MIX

69. ANKETA SN: Barbara Matić, Domagoj Duvnjak, rukometašice i rukometaši

Hrvatska je izabrala najbolje sportašice, sportaše, te momčadi odnosno sastave u godini na izmaku! Riječ je o najreprezentativnijem izboru, budući da u njemu sudjeluje stotine sportskih novinara, odnosno onih koji su najupućeniji i svakodnevno prate svaki korak sportaša, a to je ove godine bilo čak 287 kolegica i kolega iz čak 52 redakcije diljem Hrvatske.

Upravo stoga, Trofej Sportskih novosti za najbolju/najboljeg odnosno najbolje u godini, ima i osobito značenje i status u svakom sportskom domu. Tako jasno da ovakav čin onda nije mogao ni proteći, kao i svake godine, bez posebne emisije na HTV-u. Ove su godine blistali cijeli jedan sport, te jedna dama koja je pak ispisala posebno poglavlje.
U konkurenciji najboljih ekipa, slavile su uvjerljivo one koje su nam veseljem začinile konac godine koju bismo najradije zaboravili. Godinu možda da, ali njih i njihovu igru sigurno nećemo i ne želimo zaboraviti. One su Kraljice šoka, kako su se same prozvale.

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija najbolja je ekipa godine prikupivši čak 231 glas! Šokirale su naciju, a sebe nagradile europskom broncom i zasluženo epitetom najboljeg ženskog sportskog sastava u 2020. Kada bi imali i nagradu za Iznenađenje godine, ta bi također pripala njima.

Momčadi glede, ostajemo u istom sportu. Rukometašice su nam uljepšale kraj godine, a njezin početak su obilježili, medaljom ovjenčali njihovi kolege, Kauboji. Hrvatska muška rukometna reprezentacija u siječnju je postala doprvak Europe. Prvo su Austriju učinili “22. hrvatskom županijom”, u odnosu na atmosferu kakva je vladala dvoranama u Grazu i Beču, a ništa puno lošije nije bilo ni u Stockholmu. Konačnih čak 245 glasova refleksija je tog uspjeha.

U konkurenciji Sportašica godine, ova je godina donijela nešto što još nismo imali u minulih 69 ljeta. Prvi put je sportašicom godine proglašena neka natjecateljica iz borilačkog sporta, a za to zasluge ide Splićanki, judašici Barbari Matić. Na Grand Slamu u Budimpešti je zlato do 70 kg osvojila nakon što je svladala odreda… prvakinju svijeta, svjetsku doprvakinju, te brončanu sa zadnjeg SP koja je ujedno i europska prvakinja. Može li više? Za Barbaru je glasovalo 119 novinarki i novinara.

Konačno, sportašem godine u Hrvatskoj je postao onaj koji je nacionalnu vrstu u najznačajnijoj mjeri i doveo do finala Europskog prvenstva, te koji je po okončanju tog turnira s pravom izabran za najkorisnijeg igrača natjecanja. Dakako, Domagoj Duvnjak, vođa Kauboja iza kojeg je 150 glasova.

U godini s posebnim epidemiološkim mjerama, nismo bili u mogućnosti kao sve prijašnje godine upriličiti glamuroznu svečanost s gostima, pjevačima, plesačima …, ali i u nešto skromnijim uvjetima, zadržana je nota svečanosti. U studiju HTV-a i pod umješnim vođenjem kolege Marka Šapita, ugostili smo izbornika Nenada Šoštarića i Larissu Kalaus; kolegu im Luku Stepančića odnosno direktora muške vrste Igora Vorija, kao i judašicu Barbaru Matić i Hrvoja Lindija, glavnog tajnika Hrvatskog judo saveza. Video-vezom iz Kiela nam se javio Domagoj Duvnjak.

S njima su uz kolegu Marka Šapita, razgovarali Robert Šola, glavni urednik Sportskih novosti i naši novinari Davorin Olivari i Dean Bauer.


KAKO SU GLASALI KARLOVČANI
Glasovalo je sveukupno 287 novinara iz 52 redakcije. Iz Karlovačke županije glasanju se odazvalo devet sportskih novinara/dopisnika.

KAŠ
Stjepan Kaurić: Matić, Ude, ženska rukometna reprezentacija, muška rukometna reprezentacija
Danijel Perković: Kardašević, Zubčić, ženska rukometna reprezentacija, Valent i Martin Sinković
Dario Smojver: Matić, Perišić, ženska rukometna reprezentacija, Valent i Martin Sinković
Marijan Bakić: Matić, Srbić, ženska rukometna reprezentacija, Valent i Martin Sinković

Kaportal
Darko Lisac: Matić, Duvnjak, RK Podravka, muška rukometna reprezentacija

Hrvatski radio Karlovac
Branko Obradović: Matić, Duvnjak, ženska rukometna reprezentacija, muška rukometna reprezentacija

Hrvatski zbor sportskih novinara
Goran Tomičić: Matić, Zubčić, ŽNK Split, muška rukometna reprezentacija

Radio Mrežnica
Gordan Tomičić: Matić, Duvnjak, RK Podravka, Valent i Martin Sinković

Sportske novosti
Krešimir Perković: Matić, Perišić, ženska rukometna reprezentacija, muška rukometna reprezentacija


REZULTATI GLASOVANJA NOVINARA

Ekipa godine:

 1. Ženska rukometna vrsta – 231
 2. ŽRK Podravka – 39
 3. ŽNK Split – 12
 4. HAOK Mladost – 3
 5. RK Lokomotiva – 2

Momčad godine:

 1. Muška rukometna vrsta – 245
 2. Valent i Martin Sinković – 33
 3. Šime i Mihovil Fantela – 7
 4. Vaterpolska vrsta – 2

Sportašica godine:

 1. Barbara Matić (judo) – 119
 2. Petra Martić (tenis) – 77
 3. Karla Prodan (judo) – 63
 4. Mirela Kardašević (ronjenje) – 28

Sportaš godine:

 1. Domagoj Duvnjak (rukomet) – 150
 2. Filip Zubčić (alpsko skijanje) – 64
 3. Ivan Perišić (nogomet) – 34
 4. Tonči Stipanović (jedrenje) – 18
 5. Tin Srbić (gimnastika) – 16
 6. Aurel Benović (gimnastika) – 4
 7. Filip Ude (gimnastika) – 1

PRENOSIMO Sportske novosti FOTO Damir Krajač/CROPIX