MIX VIJESTI IZ HOO

HOO ispratio sportašice i sportaše na Europske igre u Poljsku

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) priredio je svečani ispraćaj skupini sportašica i sportaša uoči odlaska na treće Europske igre (21. lipnja – 2. srpnja), kojima je domaćin Poljska.

Svečanosti u zagrebačkom hotelu Zonar nazočili su predstavnici sedam sportova: Filip Špoljarec (badminton), Sara Beram i Nikolina Ćaćić s trenerom Franjom Kristićem (boks), Lucija Lesjak, Anđelo Kvesić i Enes Garibović s trenerima Danilom Domdjonijem, Danijelom Vučićem i Esadom Garibovićem (karate), Matija Marinić (kanu/slalom), Dorja Blažić, Andrea Majdandžić i Janko Leskovac (mačevanje), Luka Martinović i Matej Nevešćanin, s trenerom Šimom Perićem (skokovi u vodu), Petar Gorša, Miran Maričić i Josip Sikavica, s trenerom Damirom Bošnjakom (streljaštvo).

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša istaknuo je da će Hrvatska u Poljskoj nastupiti s 131 sportašem i sportašicom na najvećem ovogodišnjem sportskom događaju u Europi i drugom najvećem višesportskom natjecanju, nakon OI. Dodao je da su Europske igre u čak 18 sportova ujedno i olimpijske kvalifikacije za 2024., te poželio našim predstavnicima što veći broj ostvarenih normi.

O nastupu u Poljskoj govorio je iskusni strijelac Petar Gorša (srebro u trostavu na prvim EI u Bakuu 2015.), koji je izrazio optimizam spram nastupa svih strijelaca, uključujući i reprezentativne kolege iz discipline trap, a jednako tako i za budućnost hrvatskog streljaštva. Karataš Anđelo Kvesić je kazao kako, unatoč najjačoj europskoj konkurenciji, odlazi s ambicijom osvajanja zlatnog odličja (srebro ima u kolekciji s Igara u Minsku 2019.), a velika su mu očekivanja i od dviju karataških uzdanica (Lesjak i Garibović), s kojima tvori reprezentativni tercet.

Posebno atraktivni medijima su bili boksačica Nikolina Ćaćić i skakač u vodu Matej Nevešćanin koji će na svečanosti otvaranja Igara 21. lipnja u Krakovu nositi hrvatsku zastavu. Osim što su oboje zahvalili na iskazanoj počasti, odnosno na HOO-ovu imenovanju za stjegonoše, iskazali su i ambiciju za osiguravanjem olimpijskih normi u svojim sportovima, makar je kontinentalna konkurencija uistinu za svaki respekt.


SVE HRVATSKE MEDALJE NA EUROPSKIM IGRAMA

EI Baku 2015. (11)

ZLATNE: Maša Martinović (karate, +68 kg)

SREBRNE: Jelena Kovačević (karate, -55 kg)
Ana Zaninović (taekwondo, -57 kg)
Petar Gorša (streljaštvo, trostav 50 m)
Nikola Obrovac (plivanje, 50 m prsno)

BRONČANE: Ana Lenard (karate, -61 kg)
Lucija Zaninović (taekwondo, -49 kg)
Iva Radoš (taekwondo, +67 kg)
Dominik Etlinger (hrvanje, 71 kg)
Vedran Golec (taekwondo, +80 kg)
Josip Bepo Filipi (boks, -91 kg)

EI Minsk 2019. (8)

ZLATNE: Lucija Babić (sambo, -68 kg)
Ivan Kvesić (karate, -84 kg)

SREBRNE: Anđelo Kvesić (karate, +84 kg)

BRONČANE: Toni Filipi (boks, -91 kg)
Marko Milun (boks, +91 kg)
Barbara Matić (judo, -70 kg)
Mario Vavro (streličarstvo, složeni luk)
Tomislav Pucar (stolni tenis)

*sambo – borilačka vještina s područja Sovjetskog Saveza (skraćenica znači „samoobrana bez oružja“), spoj je juda, kickboxinga, tajlandskog boksa i klasičnog boksa, a sadrži i hrvačke te jiu-jitsu elemente; i danas vrlo popularan sport u državama bivšeg SSSR-a.


HOO/Vinko Knežević