MIX VIJESTI IZ HOO

EYOF 2022: Plivačko zlato Lucijane Lukšić te zlato Lare Jurčić i srebro Janka Kišaka u atletici

Četvrtog natjecateljskog dana na Europskom olimpijskom festivalu mladih u Banskoj Bystrici (Slovačka) naše mlade uzdanice osvojile su tri medalje. S dvije zlatne i četiri srebrne kolajne Hrvatska je trenutačno 10. na ljestvici osvojenih medalja u konkurenciji 45 država.

Dvije zlatne donijele su atletičarka Lara Jurčić i plivačica Lucijana Lukšić, a srebrom se okitio atletičar Janko Kišak.

Sjajna Lara Jurčić pobjedom je u finalnoj utrci na 200 m nastavila priču o uspjehu, započetu osvajanjem bronce na nedavnom mlađejuniorskom EP-u u Jeruzalemu. Kao trećeplasirana u skupini prošla je u finale (24.73), a onda izvukla ono najbolje iz sebe te s vremenom osobnog rekorda (24.05) osvojila zlato i na samo 3 stotinke sekunde približila se nacionalnom mlađejuniorskom rekordu Danijele Grgić. Druga je bila Poljakinja Maria Jarosinska (24.30), a treća Talijanka Elisa Marcello (24.33).

Petnaestogodišnja hrvatska plivačica Lucijana Lukšić izvrsno je otplivala finalnu utrku na 200 m slobodnim načinom i rezultatom 2:01.95 uvjerljivo osvojila zlato. Sylvia Statkevicius iz Litve bila je srebrna (2:03.65), tijesno ispred brončane Njemice Julije Ackermann (2:03.69). Zlato Lucijane Lukšić druga je hrvatska plivačka medalja na EYOF-u, nakon srebra Jane Pavalić na 100 m slobodnim načinom.

I atletsko srebro Janka Kišaka u finalnoj utrci na 110 m s preponama ostvareno je s najboljim osobnim rezultatom, a njegovih 13.74 ujedno je i novi hrvatski mlađejuniorski rekord, poboljšan za 20 stotinki sekunde. Zlatna medalja pripala je Čehu Matyasu Zachu (13.60), dok je bronca pripala Španjolcu Ikeru Morenu Morati (13.77). Naši mladi atletičari ostvarili su ukupno četiri finalna nastupa – Frane Delonga je u utrci na 400 m bio četvrti, a Olja Galić na 800 m sedma.

Petak (29. srpnja) mogao bi donijeti novu hrvatsku „berbu odličja“ u Banskoj Bystrici

U finalu skoka u vis je Jana Koščak (kao prvoplasirana je prošla u finale), u finalnoj utrci na 3000 m trči Sven Franjković, na 100 m prepone Mia Wild, a nastupit će i štafetna postava: Ćurković, Jurčić, Penezić, Galić. Judašica Marćelina Vranješ je u repasažu kategorije +78 kg, koji joj može donijeti borbu za odličja, a od naših plivačkih uzdanica u akciji su Mia Hren i Jana Pavalić na 50 m slobodno, Roko Krpina na 400 m mješovito i Petra Ćosić na 800 m slobodno. Naši mladi rukometaši u zoni su odličja, čeka ih polufinalni sraz s Nijemcima, dok košarkaši nisu prošli u poluzavršnicu pa će u razigravanje za redoslijed od 5. do 8. mjesta. Prvi suparnik u petak im je domaćin – Slovačka. Sličan epilog čeka i rukometašice…

HOO/Vinko Knežević