:0. Tako je završila na podjeli devetog mjesta s još sedam reprezentacija. Najneizvjesniji od tri susreta, bio je onaj prvi u parovima kad su Andrej Gaćina i Frane Tomislav Kojić, nakon velike borbe, izgubili od Chen Ca i Chuang Cy 3:2. U pojedinačnom dijelu pak, poraze su doživjeli Andrej Gaćina i Tomislav Pucar pa je kineski Tajpeh slavio s maksimalnih 3:0.

O nastupima stolnoteniske reprezentacije u Tokiju, više je rekao Andrej Gaćina.
– Hvala vam na lijepoj dobrodošlici iako je kasno. Dojmovi su super, zajedništvo unutar hrvatskog tima je super. Čak smo uhvatili vremena i za druženje. Što se tiče samog rezultata, 50:50 smo. Zadovoljni smo jer smo dali sve od sebe, ali rezultat je mogao biti bolji. Međutim, što je tu je. Idemo sad malo odmoriti, a onda se vraćamo u dvoranu.“ Nema sumnje da će iskustvo koje su stekli naši predstavnici biti dobar zalog za budućnost. Pa i za najstarijeg među njima Andreja Gaćinu koji će sasvim sigurno napraviti sve što je u njegovoj moći da ga gledamo u Parizu i da se još malo približi našem rekorderu Zoran Primorcu koji se može pohvaliti sa sedam nastupa na Olimpijskim igrama.

Pres@hoo.hr