MIX VIJESTI IZ HOO

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres nazočit će otvaranju ZOI-ja u Pekingu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres potvrdio je svoju nazočnost na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, poručivši da taj događaj “mora biti instrument mira u svijetu”.

Vijest o njegovu odlasku u Peking stiže usred diplomatskog bojkota pod vodstvom SAD-a u znak prosvjeda protiv stanja ljudskih prava u Kini, a kojem su se pridružile i Australija, Velika Britanija, Kanada i Japan. Kina poriče kršenje prava i osudila je bojkot kao izdaju olimpijskih principa.

  • Olimpijske igre su izuzetno važan događaj i to je događaj koji simbolizira ulogu sporta u zbližavanju ljudi i promicanju mira. U tom strogom kontekstu i bez ikakvih političkih konotacija namjeravam nazočiti otvaranju Igara s porukom da Olimpijske igre moraju biti instrument za mir u svijetu – kazao je Guterres novinarima.

Skupine za ljudska prava i dio američkih zastupnika tražili su od Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) odgodu ZOI-ja pa čak i njihovo izmještanje iz Kine.

Zimske olimpijske igre održat će se u Pekingu od 4. do 20. veljače dok su Zimske paraolimpijske igre na istim borilištima od 4. do 13. ožujka.

Izvor: HINA/HOO