MIX

HOMMAGE: Preminula je skromna i samozatajna Hermina Mileusnić, nekad uspješna odbojkašica Željezničara

U petak, 29 kolovoza 2023. u bolnici u Dugoj Resi u 89. godini preminula je Hermina Mileusnić, djevojački Leš. Bila je standardna odbojkašica karlovačkog Željezničara, ekipe koja je 1953. dospjela do kvalifikacija za Saveznu ligu kao drugoplasirana u prvenstvu Hrvatske.

Osim Hermine i najbolje karlovačke odbojkašice u to doba Vere Kostalac, u dresu Željezničara nastupile su još i Blaženka Požarić, Božena Simić, Ranka Novaković, Bojka Bobić, Marica Ilić, Vera Ivanišević, Nedjeljka Mirić, Božica Marinić, Marija Hofman i druge.

Herminin suprug Žarko bio je nogometaš Turbine, a sin Zoran je bio oženio Albinu Šimecki s Dubovca, uspješnu veslačicu koja je nastupala u dvojcu na pariće sa Sanjom Maradin. Albinin otac Zlatko Šimecki također je bio veslač i rukometaš Korane te uspješan odbojkaš karlovačke Turbine.

Tužnu vijest javio nam je njen susjed Danko Plevnik koji nam je rekao da po njezinoj želji neće biti sprovoda. Bit će ispraćena u obiteljskom krugu u utorak, 5. rujna.

  • Bila je nekoliko mjeseci starija od Stjepana Mesića, pa sam rekao da su ona i Žara ‘mesićevci’, rođeni 1934. Pod zadnje je jedva hodala, htjeli su joj odrezati noge da preživi, ali je to odbila. Znao sam joj preko balkona dolaziti da je podignem s poda, gdje je znala biti cijelu noć. Ali, bila je i ostala ponosna, gurala je do kraja. Bila samozatajna i nikada nije pričala o sebi, samo se brinula za supruga, pokojnog sina i unuke. – kazao je Danko Plevnik.

Hermina Mileusnić do umirovljenja je bila zaposlenica Karlovačke banke, omiljena i draga osoba, poštovana i vrijedna djelatnica.