MIX VIJESTI IZ HOO

Biciklist Josip Rumac prvi hrvatski sportaš koji se vratio iz Tokija

U skladu s preporukama japanske Vlade i Međunarodnog olimpijskog odbora da sportaši koji završe svoje nastupe trebaju napustiti Japan u roku od 48 sati, u Hrvatsku se vratio naš prvi predstavnik s OI Tokio 2020.

Na svečanosti u zračnoj luci „dr. Franjo Tuđman“, dočekali su ga glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač, uz još nekoliko djelatnika HOO-a te predstavnici medija.

Riječ je o biciklisti Josipu Rumcu koji je zajedno sa svojim trenerom Tomislavom Zadrom stigao večeras, u 22 sata i 15 minuta letom iz Frankfurta. Josip Rumac nastupio je u 234 kilometra dugačkoj cestovnoj utrci, ali nažalost, nije je uspio završiti. Nakon što je gotovo 200 kilometara vozio u glavnoj skupini, neposredno uoči uspona na treći vrh Mikuni, mladi Riječanin morao je odustati. Razlog su dakako, iscrpljenost i umor, jer se utrka vozila po izuzetno teškim vremenskim uvjetima s temperaturom većom od 30 stupnjeva i vlagom u zraku od gotovo 80 posto.

Podsjećamo, Josip Rumac bio je posljednji hrvatski predstavnik koji je stekao pravo nastupa u Tokiju. Naime, početkom srpnja, Svjetska biciklistička federacija (UCI) napravila je novu rang listu na svojim ljestvicama i tako se naš 27-godišnji nadareni profesionalni vozač, našao u krugu onih koji su dobili mogućnost nastupa u Tokiju. Premda je bio u treningu, Josip Rumac nije imao previše vremena za posebne pripreme kakve nedvojbeno zaslužuje nastup na Olimpijskim igrama. Uz sve to, zbog korone je imao znatno manje utrka ove godine pa je i to nedvojbeno utjecalo na nastup u Tokiju.

Josip Rumac:
– Dali smo svoj maksimum, imali smo natjecanje odmah prvi dan. Utrka je bila stvarno veoma teška, 240 kilometara i četiri i pol tisuće metara nadmorske visine što je zaista jako puno. Vrijeme je napravilo tešku utrku, bilo je jako toplo i vlažno, tako da je utrka sama po sebi već vremenski bila teška. Uz to, bila su tri dugačka brda koja su napravila veliku selekciju .Ja sam na kraju drugog brda izgubio zadnja tri kilometra vodeću grupu. Imao sam kratku krizu nakon koje sam se oporavio, ali bilo je već kasno. Malo je nedostajalo, ali zasigurno veliko iskustvo. Tako da idemo dalje, pripremati se za nadolazeće utrke.

Ne sumnjamo da će ovo olimpijsko iskustvo Josipu Rumcu pomoći u nastavku ove godine, kad ga čekaju i Europsko i Svjetsko prvenstvo, ali i u karijeri uopće.

Press@hoo.hr