MIX

I DALJE BEZ GRIJANJA U ŠSD: Čeka se natječaj za energetsku obnovu objekta

Klubovi trebaju pričekati dok se ne riješi energetska obnova objekta te će zbog toga do daljnjega trenirati u hladnom prostoru. Prvi bolji dani dolaze s ljepšim vremenom. Ako bude sreće i s energetskom obnovom objekta, što je prvoj sportskoj dvorani u Hrvatskoj izgrađenoj još 1967. godine prošloga stoljeća itekako potrebno.

Klubovi koji treniraju u Školskoj sportskoj dvorani na Rakovcu žale se da u dvorani nema grijanja, da im je hladno, da im prsti plave i tome slično. Ističu i da su im neki klubovi koji su u tim uvjetima nastupili u dvorani rekli da ako se grijanje ne riješi da više neće igrati u Karlovcu jer se boje da će im se igračice/igrači prehladiti. Odgovor smo potražili u Gradu Karlovcu i tvrtki Mladost.

Evo što su nam odgovorili:
„Poznata nam je problematika grijanja i hlađenja Školske sportske dvorane. Grad Karlovac ima zbog toga u potpunosti spreman projekt energetske obnove objekta s izvedbom elemenata pristupačnosti građevine osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti. U svrhu energetske obnove projektom je predviđena izvedba toplinske izolacije vanjskih zidova, dodatna toplinska izolacija krova i zamjena stolarije. Također se predviđaju poboljšanja u sustavu grijanja, hlađenja i ventilacije objekta, kao i zamjena neadekvatne rasvjete.

Grad Karlovac je Školsku sportsku dvoranu, odnosno projekt obnove, prijavio u središnju Bazu projekata HR, ITU mehanizam, Fond za oporavak te na sva resorna ministarstva koja mogu ‘odgovoriti’ na ovaj projekt. Međutim, Ministarstvo kulture i medija dvoranu je proglasilo pojedinačnim kulturnim dobrom što je onemogućilo prijavu zgrade na dosad uobičajene natječaje energetske učinkovitosti po kojima je, podsjećamo, Grad već energetski obnovio niz javnih zgrada.

Za obnovu Školske sportske dvorane, obzirom na status pojedinačnog kulturnog dobra, potreban je poseban natječaj. Takav natječaj najavilo je svojevremeno Ministarstvo kulture i medija. Međutim, do objave natječaja nije došlo pretpostavljamo zbog pritiska obnove pod kojim se resorno ministarstvo našlo uslijed potresa u Zagrebu, a sada i na području Sisačko – moslavačka županije.

Vrijednost obnove zgrade dvorane iznosi oko 20 milijuna kuna. U očekivanju što skorijeg raspisivanja natječaja na kojeg će biti moguće prijaviti i ovaj objekt javne namjene Grad Karlovac ima spreman projekt obnove i željno ga iščekuje kao i svi korisnici ovog objekta.“, navodi se u odgovoru Grada Karlovca.

Zaključak bi bio da se klubovi trebaju strpjeti i pričekati dok se ne riješi energetska obnova objekta ŠSD te da će zbog toga do daljnjega trenirati u hladnom prostoru. Prvi bolji dani dolaze s ljepšim vremenom. Ako bude sreće i s energetskom obnovom objekta, što je prvoj sportskoj dvorani u Hrvatskoj izgrađeno još 1967. godine prošloga stoljeća itekako potrebno.