MIX VIJESTI IZ HOO

EYOF MARIBOR: Dvije zlatne medalje sjajnim atletičarkama – Viti Barbić (koplje) i Miji Wild (100 m prepone)

Pretposljednjeg dana Europskog olimpijskog festivala mladih (EYOF) u Mariboru dvije su hrvatske atletičarke osvojile zlatna odličja. Vita Barbić bila je nenadmašna u bacanju koplja, a odličan nastup u finalu utrke na 100 m s preponama ostvarila je Mia Wild, obranivši naslov pobjednice EYOF-a iz Banske Bystrice, ostvaren točno prije godinu dana.

Najava mogućeg „zlatnog“ epiloga Vite Barbić dogodila se već u kvalifikacijama, kada je mlada hrvatska kopljašica rutinirano dobacila do 54.11 m i s ukupno drugim rezultatom izravno prošla u finale. U finalnom nadmetanju bila je još dalekometnija te s rezultatom 60.48 metara iz druge serije osvojila zlatnu medalju i postavila novi rekord EYOF-a. Srebrom se okitila Finkinja Rebecca Nelimarkka (58.91 m), a broncom Estonka Heti Väät (54.44 m).

Drugo hrvatsko atletsko zlato na mariborskom EYOF-u imalo je posebnu dramatiku. Nakon što je dan prije hrvatskim mlađejuniorskim rekordom (13.37) „začinila“ kvalifikacije utrke na 100 m s preponama, Mia Wild je istrčala još bržu utrku i s rezultatom 13.22 sekundi – osvojila zlatnu medalju. Točnije, podijelila je tron s Francuskinjom Laurom Montauban, koja je imala u tisućinku identičan rezultat. Prema prvotnoj objavi na stranici mariborskog EYOF-a, Wild je bila drugoplasirana, ali je njezin trener Saša Šešum zatražio još jedan fotofiniš. Naknadni pregled potvrdio je zlato za članicu AK Slavonija – Žito. Brončanu medalju osvojila je Poljakinja Zuzanna Zajac s također službenih i „pobjedničkih“ 13.22. To je ujedno i novi hrvatski mlađejuniorski rekord te rekord EYOF-a.

Do novog hrvatskog mlađejuniorskog rekorda (2:11.53) stigla je i ženska štafeta na 400 m (Klara Kapac, Jana Koščak, Vita Penezić i Mia Wild) koja se s drugog mjesta izravno plasirala u finale. No, plasmanu u finale prethodila je žalba, a potom i diskvalifikacija Francuskinja.

EYOF u Mariboru završava svečanim zatvaranjem u subotu navečer, a u posljednji natjecateljski dan Hrvatska ulazi s tri zlatne i dvije srebrne medalje te je na 14. mjestu ljestvice država koje su osvajale medalje.

HOO/Vinko Knežević Foto: Slobodan Kadić