MIX VIJESTI IZ HOO

HRVATSKI OLIMPIJSKI ODBOR: Karlovčanka Anja Santini-Mikulić uvrštena u razvojni program II/1

Pod predsjedavanjem čelnika Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatka Mateše, Vijeća HOO-a održalo je 40. redovnu sjednicu. Počelo je u svečarskom tonu, a pljesak su zaslužile judaška svjetska prvakinja Barbara Matić i svjetska doprvakinja Lara Cvjetko, koje su u društvu trenera Preradovića i Crnova posjetile članove Vijeća HOO-a.

U obilju prijedloga (izmjena i dopuna) najopsežniji dio sjednice bio je onaj o statusnim pitanjima sportaša tj. uvrštavanju olimpijskih kandidata za Igre XXXIII. ljetne olimpijade (OI Pariz 2024.) i XV. ZOI-ja Milano – Cortina 2026. U ljetnom segmentu nove su uzdanice u HOO-ovu Olimpijskom programu sa statusom potencijalnih B olimpijskih kandidata atletičar Marko Čeko (od 1. rujna) i taekwondoašica Bruna Duvančić (od 1. listopada). Atletičarka Marija Tolj (od 1. kolovoza) te kajakašica Anamaria Govorčinović, atletičarka/maratonka Matea Parlov Koštro i taekwondoašica Lena Stojković prešle su iz potencijalnih B u status potencijalnih A olimpijskih kandidatkinja (od 1. rujna). I veslačice Ivana i Josipa Jurković promovirane su u kategoriju potencijalnih A olimpijskih kandidatkinja za Pariz s 1. listopada.

Za zimske olimpijce prihvaćena je odluka prema kojoj se od 1. srpnja 2022. uvrštavaju: Filip Zubčić kao TOP olimpijski kandidat, Leona Popović i Istok Rodeš kao potencijalni A olimpijski kandidati te Zrinka Ljutić, Matej Vidović, Samuel Kolega i Dante Brčić sa statusom potencijalnih B olimpijskih kandidata. Potonji snowboardaš je prešao iz HOO-ova razvojnog programa Hrvatskih olimpijskih nada.

U RAZVOJNIM PROGRAMIMA HOO-A PODOSTA JE IZMJENA I DOPUNA

U razvojni program I uvršteni su: atletičar Frane Delonga i plivačica Lucijana Lukšić (oboje od 1. kolovoza), Lovre Čulić iz sportskog penjanja (od 1. rujna), dok atletičar Niko Kožul od 1. kolovoza nastavlja biti korisnikom programa sa 100-postotnim iznosom programskih sredstava. Korisnicima razvojnog programa II/1 postali su: judašica Marćelina Vranješ i karataš Nikola Topličanec (od 1. srpnja), atletičari Vito Kovačić i Laura Vinkešević, plivač Toni Slavica (od 1. kolovoza), sportska penjačica ANJA SANTINI MIKULIĆ te streličari Mihael Ćurić, Mia Međimurec, Lara Drobnjak i Leon Sulik (svi od 1. rujna).


TKO JE ANJA SANTINI MIKULIĆ?

Karlovčanka Anja Santini Mikulić članica je Penjačkog centra Fothia iz Zagreba ali i Planinarskog društva Dubovac te članica reprezentacije Hrvatske u penjanju po umjetnoj stijeni. Dosad je ostvarila odlične rezultat na domaćim i međunarodnim natjecanjima i slovi za našu najperspektivniju sportašicu u toj sportskoj disciplini.

Zašto ne nastupa u „dresu“ PD Dubovac? Kako karlovačko planinarsko društvo nema sve potrebne uvjete za natjecanje po umjetnoj stijeni za sport za koji se Santini Mikulić opredijelila, učlanjena je u zagrebački klub koji je specijaliziran za tu sportsku olimpijsku disciplinu. Trenira u Zagrebu ali i u Karlovcu na umjetnoj stijeni. I još nešto što je itekako povezuje s gradom na četiri rijeke je to što je njen dugogodišnji sponzor iz Karlovca. Zato nigdje ne stoji da se i matični klub, PD Dubovac, ne može pohvaliti njenim uspjesima. Jedino što ne može, ne može biti kandidirana za neka od godišnjih priznanja KŠZ, jer je takav pravilnik. To nikako ne znači da ne bi mogla dobiti posebno priznanje KŠZ ako se procijeni da je uspješan promotor svoga grada.


Zbog prelaska u program Hrvatskih olimpijski nada, od 1. kolovoza korisnici programa II/1 prestaju biti: Noela Petešić, Petra Gambiraža, Ema Samaržija, Leon Scheidl, Antun Tomašević (svi iz jedrenja) te David Ledinski i Bruna Huljev (skokovi u vodu). Uz spomenute, novi korisnici programa Hrvatskih olimpijskih nada od 1. kolovoza su veslači Marin Smoljanović i Ivan Talaja. Judaš Robert Klačar postaje korisnik razvojnog programa III od 1. rujna.

U HOO-ovu programu sufinanciranja rada trenera, s 1. rujna dvojica prelaze u višu kategoriju (iz kvalitetnih u vrsne trenere) – Marko Mastelić (atletika) i Aleksandar Knežević (kajak), dok se Toni Urlić (veslanje) i Darko Bilen (snowboard) uvrštavaju na listu trenera mlađih dobnih uzrasta s 1. listopada. Umjesto Dmitrija Savina, od 1. listopada je među trenere za razvoj pojedinog sporta uvršten Antonio Souza-Kordeiru (klizanje).

Kako se bliži kraj sportske godine i izbor najuspješnijih sportašica i sportaša, Vijeće HOO odlučilo je o sastavu Komisije za izbor i proglašenje najuspješnijih hrvatskih sportaša i trenera za 2022. godinu. Također, prihvatilo je i prijedlog odluke o imenovanju Ocjenjivačkog povjerenstva HOO-ove Nagrade ‘Matija Ljubek’ za 2022.

Pokroviteljstvo HOO-a dobili su: V. Hrvatske svjetske igre (Zagreb, 24. – 27. srpnja 2023.) i Projekt CRO Explorer Grand Slam (EGS) Challenge ili hrvatski rečeno – penjački uspon na najviši vrh Antarktike. Na sjednici je verificirano i pokroviteljstvo stolnoteniskog turnira – Svjetskog prvenstva PingPong Parkinson u Puli (12. – 16. listopada 2022.), prvotno odobreno samo elektroničkim glasovanjem. Pozitivno mišljenje za organizaciju međunarodnih sportskih događaja u Hrvatskoj dobili su Hrvatski judo savez za IJF Judo Grand Prix Zagreb 2023. (18. – 20 kolovoza) i kadetsko Svjetsko prvenstvo u Zagrebu (23. – 27. kolovoza 2023.), Hrvatski atletski savez za Europski bacački kup u Splitu u trogodišnjem „paketu“ (2025., 2026. i 2027.) te Hrvatski klizački savez za Europsko prvenstvo u klizanju u siječnju 2025. godine.

Na zahtjev Hrvatskog boksačkog saveza, pozitivno mišljenje za prijam u hrvatsko državljanstvo dobili su boksači – Tadej Černoga (1995.) iz Slovenije te Rostislav Bilostotskij (1997.) i Dmitro Ribalko (1998.) iz Ukrajine.

HOO/Vinko Knežević