MIX VIJESTI IZ HOO

Glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač uručio prigodnu skulpturu svjetskoj judaškoj prvakinji Barbari Matić

Povijesno svjetsko zlato Barbare Matić na Svjetskom judo prvenstvu proslavljeno je fenomenalnim dočecima u Zagrebu i Splitu, prijamima u državnim institucijama, a završetak slavljeničkog dijela lipnja dogodio se tijekom vikenda u Poreču.

Uoči povlačenja u medijsku izolaciju Barbare Matić (do 70 kg), Karle Prodan (do 78 kg) i trenera Vladimira Preradovića, održana je gala večera u čast naslova svjetske prvakinje Barbare Matić. Uz čelne ljude Hrvatskog judo saveza (HJS), predvođene predsjednicom HJS-a i dopredsjednicom HOO-a Sandom Čorak, te japansku veleposlanicu u Hrvatskoj, Nj. E. Misako Kaji, čestitke za veliki uspjeh Barbari su uputili i brojni nazočni uglednici. Među njima je bio i glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Siniša Krajač koji je svjetskoj prvakinji uručio prigodni dar, umjetničku skulpturu “Razigrani minimalizam”.

Glavni tajnik HOO-a osobno je odabrao rad Marine Brkić, studentice III. godine Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu upravo zbog simbolike koju predstavlja. Naime, tamni polukrug skulpture asocira na jednu polutku Planeta, a crvena točka na izlazeće sunce, poput onoga na japanskoj zastavi. Kako se ovogodišnje Olimpijske igre održavaju u Japanu – Zemlji izlazećeg sunca, sve se poklopilo. Uz to, i sam naziv skulpture “Razigrani minimalizam” ima dvojaku poveznicu sa sportom – igru i razigranost kao nezaobilazne odrednice mnogih sportova, te činjenicu da neki vrhunski sportaši, pa tako i Barbara Matić, treniraju i u poprilično minimalističkim uvjetima.

– Ne želim stati na ovome, a kako znate da je konkurencija velika, a razlike u kvaliteti male, ne mogu ništa garantirati za Olimpijske igre u Tokiju, osim da ću dati sve od sebe. Hvala svima, od trenera Vladimira Preradovića i cijelog Judo kluba Pujanke, preko Saveza, Hrvatskog olimpijskog odbora, sponzora, kolegica i kolega iz reprezentacije, baš svima – izjavila je Barbara Matić koju će na uspjeh karijere zasigurno podsjećati i HOO-ov prigodni dar – umjetnička skulptura “Razigrani minimalizam”.

HOO/Vinko Knežević