MIX ZAJEDNICE SPORTOVA

DIGITALIZACIJA U SPORTU: Poslovanje sportskih klubova odsad lakše i brže uz aplikaciju SOM sport

Aplikacija je besplatna i dostupna putem mobitela, a klubovi koji koriste sredstva od strane KŠZ-a obavezni su je koristiti i upravo prolaze edukaciju. Vrijedi naglasiti i da je aplikacija SOM Sport u potpunosti razvijena i osmišljena u Hrvatskoj.

U skladu sa strateškom odlukom digitalizacije rada, Grad Karlovac nakon uvođenja digitalnih rješenja za poduzetnike, poljoprivrednike, upise djece u vrtiće, javne nabave i svakodnevne komunikacije s građanima putem virtualnog pomoćnika, uveo je aplikaciju SOM sport putem koje će se vršiti kontrola trošenja namjenskih sredstava iz gradskog proračuna izdvojenih za razvoj i poticanje sportskih aktivnosti.

Aplikacija će unaprijediti poslovni proces dodjele, isplate i dokumentiranje namjenskog trošenja proračunskih sredstava, a ujedno bitno olakšava rad sportskim klubovima u provođenju njihovih administrativnih poslova, jer su dosada morali. To je ujedno donosilo i brojne potencijalne teškoće i odugovlačenja što je izravno dovodilo i do nedovoljne transparentnosti, jer je sva dokumentacija arhivirana u papirnatom obliku, odnosno nedovoljno dostupna u odnosu na digitalne procese u koje je uvid brz i jednostavan.

S novom aplikacijom, nakon što se klubu odobre namjenska sredstva iz Proračuna Grada Karlovca iznosi se unose u aplikaciju, a po potrošnji sredstava za odobrenu svrhu klub mora priložiti račun putem aplikacije SOM. Referenti Karlovačke športske zajednice ih provjeravaju i potvrđuju (ili ne, ako nisu ispravni). Nakon toga smatra se da je klub opravdao način trošenja sredstava. Prednosti je više – klubovi više ne moraju skupljati i čuvati račune tijekom godine, odmah znaju je li račun prihvaćen ili odbijen, a 24 sata dnevno svima je dostupan pregled aktualnog stanja. Uz to, arhiva je digitalna, a i sam poslovni proces nema fizičkog kontakta što je trenutačno vrlo bitno u tijeku pandemije koronavirusa.

Aplikacija ima i dodatne vrijednosti za sportske klubove, jer im omogućuje praćenje naplate članarine, izradu uplatnicu i slanje istih članovima e-poštom, online plaćanje, digitalni registar članova i digitalnu evidenciju dolazaka na treninge. Također, klubovi mogu voditi i preciznu statistiku o svojim članovima/sportašima, kao i kako se troši novac iz proračuna i od članarina.

Aplikacija je besplatna i dostupna putem mobitela, a klubovi koji koriste sredstva od strane KŠZ-a obavezni su je koristiti i upravo prolaze edukaciju. Vrijedi naglasiti i da je aplikacija SOM Sport u potpunosti razvijena i osmišljena u Hrvatskoj.

Izvor: Grad Karlovac